CITARASA RINDUAN

Monday, May 31, 2010

TERIMA KASIH AYIEJOHOR

Assalamualaikum...

Kepada kawan-kawan yang dok keluar masuk ke blog ayu nie..gerenti takut salah umah...selalu masuk cat warna hitam, sekarang nie dah berwarna putih....templet cikai-cikai.sekarang nie dah berubah wajah...ada yang siap tegur kat FB ayu..ada pulak yang sms ayu..betul ker blog ayu dah berubah wajah..bukan 50% jer....100% berwajah lain...pelikkan?....

Yerlah....mana tahu nie bukan umah ayu..., walau URL sama..(sebenarnya ayu pun terkejut dengan perubahan umah ayu nie...), dalam terkejut tu...boleh lagi tenganga macam nampak antu....

Nak tahu siapa yang berani mengejaskan umah ayu nie?.....

Yang pasti hasil kreativitinya menyebabkan traffic ayu up sampai tinggi gini.
>
>

>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
tara.......


Alhamdullilah...bukan perubahan nie yang buatkan aku terus tersenyum-senyum...malahan dengan bantuan dia..menyebabkan banyak tutorial yang aku pelajari...mood dia pun baik jer...spooting gak....layan karena dia..macam adik aku .....

Nak tau sapakan dia.........tara

BLOGGER AYIE... segala tunjuk ajarnya menyebabkan aku setuju 99% dengan usahanya menghiasi wajah umah aku nie...siap ajar tutorial free tentang keseluruhan umah aku nie...TERIMA KASIH yer ayie....

Senang nak berhubung dengan ayie..walaupun aku minta bantuannya semalam...add ym nyer, sebelum maghrib pada hari ini..terus ayie bantu menghiasi umah aku.....sangat-sangat aku hargai keperihatinannya..

Kepada sahabat yang mempunyai masalah tentang blognya atau inginkan perbezaan, kelainan atau tunjuk ajar..silalah ke blog ayie....

Buat sahabat semua....adakah anda turut merasai perbezaanya?....

TAHNIAH CMG- JELITA DAH TAMBATMU..


Assalamualaikum

Keterujaan ayu melampau sungguh malam nie..., bukan ayu dapat kek coklat, bukan ayu dapat emas 916 atau ayu dapat award ...tapi ayu terlalu gembira dengan sahabat blog yang ayu gemari dari segi masakkannya...Siapa tak kenal ngan blogger nie, sure rugi....

Korang mesti kenal kan...siapa yang ayu maksudkan?...tara siapa lagi tentulah CIK MAT GEBU kita...


(pinjam pic nie yer CMG, kredit untuk anda)


Yang paling membuatkan aku terlalu keriangan..disebabkan resepi-resepi yang sering ku sekodengnya diblognyatelah berjaya dihambat oleh si JELITA..bukan sebarang jelita tau...jelita nie asli ....... terbaik.....
><>
<
>
>
>
>
>
>
>
>
>
tara......
MAJALAH JELITA.....
bulan JUN 2010

(pinjam sis Ummi yer....kredit untuk sis Ummi)


Pelbagai menu yang CMG masak telah dimuatkan didalam majalah jelita nie....alhamdullilah..berkat dan rezeki CMG telah berjaya menambat si JELITA.. saat nie, aku lebih riang, dari empunya diri....sekurangnya aku dah dapat terjah rumah CMG kita...dapat amik gambar tiffinbirunya .....rugi lah siapa yang tak kenal CMG...berbaloi-baloi

(pinjam lagi sis Ummi...)

DOAKU...Semoga, CMG lebih terkenal diserata dunia...jua TAHNIAH keatasnya...dapatlah ayu tumpang gembira....tak sia-sia CMG berbakti pada dunia...oh dunia....lihatlah..............CMG dah makin glemer....

ISNIN DATANG DAN PERGI



Assalamualikum...

Alhamdullilah...sekali lagi kita ditemukan..sekali lagi kita disuakan dialam maya...
selamat petang..terima kasihlah atas nasihat kawan-kawan atas blog ayu nie..maklumlah blog suka suki....mai taram jer bila tulis..ejaan tonggang langgan...alahai...cincai katakan...

Ni nak habaq nie...hari nie kan...ayu dapat jumpa ngan sahabat FB untuk ke tiga kalinya....sekali ditemukan dengan adikku ISMA HASYIM..ke dua kalinya ditemukan sewaktu edisi terjah ke umah CMG..dan ketiga kalinya (hari ini) sahabatku ini ke kedai makanku...

Seronok bila mengenali sahabat yang elok tingkahlakunya...spotting macam sahabat blogger yang kutemui hari jumaat yang lalu...

Alhadullilah...inilah hikmat dan nikmat berkawan....semoga ada kesempatan kita jumpa lagi...

Untuk maklumat korang..sahabat yang kutemui pada hari ini (31 hb mei 2010) adalah KAK DIAN yang senang ku panggil KD...seorang wanita yang berani, sempoi, bekarisma tinggi, sentiasa awek muda.....(minta-minta satu hari kak dian bagi tips awek muda kat aku...kiikikiikkiki....mana tahu..boleh ayu..sampai bila-bila....sesuai ngan namaku..AYU)

Jom layan gambar-gambar yang diambil oleh kak dian...(terima kasih atas tag oleh sis yer....)



DOAKU...semoga hubungan ini kekal hingga akhir hayat kami..amin

LAYAN AKTIVITI KEGEMARAN EN ZALIE

Sebelum mata nie nak pejam, badan di rehatkan...aku nak syer ngan korang tentang aktiviti yang digemari oleh En zalie..memandangkan dia minat benda-benda yang lasak...so jom layan serba sedikit apa yang dia suka

Antaranya............






Nampak gayanya...aktiviti nie memakan belanjer yang mahal..kenalah dia usaha lebih untuk memperolehi apa yang diminatnya...
Gambar diatas aku ambil ketika pelanggan yang terdiri dari warga China yang selalu singgah ke kedai pada hari ahah...so...tak lah cantik sangat...tapi, okeylah untuk kenangan..

Sunday, May 30, 2010

ROZITA CHE WAN..dengan seksinya

Sebenarnnya aku tak lah pandai sangat nak gosip tentang artis...tapi, dah kenyataan...aku rasakan ketidak wajaran seorang artis yang sebelum ini menjadi pujaan hatiku...maklumlah dia amat berbakat sekali...baik lakonan atau peragaan...sesekali kalau aku beli produk Avon..memang dialah dutanya,..gambarnya selalu molek tak pernah menjolok mata....

Ingat lagi semasa anugeran skrin ke 2009. Kebetulan aku bersahabat dengan kwan yang ada kaitan dengan dunia artis...terlopong gak mataku lihat pakaian Rozita che Wan..tapi,,jawapan darinya dalam majalah dan surat khabar..Pakaian ini tak seksi sangat...maksudnya dia belum nak tunjukkan keseksiannya yang sebenarnya..

Terpikir gak...Rozita nak tunjukkan lagi ke tahap seksinya kat peminatnya...


Akhirnya, hari ini aku baru tahu...itupun gara-gara metro ahad yang ku beli..Rozita Che Wan minta maaf kepada peminatnya.....Baca punya baca..sambil nak fahamkan apa yang tersirat...barulah ku tahu yang Rozita telah menunaikan kata-katanya...bahawa ada lagi pakaian yang lebih seksi yang dia miliki...adusss...(aku rasa dia baru lepas tunaikan umrah, dan nak berhenti dari bidang hiburan)

Tak silap gambar nie semasa Rozita pi ke konsert akhir AF8


PS : Doaku..satu hari nanti Rozita Che Wan bertudung lingkup macam artis shiela Rusly...dah muak dengan sikap artis yang hipokrit

EN ZALIE ASYIK KE BEN ASHAARI DAN TIFFIN BIRU

Aku pelik betul ngan En Zalie...sekarang nie bila malam... balik dari niaga..mesti dia minta turunkan netbook kebawah...aku pelik lah...mana tak pelik, sebelum nie mana dia nak pegang laptop...asyik di sentuhnya motor kesayangannya ataupun pi panaskan keter yang dah lama dia tak ada kesempatan nak di pandunya..

Dah 2 malam nie...seleranya lain benor..., macam malam nie, aku dok siapakan tempahan paste bandung dari kawan di kl dan melaka...( opss...sorry pada yus, sis aidil dan aniza..lambat post paste bandung..maklumlah seminggu dok uruskan edidi terjah ke umah CMG), tak senang duduk jadinya...apa yang diusyakan kat internet pun aku tak tahu...?..nak kata usya motor...dah dapat, nak kata usya barang-barang motor...dia tak gemor...usya baju..dia selalu beli kat boss p.gudang..(berat hati nie, bila dia pegang laptop...mana tahu dia rembat mesz pulak.., pening kepalaku), selalu memang dia layan mudah.com..

Akhirnya, masa dia ke bilik air, aku terus jengah laptop yang dipegangnya....peeh rupanya dia layan blog ben ashaari....OPSSS...ben tengah tunjukkan secara live pertandinagan MR.KLANG PARADE 2010 rupanya..patutlah tak beranjak dari kerusinya..(baguslah...mana tahu satu ari dia nak cantikkan bodynya macam mr.klang tu....)

Selamat berjaya kepada kawan ben ashaari ..semoga bergelar juara....amin

(pinjam pic nie yer ben..)


Bila aku tengok kat goggle chrome, ada satu lagi blog yang diusyanya....
Time nie aku terus tangkap mesti dia layan blog tiffinbiru (CIK MAT GEBU)....
Yes....betul tekaan ku....bila aku scrool ke bawah...alahai..dia buka air minuman laksamana mengamuk..., time aku belek blog cik mat tu...aku terdengar bilik air terbuka...cepat-cepat aku sambung paking paste bandung semula....alahai..

Korang nak tahu apa katanya? " Yang, dalam minggu nie abang akan pastikan...abang berjaya buat air laksamana mengamuk macam cik mat buat tu......"siap cakap bisik-bisik kat telinga aku lagi...

Apa aku balas....? korang pikirlah sendiri...(sebab dalam hatiku ada bunga-bunga yang sedang berkembang...)

TERIMA KASIH .....DAN 100% CREDIT UNTUK BEN DAN CIK MAT


INILAH HIDUPKU

Assalamualikum...

Selamat malam....syukur alhamdullilah kerana hari ahad ini pelanggan bertambah-tambah....Inilah rezeki yang kami ada untuk mencari sesuap nasi...

Kadangkala....bila ada kawan-kawan ajak kerja kat mana-mana...aku akan beri jawapan....~Terima kasih~...., bukan aku nie sombong, tak memenuhi ajakan kawan-kawan..namun aku sedar kerana kehidupan aku hanya berkisar dengan aku...En zalie, umai dan kedua orang mertuaku...

Ada yang sanggup sampaikan pada aku...hubungan aku terlalu rapat dengan ayah dan mak mertua...seolah-olah pelik dengan perhubungan kami...entahlah...kadangkala kalau aku nak diingatkan dengan kata-kata teman-teman..semuanya tak masuk akal

Kerana aku tahu...siapa aku......

Saturday, May 29, 2010

GARA-GARA CMG

Ada sesuatu yang bagiku menarik sekali...menguntungkan aku....membuatkan aku terharu....walaupun ianya simple...namun berkat ketabahannya membuatkan aku tak sabar-sabar nak syer ngan korang...

Aku rasa semuanya kerana mu CMG...adusss.....

Walaupun ianya tak seberapa namun ianya mengubah tahap kerajinan si dia.....oh..............TERIMA KASIH yang tak terucap untuk CMG

Apakah dia????

>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
tara...................
mee udang khas untukku...


Jom...tengok sapa yang sudi nak memasak dan menghidangkan kepada ku

Ibuku?-tidak
Ayahku?-tidak

tentu sekali kalau bukan orang yang diatas,...betul tekaan korang....

En Zalie...lah orangnya...
(aku memang dah tak leh nak ucap apa-apa....kerana saat ini...aku memang dah tak berdaya..mimpi?..bukan..ianya reality...)

Nak tahu bila En zalie hidangkan kepadaku?...habis solat maghrib aku terhidu bau makanan...(selalu memang aku tak memasak malam...kerana aku diet, tu yang terpikir siapa yang memasak time nie....)..turun ke dapur...ku lihat my hubby dok tersenyum...sambil minta pandangan kepadaku...

"Sayang... saya masak nie, khas untuk awak....boleh kalah Cik Mat Gebu ker?"

apa jawapan aku?.......korang teka lah sendiri.........



PS:(aduh...aku dah gelak sorang-sorang.....kuat betul penangan CMG kat En Zalie)



EDISI TERJAH KE TERATAK CMG

Assalamualaikum…

Maaf lah yer…lambat ayu dapat online hari nie…alhamdullilah rezeki hari sabtu…tak cukup tangan dibuatnya….pekerja pun bertambah seorang lagi…nampak gayanya bolehlah lepas nie aku bersenang-senang sedikit…..(so…para blogger, sapa-sapa nak buat gathering tu..ajak lah family ayu…Insyallah aku leh follow, itupun kalau ada keizinan dariNYA…amin)

Untuk tidak menghampakan para blogger yang teringin nak lihat edisi terjah yang aku lalui bersama-sama para blogger yang cukup spotting….pada hari semalam iaitu 28 hb mei 2010…dalam jam 3.45 petang….Edisi terjah ke rumah CMG aka Cik Mat Gebu…telah berjaya berlangsung dengan baiknya….

Jom layan gambar aku pulak….(maklumlah Ben, Ayie dah update dulu….so, aku yang sentiasa tertinggal nie…dapat update blog ala-ala kura-kura gitu…)

Layan jer lah yer gambar dibawah nie…..(niat bukan nak menunjuk kat korang atau nak tambahkan ke `jeles`an korang..tapi untuk dikongsi bersama-sama korang, kenangan yang paling bermakna untuk diriku untuk kesekian kalinya)



Gambar bersama-sama Ben Ashaari dan family ku…(tang mataku tu!!! Buat2 jangan tegur…kalau tak aku piat telinga korang..kikikikik)




Blogger ayie dan ben ashaari...(ayie yang cute, kamu dapat bual dengan family CMG sampai tak sempat nak ambil gambar bersama-sama....) semoga satu hari sis terjah umah kamu di pontian pula..


Sebahagian sajian yang CMG hidangkan kepada group kami....Sedap ooo....rasa nak lagi...nak lagi...kikikiki




Gambar aku dok potong kek yang ku idamkan iaitu kek coklat..siap ada buah s,berry tu…. terima kasih yer CMG….memang ayu dah lama tak makan kek coklat…maklumlah berdiet….maunya ayu malu..kalau tak udah ditapau pulang..kikiki


Ini gambor special untuk peminat tiffin biru…..puas hati dapat ambil pic nie sebagai bukti aku udah merembass... keaslian tiffin biru.....



Khas untuk peminat teko antic……inilah hasil tangkapan maut yang dapat kuperolehi…yang lain-lain (korang kena pergi sendiri) rugi beb tak singgah ke umah CMG..mau-mau bawa camera tu yang betul-betul ori..baru puas ati..(kamera ku…ala-ala syok sendiri…tapi tak apalah..sekurangnya ada gak kenangan aku terjah ke teratak CMG)




CMG banyak simpan barang-barang antic tau....nie antaranya...yang lainya....macam aku udah bilang...(korang kena terjah secara reality....) dan sekali lagi ku ulang-ulang....rugi ooooo tak singgah umah CMG

PS: Perasaan aku masih dalam mood mimpi....nasib EN ZALIE udah sedarkan....ahaksss..itupun gara-gara ku masak asam pedas mahu tertuang cuka.....(nasib sedor ko......) sure pelanggan cirit birit nanti...kikikiki

Friday, May 28, 2010

KITA TERJAH TERATAK CIK MAT GEBU

Assalamualikum, salam muhibbah...
(entry nie dalam keadaan sticky mode sehingga beberapa hari..untuk entry terbaru sila scrool kebawah, terima kasih)



(Kenal tak dengan gambar di atas, sure korang kenal....maklumlah...blogger yang pakar bab-bab memasak...)

Untuk entry nie..aku nak ajak kawan-kawan blogger ke teratak umah cik mat gebu kat sedenak, kulaijaya...sebenarnya dah lama aku pendamkan perasaan nak pi ke rumah cik mat gebu yang terro memasak tu.

Tapi kan...nak gak pi ramai-ramai senang sikit nak bual mesra antara geng-geng blogger dengan cik mat gebu tu..

Untuk menyenangkan aku...nak minta geng-geng blogger yang ada masa, join rombongan ayu nie...sekurang-kurangnya..lagi ramai lagi best,,,,so...jom join rombongan ayu ke rumah cik mat gebu kita

hari:jumaat
tarikh:28hb Mei 2010
Masa: petang~ ada perubahan tengahari~

Korang tinggalkan komen jer kat bawah..nanti kita sama-sama serbu sama-sama..sebab Ayu ada beritahu kat Cik Mat Gebu...tapi....belum beritahu tarikh yang ayu rasakan sesuai...

(Paste bandung Citarasa Rinduan yang telah di masak oleh cik mat Gebu, jom tengok entrynya, so KLIK SINI)

BEN, ZLA, MAK ETI, AYIE,KD, AYU, ZALIE----- 100% CMG

Bekenaan terjah ke umah CMG…pasti ramai yang ingin tahu kesudahannya…..ayu sebenarnya dah tak tahu nak start dari mana..?...Maklumlah…semuanya ini adalah sesuatu yang paling bersejarah bagi kehidupan ayu….

Alhamdullilah…hanya tuhan yang tahu bertapa seronoknya perasaan ayu pada saat ini…dikelilingi para blogger yang begitu enjoy sekali…inilah nikmat yang tak terperi..

Mulanya tak sangka blogger sifu turun padang…join sekali rombongan…ingatkan nak offer pada blogger yang dekat-dekat sahaja…(maklumlah ayu faham …kebanyakkan blogger lain teruja nak join sekali rombongan ini tapi menghadapi masalah jarak dan masa). Terima kasih atas kiriman salam korang, ayu dah sampaikan…..kat CMG

Tapikan….serius nak kata…dah seminggu buat entry tentang terjah ke umah CMG…belum ada yang sudi join…tak apalah..ayu redha jer…kalau tak ada sesiapa yang join…maka, ayu sekeluarga sahaja yang pi terjah……(maklumlah dah janji…dengan tuan rumah)

Akhirnya….BEN ASHAARI dan KATANYA AZILA join sekali…saat tu….membuatkan perasaan macam ada bomm didalam…(aduh….tak sangkanya…Tapi…dalam tak sangka tu kan……bertukar menjadi reality).

Terima kasih atas kunjungan kamu sekeluarga…walaupun korang berdua datang ke Johor balik hari….kenangan korang ke rumah ayu menjadi sesuatu yang paling mahal kepada seri umah kami….(ingat kuih jer ada seri?.....umah pun ada gak seri…..kikikikik) jangan serik dengan layanan kami, semoga singgah lah lagi…

Kepada Mak Iti a.k.a siti INDRAWAti, walaupun saat akhir sms dari kamu..ayu nak ucapkan terima kasih atas kesanggupan keluargamu join rombongan ayu….(time nie terharu sebab anaknya yang demam tetap dibawa juga….)…suaminya yang cool tetap melayan kami dengan baik..terima kasih abang Razak dan anak-anak….harapan ayu..akan datang kalau ada gathering lagi..ayu akan ajak keluargamu sekali lagi…(korang memang spotting)

Kepada AYIE, bak kata BEN ASHAARI..kamu sanggup join walaupun disaat akhir rombongan kami hendak terjah….sesungguhnya itulah yang kak ayu hargai…sanggup join walaupun kak ayu belum pernah kenal kamu dan tak tahu link ke blog kamu…(hope kamu beri link blog kamu yer…)

Kepada KAK DIAN. Ayu sangat-sangat terharu dapat jumpa sekali lagi…walaupun kita berkenalan dalam FB…sekali lagi kita ditemukan….anak-anakmu amat spotting sekali….(sure si kembar iri hati…….aduss…jangan marah sikembar….sis doakan satu hari kita berjumpa sekali lagi)

Kepada CMG….(itulah misi kami..`terjah sampai puas`…), layanan anda bukan setakat VVIP…malah lebih dari itu….ianya akan menjadi satu kenangan yang paling bermakna bagi group kami…..Bukan sahaja kami berkongsi info permakanan, malahan kami dihidangkan dengan makanan yang amat berkhasiat..maklumlah..kami tengah diet…ayam,.sambal belacan, sambal goreng, ikan merah, ulaman, pelbagai kek dan puff disajikan dengan begitu lazat sekali..tanpa menyebabkan diet kami menjadi hancusss…..

Layan teko antic menyebabkan tangan nie gatal petik suiz kamera tanpa henti…sehingga En zalie, tidak dilayan,..nasib dia pandai bawa diri…(itupun gara-gara Ben yang pandai ambik hati) , maafkan ibu….dah over dengan isi barang CMG….indah blog CMG indah juga masakanmu itu….semuanya 100% adalah yang asli.

Akhir kata dari edisi terjah ini:-

  1. Kami menjalinkan hubungan blogger yang maya menjadi reality
  2. Pelbagai ilmiah dikongsi bersama-sama
  3. Tiada perbezaan harta, umur dan rupa…yang pasti….edisi ini melahirkan satu perasaan ingin bersahabat lagi..dan lagi….
  4. Keseronokkan berblog datangnya dari hati yang suci….dan melahirkan suatu ikatan yang sejati
  5. Yang pasti esok-esok kita jumpa lagi…..horeyyyyyy

PS: harapan ayu…akan datang kita bersua lagi…minta maaf kalau leadermu ini terlebih over..maklumlah..excited dapat terjah dengan blogger masakan yang spooting dan paling happy…….100 kredit UNTUK CMG……

SERONOK....TAK TAHU NAK KATA APA LAGI......

Asalamualaikum...

Alhamdullilah..semuanya berjalan dengan lancar dan teratur...., sebenarnya nak buat entry istimewa tentang hari yang ku lalui bersama CMG dan beberapa orang blogger yang turut sama meraikan rombongan terjah ke CMG...ala-ala gathering gitu...

Tapi, kan...................(badan lepak benor nie...baru lepas belajer bahan mentah untuk kedai....)

Cuma...sekarang nie aku nak katakan...

aku happy
aku terhappy
aku terlebih happy
aku happy dan happy..............

TERIMA KASIH KEPADA SAHABAT??????? YANG JOIN ROMBONGAN AYU....Korang memang best............(masih dalam mood ala-ala mimpi...............)

SEMUANYA BERJALAN DENGAN LANCAR

Assalamualikum...

sorry kawan-kawan....tengahari gini baru dapat online....maklumlah....hari jumaat...kedai tutup..cutikan...banyak yang nak dibereskan....bila dah duk umah tu...nak jer kemas sana..kemas sini...selak sana..selak sini,

Nie nak kongsi ngan korang nie.....maklumlah aku kan chip merangkap leader ke teratak Mat Gebu....peeh.......memang best bila dapat kumpul beberapa blogger ke umah dia....mana tak bestnya, blogger masakan beb....

Nantikan..dapatlah aku tayangkan kat korang magkuk tingkat dia,,.sure dia simpan dalam almari...kalau tak dapat pegang...amik gambor cukuplah...tak gitu abang mat...

Hah....ada satu lagi...( berapa banyak lah ko nak kata puan ayu...?......)... ada blogger yang paling aku sanjungi yang join rombongan kak kiah aku tu.....siapa dia....opss......dia kan......ada hidung. mata....rambutnya ala2..............

Tapikan. ...tak best beritahu awal......kikikikikik......bak kata siti nurhaliza...biarlah rahsia.............

KAWAL RASA MARAH SEBELUM MAKAN DIRI


Assalamualikum

Selamat pagi jumaat....alhamdullilah apa yang dirancangkan berjalan dengan baik dan nyaman....semoga yang baik-baik ayu doakan untuk korang termasuk diri ayu...Hari nie cutikan?...ayu pun bercuti gak..Program terjah umah CMG a.k.a mat gebu terus dijalankan...

Pagi-pagi nie nak gak syer tazkirah kat korang, sekurang-kurangnya kita berkongsi manfaat bersama-sama..amin

Tahukan korang, apa penyebab perasaan marah? Bagi ayu, marah boleh disebabkan oleh kepuasan diri sendiri, perselisihan faham dan pendapat, berjenaka dan ucapan kasar, biadap,, Bagaimana nak kawal perasaan marah tu? Ada beberapa panduan yang ayu senaraikan untuk panduan bersama..

  • BIARKAN IA BERLALU
Belajar dengan kemaafan, ianya merupakan proses pembelajaran yang amat panjang bagi kita namun, sebenarnya ianya memberi peluang kita melatih melakukannya. Ketidakadilan muncul sepanjang masa dan semua orang pernah bersalah. Rasa marah boleh memakan diri sendiri,semakin senang kita membuat perkara bodoh, atau menjadi mangsa...Jadi, biarkan ianya berlalu dengan kemaafan

  • GUNAKAN IANYA SECARA POSITIF
Tumpukan tenaga anda pada sesuatu yang boleh menghilangkan perasaan marah, sebagai contoh..di pejabat , rakan anda membangkitkan perasaan marah...so...sebaik masa rehat..korang boleh ke tempat yang lapang atau taman...jeritkan sekuat hati korang. Gunakan imaginasi yang baik untuk melepaskan marah

  • JANGAN MENDESAK, AKUI KESILAPAN
Dengan mendesak, boleh mengakibatkan kita sakit hati...akaui perasaan marah tersebutkerana ianya mampu membuatkan seseorang melupai perkara lama dan membuka buku baru...tempuhi kehidupanmendatang dengan penuh semangat......yakin boleh

  • KAWAL IA, ATAU IA AKAN MENGAWAL ANDA
Belajar mengawal kemarahan adalah sebahagian kebijaksanaan emosi, kadangkala walaupun kita dah dewasa..namun berfikiran seperti kanak-kanak..itu terbit bila kita berasa marah...jadi, kawallah sifat marah itu..jadilah lebih sopan dan beretika didepan khalayak ramai apabila sedang marah. Berusahalah agar sifat marah tidak menguasai anda

SELAMAT MENCUBA.....

PS: SEMOGA SAMA-SAMA KITA RENUNGKAN..........

Thursday, May 27, 2010

AYAM MASAK MERAH

Salam malam khamis...
Pagi tadikan,...sebelum ayu nak pi belajer bahan mentah untuk kedai ker pasar borong..dapat lah sekodeng sat ke blog Abang Ee....kenal kan? Alah cikgu fizik kita tu...Opss...korang sinonim dengan abang eq kan.....apa-apalah panggilan untuk abang ee tu, janji kita semua bahagia

Aku siap dok betapa kat blog dia....cemburu gak, Rilek jer, Abang ee layan ayam masak merah, yang bestnya tu,,dia masak sendiri..bertuah sapa yang jadi bini dia (nasib adik-adik dah kawin..kalau tak, aku pilih abang ee jadi adik ipor aku..)....kikikiki

Lawa gambor ayam merah dia,(memang abang ee nie pandai shoot pic).....aku apa lagi...mana leh kalah,.terus amik kesempatan...masak gak ayam masak merah untuk customer...tapi kan nie versi aku lah....

Jom...tengok ayam masak merah citarasa rinduan pula....

BAHAN-BAHANNYA

  1. Ayam mentah seekor, digoreng (seeloknya korang potong 16, kalau tak berapa terro cincang ayam suruh kedai runcit potongkan yer)
  2. Rempah tumis
  3. Bawang merah (4 biji)
  4. Bawang Putih (8 ulas)
  5. Halia (2 besar ibu jari)
  6. Ketumbar dan jintan (beli yang harga rm 0.50)
  7. Lada kering (potong, rebus)
  8. Santan (beli yang kotak pun okey, kalau nak ori beli kelapa parut sebiji)
  9. Garam
  10. Ajinamoto
  11. Sos Cili, aku suka jenis Mewah.
  12. Gula

CARA MEMASAKNYA

  1. Korang blander bahan-bahan dari no 3 sehingga no 7
  2. Tuang minyak dalam kuali, tunggu minyak panas baru korang tumis rempah tumis
  3. Masukkan bahan-bahan yang dah diblander, sehingga betul-betul masak (nak senang., pastikan minyak ngan bahan-bahan tadi lari..Itu namanya betul-betul masak, yang penting tak sakit perut...)
  4. Tuang sos, garam, gula, ajinamoto kedalam bahan-bahan yang ditumis tersebut
  5. Bila dah sehati, sejiwa ....(ayat tak boleh blah) bahan-bahan tersebut. Masukkan ayam yang telah digoreng, selepas tu masukkan santan pekat.
  6. Biarkan sehingga ayam dan bahan-bahan meresap....(lagi lama lagi sedap)
  7. Siap untuk dihidang, untuk mencantikakan masakan korang tabur daun sop dan bawang goreng
SELAMAT MENCUBA

SIAPA YANG JOIN PI UMAH MAT GEBU...CEPAT INFORM AYU

Assalamualikum....
Maaf lah para blogger sekalian....tajuk entry dah sah-sah ayu ajak sesiapa yang nak join rombongan mak kiah ker umah cik mat gebu.....bukan nak buat gempak....tapi pertolongan anda membalas entry ini diperlukan...kiranya pentinglah....

Cepat beritahu yer....sebab esok hari nya 28 hb mei 2010 (jumaat), ayu ada hal yang perlu selesaikan dengan tuan umah....call jer handphone ayu 017-7914181....jangan risau....kalau tak dapat (sebab line maxis ada problem sikit kat sini) sms jer...pasti ku balas

Okey....tinggalkan comment anda....ayu nak belanjer barangan basah untuk kedai ke pasar borong......tengahari nanti baru ada masa nak online semula.....semoga kalian beri kerjasama..

tata.............(nampak sangat aku nak cepat........alahai...)

AKU DAPAT HADIAH......HOREYY.



Nak tahu tak?,,,, ayu dapat hadiah lagi…kali nie bukan sebab ayu join contest..tapi pemberian daripada adik wawa…..Ikhlas darinya sebagai tanda persahabatan..seronok berkawan ngan wawa….Walaupun dia mengenali aku melalui fb…kami dah macam adik beradik…selalu kongsi cerita bersama..Yang buat kami makin rapat, kami mempunyai persamaan iaitu kami berdua...minat membaca….

Jom tengok parcel yang aku terima dari Wawa

>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
tara............. Eik...sampul parcel pulak



My Photo
HUSHIM MOTIVATIONAL & COUNSELLING CONSULTANCY
Hushim Motivational & Counselling Consultancy (HMCC) merupakan sebuah syarikat perunding motivasi yang menggunakan pendekatan kaunseling dalam setiap program yang kami tawarkan. Dalam setiap kursus ataupun program yang dikendalikan, elemen-elemen EQ (kecerdasan Emosi), IQ (kecerdasaan intelek), SQ (kecerdasan spiritual), SQ (kecerdasan sosial) dan PQ (kecerdasan fizikal) diterapkan baik secara langsung mahupun tidak langsung dalam usaha melahirkan insan yang seimbang. Pihak HMCC juga menawarkan program latihan dan pembangunan korporat serta menawarkan khidmat kaunseling kepada organisasi-organisasi kerajaan, swasta, badan korporat, institusi pengajian tinggi dan peringkat sekolah rendah dan menengah.
(ayu copy n paste segala butiran syarikat Pakar Motivasi ini, kerana ada kaitan dengan Wawa)
nak tahu lebih lanjut tentang syarikat Hushim mai klik sini
http://hushimmotivational.blogspot.com/




Nie dia...... Puan Ayu dok posing ngan hadiah dari adik wawa... 2 buah buku ilmiah dari Pakar Motivasi Malaysia


Memang dah jodoh kami, kenal melalui dunia internet..siapa kata berkawan diinternet merugikan?…sebenarnya kalau kita gunakan dengan cara yang baik..Insyallah…pasti DIA akan meredhai apa yang kita lakukan…amin

Paling seronok kalau kita kenal seseorang dan mendapat layanan yang serasi dengan jiwa kita…itulah yang aku dapat rasakan sejak mengenali Noorakmal Azren,…panggilan yang senang ku tiak wawa….melalui gambaran gambarnya…wawa seorang gadis yang pemalu…namun mempunyai karisma yang santun sebagai seorang wanita...(bukan ayat bodek tau...memang itulah wawa yang ku kenali dari dahulu lagi)

Berusia 21 tahun, masih solo (pada yang nak tackle tu…opsss….mai isi borang ngan Ayu….kikikiki)…gurau jer wawa….

Untuk Wawa…sis doakan kamu berjaya mencapai matlamat yang idam-idamkan…..walau siapapun kita…kita adalah orang yang terpilih….Oleh itu…semua makhluk dimuka bumi ini sentiasa ada keistimewaan sendiri..hanya kita perlu bijak menakhlukinya


PS: Aku dok membaca buku-buku ini...bila dah habis..nanti aku kongsi sama-sama ngan korang.....Tunggu.......

Wednesday, May 26, 2010

ANTIKNYA!!!!

Assalamualaikum...

Selamat malam rabu...hari niekan...ayu letih sangat-sangat...ada 1 benda yang ayu nak kongsi ngan korang (ayu dapat hadiah lagi) tapi...lewat malam ayu akan postkan entrynya..

Untuk julung kalinya...ayu nak tunjukkan sesuatu yang klasik...antik gitu....semuanya entry basi...sebab ayu nak tunjukkan kat korang..tapi tak post2 kan gak..sorry yer lama menunggu..

Jom,....tanpa buang masa…kita layan pula pinggan dan teko antic ibu,…

(kali nie bior gambar berkata-kata….korang tak faham..pi Tanya mat gebu…dia bab teko memang arif…aku failed….tukang pakai bolehlah….)...tapi, apa yang aku tahu..aku jelaskan sikit-sikit..kalau salah...CMG tolong betulkan yer...

(Dah lewat malam nie, ayu terpost gambar makanan..sorry yer pada yang berdiet..ayu tak bermaksud nak bangkitkan aura kelaparan korang...ayu pun diet gak...pura-pura kat atas pinggan tu tak ada apa-apa yer....kikikikiki)


Yang nie…seingat aku..pinggan peninggalan arwah moyang aku a.k.a nenek Ibu… masa moyang baru kawin…arwah nenek aku baru umur setahun lebih…usia, pinggan nie dah ada dalam 80 tahun..made in jepun…sedihnya..hujung pinggan nie ada sombing sikit…Yang buat aku tersenyum-senyum, depa tulis made in jepun, pelik sikit....tapi,,ayu lupa lah sekarang nie...hanya ingat jepun depa tulis japan...tulisan lama kot..

Yang nie pulak…arwah nenek hadiahkan kat ibu…made in china…bab tahun lupa lak nak tanya tapi kan….semua ada sentimental value….hanya orang-orang yang faham tentang antic sahaja yang tahu,,(kalau kak long dah berusia 36 tahun.) entah-entah pinggan nie dah berusia 40 tahun,,

Yang nie teko…made in China juga…ibu dah tak gunakan…sebab tutup teko tu dah pecah…tinggallah anak nya je…kami guna hari-hari cawan nie...yang hairannya kalau terjatuh ke simen..tak ada masalah pulak...sumbing ker, pecah ker....(sure ori nie)


PS: NAMA TEKO DAN PINGGAN TU SEMUA AYU TAK TAU,,,,KALAU ADA YANG KENAL NGAN NAMA-NAMA BARANG ANTIK IBU TU...MAI HABAQ YER!!!

SELAMAT PAGI..

Assalamualaikum..selamat pagi....semoga hari ini lebih ceria sari semalam....Buat kawan-kawan yang dah dapat gaji tu....simpan sikit yer untuk masa hadapan...hulur sikit kat ibubapa....(pesanan ikhlas untuk semua...)

Awal pagi nie, ayu dah ke kedai...bantu mak masak sarapan..kesihatan abah, alhamdullilah semakin kurang..nampak dia dah boleh tidur dengan selesa...amin

Selepas bantu mak...terus ayu jogging...(tak cukup bagiku kalau tak buat aktiviti itu.....). dapat 4 round okeylah dari tak buat langsung...untung ada sahabat nak temankan...

Nampaknya rancangan nak terjah umah CIK MAT GEBU a.k.a CMG, masih diteruskan...
Dah ada yang sudi join rombongan ayu......terima kasih yang bagi respon yer, jadual seperti yang dirancangkan juga...hanya ayu tukar waktu.... dari petang kepada tengahari....Kepada blogger yang masih ada keinginan nak join rombongan ayu nie...sila-silakan yer....yang penting tujuan kita.....menerjah ke rumah CMG diteruskan...(sure CMG pening ngan kerenah kita-kita)

Untuk kesenangan korang semua, Call handphone ayu....senang nak kumpul kat mana?...lepas tu kita pi umah CMG sama-sama....sure meriah.......

Okeylah para sahabat...ayu undur diri....ada kerja yang ingin dilakukan...selamat hari rabu..semoga hari ini lebih indah dari semalam....jangan diingat kisah yang lepas...hanya membebankan fikiran.......maju....maju dn terus maju..

Tuesday, May 25, 2010

CINTA MONYET AKU PART 3

Maaf lah sahabat sekalian, ayu tak dapat sambung kisah cinta monyet tu awal-awal..dari petang sampai kemalam..berkerja melayan pelanggan…(maklumlah hari nie gaji kat pekerja kerajaan dan felda)..sekarang dah ada kesempatan..ayu habiskan episode cinta monyet agar kalian tak merasa bosan

Tengahari semalam..ayu menggantungkan ayat….okey..ayu sambung semula........

“Awak…saya, saya… minta maaf tak senghaja…”(nasib tu ucapan yang keluar kat bibir aku..kalau aku katakan…”awak, saya…saya suka kat awak..”gerenti aku leh pengsan…tamo sekolah lagi…berhenti kerja kilang…, nasib lah leh kawal bibir….alahai..) mahu tapi malu…

Hingga exam UPSR tiba..aku masih tidak meluahkan perasaanku terhadap jejaka itu…hanya berani main-main mata dengannya..terlintas nak bagi surat kat dia..namum isi hatiku menolaknya mentah-mentah…risau ditolak sijejaka..siapalah aku?…bukan pelajar pintar, kulit hitam legam..rupa tak menawan..

Lagipun aku sedang menghadapi saat akhir peperiksaan UPSR…hanya dialah semangatku untuk berjaya…mengambil sedikit ilmu yang ada padanya…segala tunjuk ajar yang dia turunkan kepadaku, aku manfaati hingga saat peperiksaan. Walaupun saat itu dia duduk disebelah sebagai kawan..hatiku berat seperti sedang menghadapi masalah dunia, dup..dup dup..denyutan jantungku..…(hebat penangan cinta monyetku..)

Selepas exam, seingatku..ada trip ke kuala Lumpur, anjuran sekolah agamaku..si jejaka ikut sekali..happy sungguh time tu…rasanya bangga sidia yang kupuja ada dalam satu bas denganku…Namun, seperti diawal permulaan..lidah kelu membisu..aku masih belum berani menyatakan apa-apa..Si jejaka seperti biasa,,tidak tahu apa-apa, yang ada si dara memendam rasa terhadapnya..

“Dia masih belum berpunya”…itu jawapan sahabat karib ku…Itulah kata-kata yang amat keramat…

Hinggalah aku sekolah menengah..masih main-main mata dengannya..jika nampak dia dikantin aku akan mengekorinya…jika dia disurau aku jua berbuat demikian…selalu memerhatikan bila dia kesana dan kemari,naik bas trip berapa? Dah makan ke belum..? cuti sekolah lagi..?..aku akan sentiasa mengikuti perkembangannya,.

Sampailah sekarang memory antara aku dengan si jejaka masih kemas dihati…indah time tu..(walaupun si jejaka tak tau aku syok kat dia), sekurang-kurangnya aku mempunyai cerita tentang cinta monyet untuk dikongsi bersama-sama..

Untuk pengetahuan korang, aku tak tau kat mana si jejaka tu sekarang, Cuma dengar citer dia dah berkawin..alhamdullilah..kerja pun best…potografer…full time teacher .baguslah..memang minat dia..mengajar anak bangsa….itupun cita-cita ku jua...amin…

Aku pula, ada hubby yang penyayang, walaupun bukan berupa..sekurang-kurangnya dialah terbaik antara yang terbaik…bersama-sama Umai yang petah berkata-kata…doaku..satu hari akan ada kelahiran anak yang ke2, ke3….meriah sungguh hidupku…amin

Moral dari kisah aku,

  1. Aku lulus dengan baik bagi matapelajaran matematik
  2. Aku dah tak pernah ponteng kelas sehingga study kat penang
  3. Aku akan berhati-hati menyukai seseorang, kerana tak semua orang akan beri respon kepada perasaan kita, selebihnya syok sendiri
  4. Lihat rupa kita dulu, mana serasi si kacak dengan si hodoh…tak sesuai..like,the beauty n the beast…
  5. Tak semua yang kita harapkan menjadi kenyataan..
  6. Berani luahkan...beri tanggung apa yang terjadi,.....(tak gitu?)

PENAT...TERIMA DENGAN REDHA

Assalamualikum...
selamat malam...maaf kepada sahabat sekalian....entry ttg cinta monyet itu akan ayu sambung lewat malam ini...bukan ayu mengada-ada nak melewatkan post entry tersebut..namun ada hal yang lebih penting yang harus ayu utamakan

Pagi tadi abah mertua mengadu sakit....memang dia ada masalah jantung...selepas check dan ditahan di hospital kerajaan...doktor menyesahkan abah tiada menghadapi apa-apa masalah berkenaan jantungnya....

Sebenarnya, masalah jantung abah nie dah lama sejak tahun 2006....apabila abah yakin, doktor dah sahkan tiada apa-apa yang membimbangkan...maka, abah berani hentikan ubat dari hospital swasta (pakar putri)

ayu dan family memang tak suka abah hentikan pengambilan ubat-ubatan dari hospital pakar..namun, abah kata...cuba dahulu di hospital kerajaan..................

Dan akhirnya...kebimbangan kami berbangkit semula....abah dah 3 malam tak boleh tidur,kakinya kembang seperti kelebihan air.....

Oleh kerana mak dan En zalie...menjaga kedai makan...Ayu mengambil keputusan menghantar abah ke pakar putri, johor.....Umai, diajak sekali..dah tak ada orang yang boleh menjaga anakku seorang...jam10 pagi gerak dari rumah..sampai 10.30pagi

Alhamdullilah...tiba dihospital dengan selamat..namun...tidak seperti hari biasa...hospital pakar putri dibanjiri pesakit....No giliran abah yang ke 26...doktor masih di wad kecemasan....Ayu kerisauan..melihat abah yang tidak keruaan...melihat abah menarik nafas yang terhenti-henti...

Nak jer masukkan abah ke wad kecemasan...abah menghalang...kerana dia risau akan musibah yang lain mendatang...Dengan hati yang pilu..ayu mengambil keputusan....tunggu hingga no giliran abah muncul....1 setengah tengahari barulah no giliran abah sampai...

Lega rasa dihati...doktor Diong..mengesahkan jantung abah memang menghadapi masalah...hanya ubat yang perlu di makan untuk meredahkan kesulitan...Memang ayu dah agak dari awal pemeriksaan...bengkak dikaki..harus dibuang ..cuba korang bayangkan dari berat abah 69 kilo...sekarang dah 77 kilo...(6kilo air yang tidak elok harus dibuang)...

Ayu mendoakan abah sihat seperti selalu...risau dengan penyakit abah...datang dan pergi.....

Insyallah..ayu akan post entry tentang cinta monyet......(tak elok melambatkan....), nipun dapat balik kerumah..selepas balik dari kedai....hari nie customer agak ramai..maklumlah..felda dan pekerja kerajaan dapat gaji.....tangan dah macam sotong....semua nak dipegang...dapat mandi dan menunaikan kewajipan..sekejap lagi bantu dikedai semula...dalam jam 10 malam baru boleh online semula..Ayu doakan korang sabar dengan masalah ayu..dan mendoakan kesihatan abah semula...

PS: Entry orang dalam kepenatan....ayat pun dah macam gurindam...alahai......


TAZKIRAH

DOA PENERANG HATI DAN MEMULAKAN BACAAN


Ya Allah, bukakanlah ke atas kami hikmatMu
dan limpahilah ke atas kami khazanah rahmatMu,
wahai Tuhan Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.
Wahai Tuhanku, tambahkanlah ilmuku dan luaskanlah kefahamanku.
Wahai Tuhanku, lapangkanlah dadaku dan mudahkanlah urusanku



Assalamualaikum...selamat pagi...maaf para sahabat semalam tiada entry....selepas berniaga..ayu menemankan En zalie ke klinik...kakinya bengkak..risau kalau tak surut-surut...dalam perjalanan pulang, di hadapan kedai ayu ada satu kemalangan...

Kemalangan yang amat dasyat bagi ayu....antara kereta wira dan sebuah jentera 4x4,walaupun para penumpangnya tiada kemalangan nyawa..namun ...keempat-empat tayar kereta wira diatas...manakala 4x4 berwarna silver terjunam ke bawah ...(memandangkan kawasan tu berbukit....)

Nak di ikutkan kawasan tu..kawasan kedai...berhadapan masjid....sepanjang 7 tahun duduk di sini tiada kemalangan pernah berlaku dikawasan terbabit....

Dengar ceritanya, kereta wira berwarna kuning, dah beri lampu ke kiri, disebabkan kecuaian 4x4...maka, kedua-dua mengalami kemalangan.....

Kadangkala kita dah berhati-hati...namun, kemalangan disebabkan oleh orang lain...Pesanan ayu kepada pemandu kenderaan...berhati-hati dijalanraya...perlahan bukan bererti selamat...namun pemanduan yang cekap dengan tubuh badan yang sihat menghasilkan pemanduan yang selamat.

PS:Pandu cermat jiwa selamat.....Sayangi nyawa anda....kerana ianya begitu berharga....

Monday, May 24, 2010

CINTA MONYET AKU PART 2

Assalamualikum…selamat tengahari…alhamdullilah ada gak respon dari korang,.maka aku akan buat entry seterusnya tentang cinta monyet, cinta zaman kanak-kanakku..so……semua bersedialah yer baca ala-ala novel remaja…

Mulanya aku tak berapa perasan si jejaka nie..walaupun duk satu kampong, aku tak ler bijak sangat..dari kelas bawah naik kelas atas(cerdik)..seingat aku kelas 6 hijau, kiranya kelas yang ramai pelajar pintar. Entah macamana aku leh terpilih masuk ke kelas tu…memang masa darjah 5 aku dapat nombor 3 diakhir tahun….tu yang layak join kelas 6 hijau… (takut beb, mana layak aku campur diorang, dah cikgu yang masukkan aku ke kelas tu..aku kena percaya diri sendiri, tawakal)

Si jejaka tu , tak berapa menyerlah sangat bab-bab buli pelajar perempuan, yang buatkan aku tak berapa perasan akan kewujudan dia…masa tu pun.aku hanya tumpukan pelajaran…Campur kelas yang pelajarnya pintar- pintar aku kenalah usaha lebih..nak upsr lah katakan. Aku pula lemah matapelajaran mate…kepala pulak kena ingat fomular mate aje.

Oh yer, baru aku ingat…ada satu budak yang bentuk badannya paling gemuk antara pelajar kat kelas aku…dia kawan baik ngan jejaka tu…oleh kerana si budak gemuk tu suka sakat pelajar perempuan termasuk aku…itu yang buatkan aku terperasan dan terus perasan diri seseorang.(dia tak perasan aku…aku jer terlebih perasan..kikikiki)

“wow, hensemnya jejaka tu, rambut dia yang disisih rapi…ala-ala takasye…pujaan aku kat tv2”..(detik ati aku berkata-kata…)

Time tulah…aku dah mula intip pergerakan dia, anak siapa?…duduk kat mana?…nama apa?, sudah berpunya?…(macam lagu pulak)… risik punya risik…si jejaka merupakan kawan baik kepada kawan aku …..wow…ada chance nak tackle dia…

Yang buat happy tu…, tuhan makbulkan permintaan aku…Cikgu Mate aku , masukkan si jejaka ke dalam grop aku (meja kumpulan), kiranya pelajar pintar kena duduk selama sebulan mengajar dan membantu kawan-kawan yang lemah matapelajaran mate…

Tapi kan, serius nak kata..aku memang tak berani nak pandang kat dia…nak angkat muka pun tak kuasa…malu beb..(walhal dia pun tak tahu apa-apa pun, yang aku memendam rasa) syok sendiri rupanya….wawawawawa

Sejak kenal si jejaka, aku tak pernah ponteng sekolah..apatah lagi nak ponteng kelas…bahagia hatiku bila si jejaka ada kat kerusinya…bila jejaka cuti sekolah..hati sedih tidak terkira..merajuk hati sampai malas nak buat kerja sekolah…duhai hati…merajuk hanya kerana sijejaka yang cuti bersebab..(kuat betul penahan cinta monyet…)

Ada satu hal yang membuatkan si jejaka perasan akan kehadiran aku Akhirnya impian terlaksana…(yang jadi masalahnya dia tetap tak tahu aku syok gile kat dia) . Dia terpilih menjadi ketua pengawas perpustakaan..aku pula bendahari kelab tersebut… hari-hari kemas buku,metting dan macam-macam aktiviti untuk mencantikkan library…

Semakinlah ada peluang untuk merapati si jejaka…YES!!! YES!!!.... peluang dah terbuka didepan mata…hanya aku kena pandai cari peluang…..(gile-gile gak perangai aku time tu…..uweekkkk….)

Hinggalah pada satu hari, aku dok jalankan tugas sebagai ajk library…susun buku-buku…sampai ketengahari, ingat lagi time tu…sekolah ada buat aktiviti kejohanan bola jaring...dok, ralit susun buku…sampai aku terlanggar bahu seseorang…

Alamak. Siapa yang aku langgar?...sakit gila bahu time tu….(peeh..memory aku tentang cinta monyet sungguh luar biasa..leh ingat balik tu…kikikikik, cuba korang tanya siapa cikgu library aku?...aku dah tak ingat……wawawaawaw), rupa-rupanya si jejaka….Dia biasa jer…control macho..aku lak kelam kabut macam aku nampak antu library (hah!! Hantu……..cabut……..)

Okey-okey sambung balik…si jejaka, mohon maaf…aku terkedu….diam seribu bahasa…alahai…nasiblah time nie tak ada orang…kalau ada..sure aku orang yang pertama kena gelakkan dek kawan-kawan..

Aku, tahan malu…(si admire aku!!!! Wah….tak caya sungguh….) yang buat lawak tu..aku boleh kata… “awak, saya say___…………………………..?.. .( sekejap eik ….aku nak pi kulaijaya, pi bank bayor ansuran keter wajaku..korang tunggu sat jer, karang sambung balik

PS: Apa agaknya yang akan aku katakan padanya? ….Adakah aku berani meluahkan hatiku pada si jejaka?...apakah jejaka menyetahui ada si dara yang memedam rasa?…ikuti episode seterusnya…kikikiki…..iklan pulak yer…(Sebenarnya aku tak suka nak sambung-sambung citer, buat sakit jiwa….nak cepat abis story cinta monyet nie..tapi memang tak leh sambung duhai pembaca sekalian..…En Zalie dah tunggu dalam storm….)

23 perkara anda mesti tahu tentang saya

Sebenarnya entry nie datangnya dari sis LELORD yang nak berhijrah ke QATAR tak lama lagi, ayu doakan sis dan keluarganya selamat pergi dan kembali ke Malaysia...dia tag ayu semalam....so...ayu kena tunaikan tag nie dengan segera, agar tak lah banyak sangat hutang kat kawan-kawan blogger..risau gak, kumpul banyak-banyak

Ade syarat okey...

  1. Tuliskan 23 perkara rawak tentang diri anda (sama ada fakta, impian atau imaginasi)-ayu tulis yang original tentang diri ayu
  2. Sampaikan tag ini kepada 5 rakan blog yang lain-okey
  3. Harus ikut peraturan, jika tidak tag anda tidak sah.-done
  4. Ikut segala yang ditulis di atas.-done (aduh.......garang gak eik, syarat-syaratnya..

  1. Nama penuh SITI RUHAYU AB RAHMAN
  2. Panggilan yang senang di terima AYU
  3. Umur, dah jalan 30 tahun
  4. Bilangan adik beradik 5 orang, ayu yang ke 2
  5. Dilahirkan di Senai, Johor
  6. 4 November tarikh kelahiranku
  7. Suka no 279..
  8. Dibesarkan di F Tenggaroh 1, mersing
  9. Sekarang duduk ngan family mertua
  10. Ada kedai makan, dari turun menurun....
  11. Suka menyanyi tapi..hanya berdua dengan my hubby
  12. Sekolah awal di f LKTP Tenggaroh 1 dan sekolah agama F tenggaroh 1
  13. Sek, Men di SMTA dan SMTB
  14. Ambil matrikulasi di KYM
  15. Ambil diploma di POLITEKNIK SEBERANG PERAI 99-01, merupakan pelajar first batch
  16. Pernah mengajar akauntansi secara sambilan, kerja tetap sebagai pegawai akaun di kolej MLVK, Akademi Mahir, Mersing sebelum berkahwin
  17. Mempunyai suami yang chubby dan penyayang....suka dengar dia menyanyi...
  18. Ada motor scooter yang di ceriakan dengan kartun Spongebob, My Hubby yang upgredkan..sangat comel...ayu suka...
  19. Ada anak yang petah berkata-kata NURUMAIRAH namanya..baru 2 tahun lebih
  20. Suka makan-makan....tapi itu dahulu..sekarang sedang berdiet....(risau ngan penyakit yang macam-macam)
  21. Sukakan aktiviti lasak, blogging dan memasak
  22. Jogging, workout dan gym...amalan yang wajib aku lalui..kerana semua itu senaman yang terbaik untuk kesihatanku
  23. Oat, makanan yang terbaik untukku, risau gak bila aku jumpa makanan yang feberat2...sure hancus dietku
Alhamdullilah selesai sudah tugasan tag ini, so ayu nak sampaikan kat
  1. ABANG EE
  2. ABANG MAT GEBU
  3. KASIH SUCI
  4. YANIE budak gebu
  5. SIS ZAIDAH


AWARD DARI BLOG COMEL



Assalamualaikum..salam isnin...minggu nie ayu kerja shiff petang-malam...so ada masa nak jejalan ke blog korang...terima kasih tak terhingga kepada para pembaca dan blogger yang aktif atau non aktif....sesungguhnya kalian adalah sahabat yang terbaik....dengan berblog lah ayu dapat kenal dengan sahabat di Malaysia mahupun di luar negara Malaysia....

Oh yer, award kali nie ayu dapat dari blogger yang paling comel...secomel orangnya... Kak Zaidah, terima kasih kerana menyerahkan award kepada kami para blogger...

Kepada para blogger sekalian..sudi-sudilah ambil award nie....kita berblog ada keistimewaan masing-masing....semuanya terbaik.....tanpa ragu-ragu ayu serahkan kepada semua...

Sunday, May 23, 2010

CINTA MONYET KU!!!

(pinjam sat pic monyet sekeluarga nie....tq...~goggle~

Semenjak dua menjak nie kat blog adik-adik yang masih bujang dan si dara…duk tulis entry tentang kisah cinta mereka, ….ada yang berani sampai tepek gambor pakwe dan makwe, ewah-ewah…bahagia...depa semua sedang mabuk bercintal, (eik…aku pun baru jer keluarkan gambor perkahwinan…2 kali 5 jer ngan korang.….kikikikik, blog kita…, kita boleh tulis apa yang kita rasa…marah ker, happy ker, sedih ker,,sakit ker…,hak kita kan?..) janji enjoy dan happy…tak ganggu hidup orang lain..

Seronok layan blog mereka, siap comment gak kat entry mereka…(dengan aku-aku sekali…layan kisah cinta), biasalah bila hangat bercinta ….hati gembira, so..nak kongsi dengan para pembaca

Sebagai kakak a.k.a mak-mak kepada si bujang dan si dara, sentiasa mendokan kebahagian mereka, semoga jodoh mereka ada… saat melangkah ke alam bahagia, sama-sama melayari kapal yang belayar ketengah lautan…seorang nahkoda dengan anak-anak kapalnya..bertemankan si jelita..(ewah-ewah..bahasa romantic a.k.a gila-gila….)

Layan blog mereka, aku baca pun…tersenyum-senyum…ingat kembali zaman silam…zaman cinta dulu-dulu..atau senang kata `cinta monyet`…,(syok sang monyet dapat nama…) tersengi-sengih seperti mendapat bunga…

Aku pun nak kongsi cerita kat korang,tentang cinta monyet a.k.a cinta kanak-kanak yang masih mentah….sajer suka-suka,,,main-main mata…, baling-baling surat…dulu mana ada telefon…nak usha kena pakai mata ngan telinga…kikikikiki…kalau diulang kembali zaman dahulukala…sure aku nak tackle yang hensem-hesem sahaja…Eik….gatainya aku memalam buta nie…(tak ada maksud nak curang ngan En Zalie yang gagah perkasa!!!!…hanya imbas kembali kisah lama..)

Bercerita tentang hensem…aku memang ada secret admire ngan seorang jejaka (ewah…..jejaka kebendanya…umur baru 12 tahun time tu…muka budak-budak suci aje..) Alah….layak ler, ku tiak jejaka…baru ada feel nak kongsi ngan korang….

Secret admire yang aku tergila-gilakan tu kacak, …tang rambut yang buat getar dijiwa..seingat aku dia sorang jer yang ada stail rambut macam tu…ala-ala rambut citer korea yang dok main kat tv8 sekarng nie. Kulit mukanya bersih…tak ada jerawat, pakaiannya paling bersih antara kawan-kawan. Jalan pun smart jer…kelebihannya students yang genius mate…salah satu yang buatkan aku bertambah-tambah syok kat dia.

Aku citer nie korang suka ker? Persoalannya sekarang,korang nak ke tahu kisah cinta monyet aku nie?...

PS: kalau ada 5 commet yang kata setuju, cepat angkat tangan..…esok pepagi lepas aku workout aku kongsi citer lama aku kat korang…..(kalau tak ada respon maka, tamat sampai disini sahaja cerita tentang cinta monyet….) badan penat nie, baru balik niaga..so…nak tidur…

HADIAH DARI EN ZALIE...

Sebenarnyakan....nak citer tentang hari ibu tempohari....hadiah yang diberi oleh En Zalie...tak gak ingat-ingat...gambor dah edit....(bior cun gitu...).....so, bila ada kelapangan macam ari nie dapatlah ayu tunaikan janji...

Hadiah nie...amatlah istimewa....walaupun tak macam tahun-tahun yang lepas bagi ayu..ianya amat bermakna sekali.......rasa diri dihargai. Sebak bila En Zalie..beri suprise....suruh masuk ke kedai tu....ingatkan untuk dia...rupanya hadiah dah ada kat meja chasier....bezanya....bukan ayu pi beli..tapi...En zalie yang menghadiahkan kepada ku...

Nak tahu apa hadiah dari En Zalie untuk ayu sempena hari ibu?.............jom...tengok...
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
tara,,,,,,,,,,,,tekan lagi.kebawah..
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
Tara........

sepasang kasut jenama power...khas untuk berjogging katanya....,
Bagiku apa sahaja yang dihadiakan oleh En zalie...semuanya adalah teristimewa...


Teringat lagu yang pertama sekali yang dibawa oleh En zalie kepadaku....Indah sekali saat itu...ditepi pantai.........semasa kami sudah bertunang....rasanya itulah saat pertama aku jatuh cinta kepadanya...sweet sangat

TERIMA KASIH MY HUBBY

JOM..TENGOK AKU SARAPAN APA!!!

Assalamualikum...selamat pagi....ewah-ewah semenjak dapat minyak wangi free nie...asyik tersenyih, tersipu jer.....pi jogging pun...tak der bau peluh...kikikikik...(mai dekat denganku...kalau bau badan tak macam bau kambing shaun the sheep kegemaran Umai tu,,,,,sure semua lari.....)

Bercerita tentang jogging...aku jenis memang antu jogging..seminggu 3,4 kali...rasanya tak ceria hidup tanpa berjogging (tapikan...badan nie tetap macam tu...tak berubah pun...) tak apalah...janji badanku sihat.....walaupun malam tadi rasa nak demam..sekarang...sihat waafiat....ceria jer.....mana taknya dah keluar segala benda dok tersimpan.....lompat sana...lompat sini...(semua gaya ada)..


Baru lepas jogging..makan oat.....nielah rutin harian....teringin nak makan nasi lemak atau cucur udang yang menyelerakan..macam cikgu Jaja`z cadangkan tapi...tak makan-makan gak...(jenis yang bukan teringin...tapi sebenarnya...mau...kikikik bak kata orang...pantang...pantang jumpa....) alhamdullilah iman masih kuat....still oat gak ku telan...

Sebenarnya nak gak masak oat jadi bentuk nie........mesti sedap punya..
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>




(spicy oat chicken)
tapi...semuanya angan-angan jer....
malas sebenarnya nak buat macam tu,..
akhirnya telan yang nie gak
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
>
bubuh air panas dalam cawan.....terus minum...
sonang.........(alasan budak malas....)
Aku, bagi info kat korang yang terlebih rajin...masak seperti cadangan syarikat Quaker....supaya tak lah boring makan benda yang sama....ada biskut..ayam, udang.....kek...semuanya makanan yang khasiat....sebab terdapat oat didalamnya.....
so...
klik sini


SELAMAT MENCUBA.............