CITARASA RINDUAN

Monday, December 31, 2012

Esok hariNya.. Ye..ye!!

Tak sabar nak menunggu hari esok..
En Zalie.... saya nak ucap awal2..
Selamat hari lahir yang ke 35...
Saya sayang awak..

ps: sorry ter'emo sikit pagi ini
pss: korang kerja ke hari ini?

Sunday, December 30, 2012

Kuatkanlah imanku dimalam hari

Pandang gambar cengkodok.. aku terliur

Pernah snap gambar nasi goreng udang kepunyaan anak daraku minggu lepas, bila belek gambar ditengah malam.. nafsu ku memuncak,lapooo.. tergugat!

Gambar masakkan cley pot, tak silap lepas balik hospital jumaat lalu,aku suami isteri layan di tesco tebrau. Peberat aku tuu.... sarapan sempat ambil biskut oat, tu yang makan tak angkat kepala.

Yang ini pula gambar paling tak tahan... memang tergugat sungguh imanku... Tolong!!! daku tak ambil apa2 makanan dan minuman bergula 8pm keatas...
Kuatkanlah imanku ya Allah...Amin

Resepi Puding roti karamel kukus

(Gambar puding masih panas, puan blogger tak sabar nak snap pic, hasilnya pastinya tak cantikkan)

Buat pengemar roti, takkan ada istilah membuang begitu sahaja untuk kepingan roti yang expied date. Setuju bukan? Balik dari hospital jumaat lepas, belah malam daku memulakan projek memudingkan diri, sambil tu telinga sempat gak layan rancangan Maharaja Lawak Mega.. Hehehhehe

(gambar puding sudah sejuk, pastilah lawa gitu : tekan lif naik sendiri.. huhuhu Buat sarapan dipagi sabtu)

Jom.. berkongsi resepi Puding roti karamel kukus.

Bahan-bahannya

(A) Karamel

  1. 1/2 cawan gula pasir
  2. 1/2 cawan air



(B) Bahan B

  1. 2 biji telur
  2. 1/2 cawan gula pasir
  3. 1 cawan air
  4. sedikit esen vanilla
  5. 2 sudu makan tepung kastad
  6. 1 tin (400ml) susu cair
  7. 1 tin buah peac (buah diasingkan)

(Anak dara ini pastinya akan membantu tanpa jemu, thanks Umai)

Cara Menyediakan
  1. Panaskan gula pasir, apabila kekuningkan tuangkan air biarkan hingga mendidih. Matikan api masukkan dalam loyang.
  2. Campurkan BAHAN B, (buat macam model diatas sedang mengayakan mangkuk biru itu. Hehhehe). tuang kedalam loyang. Kukus 40 Minit. Sejukkan baru boleh dihidangkan/dimakan. Hias dengan buah peac.

Saturday, December 29, 2012

HSI hospital kerajaan terbaik di Johor

Semalam temankan En Zalie ke bahagian xray tingkat 2.. Check buah pinggangnya. Tunggu giliran tak lama. ke bilik no 11, untuk scan pun tak lama.. Aku layan novel. 3 muka surat, siap dah suamiku scan kat dalam...

Pesakit pun tak ramai. Memang terbaiklah hospital nie. Sejak tahun 2010 hingga kini, aku memang suka layanan staff kat situ. Dari pakar, doktor, jururawat, cleaner, kantin.. semuanya super.. pelatih memang ramai,depa nampak macam garang.. tapi aku tau depa takut nak pegang pesakit.

Bangunan pun bersih jer, cuma awal-awal dulu lah masa En Zalie masuk ke sini. Ada cerita kurang enak.. maklunlah kami dari hospital private ke goment.. Pasti suara2 sumbang ada bunyi. Mungkin depa ingat kami nie belagak kot.. Huhu

Friday, December 28, 2012

Jumaat terakhir 2012..

Salam penghulu hari..
Hari ini sudah 28hb, tinggal beberapa hari tahun 2012 akan meninggalkan kita.. Semakin maju kehadapan langkah kita, moga lebih baik dari hari-hari sebelumnya.

Hari ini, aku akan menemani En Zalie ke Hospital untuk buah pinggangnya.. Moga yang baik2 buat suamiku...

ps*** 27 Dec HAPPY BELATED BIRTHDAY BLOGGER DADDY ZIYYAD yang ke 34 tahun dan kepada sesiapa yang menyambut hari ulangtahun kelahirannya pada 28 Dec. Moga panjang usiamu,moga dimurahkan rezekimu

PS: KREDIT TO GOOGLE FOR PICTURE

Thursday, December 27, 2012

Rupa Emping?


Tak sangka... bila ku post entry semalam pagi, kebanyakkan sahabat belum melihat rupa Emping. Orang kata tak kenal maka tak cinta... hehehehe

Asal kejadian Eming kalau belah Indonesia,kaum mereka membuat emping dari biji melinjo. Kemudian dihancurkan hingga halus dan dikeringkan bawah sinaran matahari.

Kalau negara kita, eming padi.. MIL kata padi muda, sama juga di hancurkan dan di jemur bawah mentari.

Selain tu ada juga emping jagung. Kebanyakkan orang yang mengambil produk kesihatan seperti herbalife dan lain2, terdapat kandungan emping itu dalam nutrisi untuk mengenyangkan.

PS:
Cukup popular belah Negeri sembilan....

Wednesday, December 26, 2012

Resepi Emping kukus



Salam pagi rabu buat sahabat alam mayaku yang beragama islam,salam sejahtera buat sahabat non islam.. Beberapa hari ini daku tidak aktif di blog sendiri.. sesekali berguling2 diblog kalian...pelbagai kisah ku perolehi. Indahnya bersahabat di dunia blog. Terima kasih sahabat....

Baru-baru ini kami sekeluarga bercuti di bandaraya bersejarah. Macam2 makanan kering yang dibeli.

Emping salah satu kudapan yang digemari oleh En Zalie. Boleh dimakan untuk sarapan pagi atau minum petang. Bagiku ianya sangat ringan tapi mengenyangkan. Kalau makan tengahari pun memadai diet anda.

Jom semak resepi Emping kukus, kredit to MIL yang memberi tunjuk ajar

Bahan-bahan:
Sebungkus emping- 500gram
Sebiji kelapa parut
Gula merah - 200 gram
Secubit garam

Cara menyediakan

  1. Rebus air dalam kukusan, masukkan emping.
  2. Apabila emping sudah masak. Keluarkan, gaul dengan gula merah dan kelapa parut
  3. Sedia untuk dimakan


** boleh gantikan dengan gula pasir buat pengemar manis.
**selain kukus, boleh juga di rendam emping dengan air panas
**Emping dijual pelbagai warna, selain putih, hijau dan lain2.

Sunday, December 23, 2012

Hasil berkolagen? Jeng2...



Nielah hasilnya.. kiri tu gambar sebelum ku berkolagen, sebelah kanan tu gambar terkini....
Kalau ikut aku bezanya tak perasan. Bila satukan gambar antra keduanya, jerawat halus bawah dagu dah kurang...
Syukur....


Semalam petang dapat parcel dari doktor Hanie Abdullah.. wahhhh.. vitamin C daku dah sampai.. Nanti bila kesan dah dapat bolehlah daku syer ya... Mana tau ada yang ingin berkolagen dan ber'vit C

4 Hari CR Tidak Beroperasi.. Botak kepalaku!

Renovate longkang....
Ambil kesempatan simen bagi molek sikit lantai...
4 kali tak silap simen lantai, termasuk pernah mozek 2 kali.

Sejak pagi tadi membersihkan habuk dan membasuh peralatan memasak, lantai pun cuci kasi bersih..


Badan penat, RM tak masuk... sehari tak niaga berhelai2 kertas RM terbang...wang masuk langsung tak ada
Botak rambut aku. Eh!! kepala daaaa....

PS;niaga kedai makan ibarat kais pagi makan pagi, kannn..

Saturday, December 22, 2012

Kami bercuti...


Alhamdullilah.. percutian dari 20122012 hingga 21122012..
Hanya percutian 2 hari 1 malam di negeri bandaraya bersejarah..
Pelbagai kisah kami bawa dihati..
Syukur percutian yang sangat meninggalkan kenangan disanubari.

Terima kasih blogger RINA AVAIL kerana memudahkan percutian singkat kami

Thursday, December 20, 2012

Bercuti 'sementara'


Assalamualaikum.
Tarikh yang sangat cantik 20122012... Buat sesiapa yang menyambut hari ulang tahun kelahiran ku ucapkan HAPPY BIRTHDAY, moga diberi kesejahteraan yang baik2 buat kalian semua.


Ku mohon kemaafan buat pembaca setia blog CR andai kebelakangan ini daku tidak BW ke blog kalian.. Malahan entry blog CR tidak berupdate selama 3 hari.

Buat 'sementara' waktu blog ini akan bercuti.. Mohon ampun maaf ada sepanjang aku berblog ada kiranya aku terkasar bahasa penulisan.

Ku harapkan agar yang baik2 buat diri ini dan perniagaan CR. Moga Allah merahmati, ada jodoh ada umur yang panjang aku akan bersiaran kembali

Salam sayang dariku buat pembaca setia blog CITARASA RINDUA.

Monday, December 17, 2012

Rezeki kami bertemu di teratak Blogger Salina

Saat yang tidak dapat dilepaskan dengan begitu sahaja, pelawaan blogger Salina (teratak hati) untuk bertemu ke majlis putera sulung kesayangnya pada malam 16 DEC 2012 membuatkan saat malam tersebut yang indah-indah sahaja

Pada awalnya aku tidak dapat menghadirkan diri, namun apabila blogger RINA yang dari jauh menerima pelawaan tersebut, ku ada keberanian untuk memandu dimalam hari. Dan akhirnya kami bersatu di bandar Tenggara, Kota Tinggi.

Happy birthday Hakim, saat memotong kek XXXL buatan ibu Hakim... (tak sangka Salina pandai mendeko kek, cantik dan sedap
Sebelum kek kena potong, dan triffel dihabiskan dengan cepat, sempat juga aku merakamkan gambar dengan tangkas. Horeyyyy

Nasi tomato yang nyami dan mee hoon goreng, jua kesemua juadah hari lahir Hakim dibuat oleh Salina sendiri atas bantuan MIL beliau.. Cayalahhhhh

Nyamiii.. sedapppp
Risya dan Umai, yang lagaknya dah macam adik beradik, Maaflah Risya.. Umai suka buat gadget kamu macam haknya sendiri.... Hahhahah

Harus juga ibu Risya dan Ibu Umai berposing bersama, bak kata Ibu Umai, sebelum make up kita cair (walahemahnya kami memang tak bermake up, tapi nak kontrol wajah sebelum makan kesemua masakkan Salina yang terhidang atas meja)

PS: moga ukhwah kita kekal selamanya. Insyallah

Saturday, December 15, 2012

Resepi: Puding Roti bersos Kastard



Bila melihat 8keping roti yang dah habis tarikh luput, terdiam kaku dalam peti sejuk, dan sememangnya daku jenis pencinta roti... Tak sampai hati nak masukkan dalam tong sampah. Ku mencuba menjadikan roti itu sesuatu yang enak dan dipandang tinggi oleh anak daraku..




Terhasilnya Puding Roti bersos kastard.. Dengan bantuan Umai. Ianya sangat menyeronokkan, ditambah cuti sekolahnya hanya berkisar di rumah dan CR.


Jom semak resepi:

Bahan A (Satukan dalam 1 mangkuk selama 30 minit)
Susu rendah lemak 2 kotak
8 keping roti (diracik halus)

Bahan B (Gaul dalam 1 mangkuk yang lain)
Gula halus 4 sudu makan
Telur 2 Biji
Mentega 2 Sudu makan
Kismis hitam atau campuran
Esen Vanilla sedikit sahaja
Tepung jagung 2 sudu


Cara menyediakan puding roti:

  1. Panaskan oven 170'c selama 10 minit.
  2. Satukan bahan A (yang telah direndam 30minit) dengan bahan B.
  3. Masukkan dalam loyang yang sudah digris. Bakar pada 45 minit.

Selepas dibakar.... Biarkan atas redai hingga sejuk.

Bahan-bahan sos kastard:

Susu cair 1 tin
Tepung kastad 2 sudu makan
Gula pasir 2 sudu makan

Cara menyediakannya:

  1. Masukkan susu,tepung dan gula kedalam periuk, guna api kecil. Kacau hingga larut/masak
  2. Tuang atas puding roti, boleh gantikan sos dengan aiskrim.

Dan Akhirnya.. (Ewah macam tajuk novel pulak)

Ngeeeeee....
Cuaca cun.. so, jam 6.40pagi  daku bersendirian berbasikal..
Peluh banyak keluar....
Rasa jadi baru pulak hari ini. Tarikh yang cantik 1/2/34 H.. Moga yang baik2 buat diri ini dan kawan2 semua...

Jommm.. kerja...

ps: di pasar ada pelanggan tanya resepi mee Hailam.. syukur, ilmuku diturunkan buat orang lain. Moga dimanfaatkan ya

Friday, December 14, 2012

Ke Kedutaan Indonesia...

Salam penghulu pagi sahabat alam mayaku.. terima kasih buat pembaca baru yang mengunjungi blog citarasa rinduan.

Hari ini daku akan menguruskan sambungan passport bibikku. Moga semuanya dipermudahkan.


PS:
0-2 namun Harimau Malaya tetap beraksi dengan tenang dan bermaruah. Apalah sangat padang bak bendang dan pengadil yang 'senget' sebelah kannnn. kita tetap MENANG.

Thursday, December 13, 2012

Berkecai hasrat dihati!!

Kacak lagi bergaya lepas kena shampoo... Aku panaskan dengan pusing2 padang badminton 5-6... siap up..up lagi.. Huhuhu...


Namun, berkecainya hasrat dihati.. hujan lebat tak henti2.. tak apa esok pun boleh.. kalau hujan esok2 hari?.. tak payah kayuh.. makan..makan.. bior kembang dan membesar dengan jaya. Hahah...

ps: up entry sambil kayuh mulut dengan jambu batu... huhuhu

Nekad...

Ada kaitan dengan entry sebelum2..... Ku Nekad untuk memulakan semula..
Pertama kali tentulah beri angin pada keempat2 tayar.. 2 bulan lebih dok tersadai dalam stor.. hari ini lepas siap memasak.. Aku pinjam pam angin pada pak saudara yang ada bengkel motor

Cik Baba, thanks sebab tak caj atas perkhidmatan angin... love lahhhhh (muhaaaaahaaa...) Sempoi jer pakcik aku, atas 4x4 pun leh pam tayar...

PS:
Nak mandikan dulu..... bagi kacak dan wangi

Wednesday, December 12, 2012

12/12/12 (100 tahun lagi perlu diulang? Sah aku dah mereput)



Bila blogger Abah Zino up status di FB.. ku terus berfikir untuk menjadikan ianya suatu kenangan, dan sayangnya,.. Jam yang ingin ku taip 12:12 menjadi 12/12.. Hahahhaha, gitulah daku yang yang cepat.. typo sudahhhhhh...


PS:hanya sekadar nombor yang cantik,apalah sangat, namun untuk mengulanginya 100 tahun akan datang???  entahkan tulangku sudah mereput diliang lahat atau dunia sudah tidak wujud lagi? Wallahualam..

Tuesday, December 11, 2012

Gigih ker aku dalam dunia blog?

Pada mata korang, aku sentiasa sempurna seperti tumisan masakkan macam gambar diatas... Kombinasi bawang, cili,gula,garam mengindahkan mata.


Namun, ku manusia biasa.. bekerja, menguruskan keperluan utama keluargaku.. dan kadangkala kabur dalam dunia blogger, ada masa terluang ku berblog.. begitu juga BW..


Moga sahabat memahami ke'gigih'an ku berblog.. Moga ada yang tak kecil hati dan terasa andai ku tidak sampai ke blog kalian..




Terpaku daku...


~  The Beginning  ~

Sweetnya bila memandang telatah sicomel dalam header blog tersebut.. Aduh.. kalau si anak secute macam itu, opkoslah si ibuayahnya lagi cute, kannnn....

Jom kekawan, kita beri semangat buat blog baru itu untuk berblogging... (macam biasa lah, pi klik gambar kat atas nun)

PS: ada entry khas buat daku pulak tu, wahhh!!! terima kasih ya... daku bukan sahaja terharu, malah terpaku tak boleh nak kata apa dahhhh..

Monday, December 10, 2012

Maiii.... sekodeng!



(Jommmm.. sekodeng blog kawan-kawan ibu guna rayban mainan, tiak Umai kesukaan)

Malam isnin yang sunyi.. pelanggan CR tak berapa ramai malam ini. Mungkin sebab petang tadi  hujan lebat, masa itulah CR tak henti2 menerima tempahan.. Syukur, masih terus beroperasi CR, jua masih dihati pelanggan, moga rezeki CR kekal selamanya.

PS: BW ke blog sahabat.. guna masa yang ada sebaiknya. Bertukar ilmu moga bermanfaat. In Shaa Allah..

Crepe.. Oh Crepe...


Sarapan crepe...
Lunch Crepe...
Dinner Crepe...
Tidur crepe..
Mandi crepe...
Auwwwww...


Makan sebiji tak syokkk..
Wajib order lebih... Huhuhu


Dan macam biasa.. model kena dera bersama crepe... Dia dan ayahnya memang tak suka dengan kek atau apa-apa yang ku masak. Molek aku beli sendiri...

Peniaga yang peramah, Efah namanya.. itulah penjual crepe pelbagai jenis yang menjual dikawasanku.
Yang teringin nak rasa? Boleh.. daku orderkan.. korang bayor ya... Hhehe

Sunday, December 9, 2012

Tak habis-habiss!!!

Sarapan menu ini

Jam 10 pagi ambil nie pulak


Karang jam 12 tengahari pi majlis perkahwinan.. Kompom ambil yang ini.


PS: Bila nak diet entahlahhhhhhh....

Saturday, December 8, 2012

Resepi : Blueberry Muffin Badam


Cair isi blueberry bila masuk ke mulutku, gebu dan lembut .. itulah yang mampu ku kongsikan dengan kalian blueberry mufin badam yang ku cuba lewat malam semalam. Kebetulan ku bukan amatur, maka resepi ku perolehi dari buku mufin keluaran karangkraf, hadiah dari blogger Anyss Jer.

Terima kasih teman. 3 Jenis mufin berjaya ku buat sejak buku itu kuterima, besar pahala yang temanku perolehi.. Mudahan.. Amin

Jom semak resepi:
(Resepi dari buku mufin, bertajuk mufin badam, namun ku olah dengan menambah blueberry

240g Tepung serbaguna kek
120g gula pasir
3 biji telur
65ml susu segar ( ku guna susu kotak dutch lady)
125ml minyak jagung
50g badam
Sedikit esen badam
50g paste blueberry
Sedikit garam halus

Cara menyediakan:

  1. Putar telur, minyak masak,susu dan esen badam. Kemudian masukkan gula pasir.
  2. Ayak tepung. Masukkan sedikit demi sedikit tepung kedalam adunan utama. Di ikuti dengan badam.
  3. Panaskan oven 170'c selama 10minit
  4. Masukkan adunan dalam magkuk mufin mengunakan sudu. Ambil bluberry paste dengan sudu teh masukkan diatasnya diakhiri dengan menabur lebihan badam.
  5. Bakar selama 15minit dengan suhu yang sama.
  6. Sedia untuk dihidang apabila masak.

Wajah Umai yang rela makan mufin sebanyak 3 biji.. semuanya gara-gara daku membalas dendam atas kata2 nya kerana daku dah lama tak meng'baking'..
Hahahah.. lain kali jangan perli ibu Umai ya!!..

Jika terlebih 'malas' boleh sahaja bakar pada loyang..  Huhuhu (jangan contohi sifat daku.. )




Semalam, sebelum daku meng'mufin'.. ku panaskan jari jemari yang sudah lama tak meng'donut'. Jua berjaya dihabiskan oleh Umai.. thanks anak Ibu kerana menyukai air tangan ibumu