Photobucket Photobucket

CITARASA RINDUAN

Tuesday, June 26, 2012

Kek Buah-buahan Kukus dan Bakar


Assalamualikum, selamat petang sahabatku. Hari ini, ayahku singgah ke CR, kebetulan MIL teringin nak makan kek kukus, ku kongsikan resepi buat kalian semua....


(Gambar kanan kek Buahan yang dibakar, manakala gambar kiri Kek yang dikukus)
Bahan-bahannya
5 Biji Telur
250g Buttercup
1 1/2 cawan gula pasir  (digoreng jadikan gula hangus campurkan 1 cawan air)
1 cawan tepung serba guna (ku guna Blue Key)
2 cawan tepung gandum
1 sudu teh bikabonat soda
1 sudu teh cream of tartar
2 cawan mix fruits
3/4 cawan susu pekat

Cara menyediakan
1) Susu pekat dan buttercup dipukul hingga kembang,
2) Masukkan telur satu persatu pukul hingga kembang, masukkan cream of tartar dan bikabonat soda
3) Masukkan tepung sedikit demi sedikit.
4) Masukkan gula perang
5) Masukkan mix fruits, Gunakan loyang yang telah digris dengan magerin/minyak. Untuk kelihatan menarik, anda boleh menabur lebihan mix fruits untuk menghasilkan kek buahan yang cantik
6) Panaskan pengukus, masukkan adunan kek yang telah siap, selamat mengukus. (masa 1-2 jam)

** untuk kek Buah-buahan bakar, pastikan oven dipanaskan terlebih dahulu dalam masa 10 minit, guna suhu 160, selama 1 jam untuk membakar adunan.

Selamat mencuba

**sahabatku Blogger Kakakecil bertanya, macamana nak nampakkan hasil yang cantik untuk kedudukan mix fruits dalam kek buah-buahan ini, jawapannya. semasa gula pasir digoreng dengan air, buah-buahan boleh dimasukkan apabila gula hangus sudah cair** (mix fruits direbus dahulu dengan air gula)



22 ulasan:

Umialya said...

untung mil dpt menantu yg pandai masak

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

rajinnya Ayu, hari2 buat kek sekarang... dengan kerja2 memasak di CR lagi, caiyuk!

Unknown said...

kak tINI"
ayu tak reti kak.. tapi entah ya, ayu perhatikan minat bt kek muncul bila ayu dapat oven dari en Zalie..

Unknown said...

kak YUS:
thanks my dear...
doakan keejahteraan ayu baik2 sahaja ya

Unknown said...

ayuuuu~ rajinnya buat kek skang ni.. saje je kan nak buat bagi kami rasa terliur..ish ish..

kek ni buat juadah raya nanti sedap jugak kan...

Unknown said...

Rai:
memang plan nk bt u raya. sebenarnya tiap2 tahun ayu niaga kat depan Bank kat kampung nie.
so asyik beli kek sahaja....
nak beli tak reti

alhamdullilah.. skrang nak buat sendiri...
heheheh.. asah sikit2

Ardini Humaira said...

dni suka yang versi kukus :D

aDisH.sHidA said...

ayu...gula tu gula pasir dijadikan gula hangus yer...

waaaaaaaaaah makin rancak ayu buat kek skrg nie...

Unknown said...

DINI:
alamak.. mak buyung.. maaf berlori ya dik

Unknown said...

shida:
sahabatku memang bijak..
betul tu my dear

kerana kamu, ayu gagah buat kek.. heheh

Dr K said...

wokeyyyy..boleh minta wife saya cuba resepi Ayu ni :)

Kayu Manis said...

rajinnya...

mana sedap ayu kukus ke bakar..?

nazayiena said...

Kak Nurul pun ingin buat kek kukus yg sedap,takut x menjadi aje...

JunAina said...

Bakar dan kukus rasanya sedap kukus kot coz lebih lembab tapi kalau ada dua2 ngap2 sedap aje...hehehe...

Acik Erna said...

salam ayu..yang kukus lagi sedap ye ayu..

Anonymous said...

rajin nye ayu..ari2 buat kek...^^

Unknown said...

daddy Ziyyad:
okey...
suruh mama buat ya, nanti boleh niaga kek buah-buahan pula

Unknown said...

k.Nor
Ayu lebih suka yang dikukus.. lembut..

Unknown said...

kak Nurul:
insyallah.. pasti menjadi, nanti gunakan api yang besar u didihkan kak kukus kak ya

Unknown said...

kak Jun:
citarasa kita adalah sama..
yes.. kukus mmg sedap...

Unknown said...

Acik:
betul tu acik... mmg lebih sedap dan lembut adalah versi kukus

Unknown said...

JS:
agak2 lepas dapat oven baru, ayu terus suka berbanking kot.. hehe