Salam. selamat pagi Isnin semua…
Hujan-hujan macam nie, kalau dapat bantal dan tilam..syok jugalah
Lagilah semalam tidur lewat layan Anugerah Juara Lagu ke 25….
Area kampong tercinta hujan lebat…aku memasak pun rasa agak mengantuk gitu…….kebetulan ada kelapa parut yang lebih, baki dari urap pucuk ubi yang kugunakan untuk jualan makanan tengahari….kalau simpan, nak buat apa??? So…………..kita buat sesuatu…heheheh
Terpikir pulak nak makan pizza kelapa…heheheh, lemeng kelapa lah…sajer tukar nama..bior unik namanya…nak rasa lagi ngam kita buat sambal cili padi ikan bilis…..bior berpeluh-peluh………..syokkan?
Jom, layan resepi nie, sebenarnya ,mudah jer…tapi sajer nak kongsi dengan korang resepi lempeng kelapa dan sambal cili padi ikan bilis…
Lempeng kelapa
Bahan-bahannya,
Kelapa parut – 200 gram
Tepung gandum -200gram
Gula – 2 sudu
Garam -½ sudu
Air
Minyak masak
Cara menyediakan
- campurkan kelapa parut dan tepung gandum, terus masukkan gula, garam dan air… gaul sehingga rata, tak terlalu cair dan tak terlalu pekat adunannya
- oleskan minyak masak ke dalam kuali, bila kuali cukup panas..buang minyak…masukkan adunan yang sudah siap digaul…
- bila adunan dah kekuningan/masak/garing..angkat..
- buat ulangan keatas adunan hingga habis, boleh juga disimpan ke peti ais untuk dijamu pada waktu yang lain sekiranya adunan terlebih
- sedia utuk dimakan.
Sambal ikan bilis Cili padi
Bahan-bahannya
Ikan bilis- 100gram (dikopek, dibelah dua, dibersihkan, dibasuh dan digoreng hingga garing)
Cili padi- 50 gram (blander)
Bawang merah – 2 ulas (blander)
Halia- 1 ulas (blander)
Asam keping – 2 keping
Gula – 1 sudu
Garam – ½ sudu
Ajinamoto – ½ sudu
Minyak masak – 2 sudu
Bawang merah – 2 biji (potong nipis)
Cara menyediakan
- panaskan minyak masak, tumis bahan-bahan yang telah diblander.
- masukkan garam, asam keping, gula dan ajinamoto, tumis sehingga minyak lari dari bahan-bahan
- masukkan bawang merah, dan ikan bilis
- tutup api, edia untuk dihidang
- selamat mencuba
PS: sesekali layan sarapan kampong sedap juga…jemput makan semua..
9 ulasan:
Eh, sekarang lempeng kelapa pun banyak warong2 dah jual untuk sarapan pagi.
mama janet..
ada jual kt mana?....boleh rasa....
eee cam sedap jerk, dolu2 kalu kat kampung, mintak jek kat mak, kompem dapat... ni dah dok jauh, huhu kena tunggu balik kampung ler..
sedap nye
✿(^^,)✿
sedap gak makan lempeng kelapa nie, nak2 pula di buat oleh citarasa rinduan.
waa..... bestnyer........ akak, send cni sekeping... hehe
sedap gak ni..tapi bila makan time2 hujan lagi sedapla..ngan kopi o sekali no...
perggghhh, buat i kecur liur je, cicah lak ngan sambal ikan bilis pedas meletup tu...mmg feveret i tu...teringin sgt nak rasa masakan ayu...
CITARASA RINDUAN: Mmg sedap ni....sama le juga dgn mkn ubi kayu rebus cicah sambal & ikan masin..:)
Post a Comment