Tengahari tadikan daku buat 2 keping kek pisang. Terlanjur tepung kek yang dibeli kat pasaraya Cowboy bulan ramadhan tahun lepas masih banyak (eikkk... cuba teka berapa kotak ku borong) Hahhaah
Lepas siap memasak lauk pauk tengahari daku meng'baking'.
2 jenis tepung ku cuba. Sebiji kek daku guna tepung gandum. Manakala sebiji lagi daku gunakan tepung kek.
Hasilnya?
Ya.. berbeza
Yang ini hasil gunakan tepung kek, daku guna tepung soft flout atau tepung superfine.
Perhatikan hasilnya.. Gebu namun stuktur kek tersebut bersepai (rapuh), walaubagaimanapun rasanya lebih sedap berbanding sebiji lagi kek.
Perhatikan hasilnya.. Padat, bagiku permukaan atas kek ranggup. Namun sedap..
Apapun ianya bergantung pada anda. Yang penting anda mencuba sendiri dari jari jemari anda.
assalam ayu..acik pulak kalau buat kek biasa tu..suka campurkan kedua2 tepung..tepung kek separuh..gandun separuh..jadi tak rapuh sangat kek tu dan tak padat sangat
ReplyDeleteacik
Deletewaalaikumusalam
setuju tu acik.
ibu ayu pun jenis klu bt kek akn campur keduanya
thanks bkongsi
sayang acik
Macam tu ye Ayu... baru akak tahu kenapa kek akak rapuh....
ReplyDeleteBoleh ikut petua acik erna tu ;-)
kak Yati
Deletesharing is charing
welcome sis
hemm.. rasa mcm nak makan ekk plak bila tgk gambo kek ni.. huu.. mana sedap yea.. guna tepung gandung atau tepung kek?
ReplyDeletecer try tepung jagung lak kakakakakakakkaka
ReplyDeletesedapnyeee ...
ReplyDeletebiasanya kalau nak makan , memang beli je akak nie huhuh
Wah byknya buat kek.saya x pernah guna gandum. Biasanya org tua2 diaorang suka guna gandum lg kalau kampung mertua. Tp kesatnya di tekak saya dah biasa pki tepung kek kot. Ikut kesukaan masing2 biasanya.tp kat kenduri kawen tu kalau rewang buat pki tpg gandum pun laris je biasanya
ReplyDeleteLama dah guna mixer kat rumah ni.. Jadi tukun tiruan hehehe.. Nak sehiris kek tu.. Mesti sedapkan..
ReplyDelete