Sekarang nie dah musim durian kan?? Daku dapat durian percuma dari pokok durian peninggalan arwah atok En Zalie. Rumahku nie kalau dapat durian kami tak makan gitu2 jer, maklumlah kesejahteraan kami tak mengizinkan. Jadi daku hanya buat bubur kacang durian dan bingka durian sahaja.
Korang pernah cuba buat kuih bingka Durian? peeh!!!!!!!!! lembut dan sedap ooooo. Ku kongsikan resepi mudah ini untuk sahabat yang mengemari kuih yang berasaskan durian.
Bahan-bahannya
Resepi asal: Dari ibuku, Puan Jumiah Ramli. Resepi bingka pandan sila KLIK
Telur ayam - 3 biji
Tepung gandum – 4 cawan
Gula pasir – 2 cawan
Susu cair – suku tin
Air paip – 2 cawan
Santan – 1 kotak (aku guna yang segera, kalau kelapa parut, sila perahkan santan, ambil yang pekat sahaja)
Garam – 1 sudu teh
Isi Durian 6ulas
Minyak masak- sedikit untuk oles seluruh permukaan dalam loyang
Bijan – 50 gram (sanggan tanpa minyak)
Cara menyediakan
- Kisar semua bahan kecuali, bijan dan minyak masak..(blander)
- Oles minyak masak dalam loyang, bakar bahan-bahan kisar tadi ke dalam loyang di dalam oven pada suhu 180 c, 1jam 20 minit
- untuk 20 minit terakhir taburkan bijan ke atas kuih bingkai bakar tersebut
- sila sejukkan, untuk memotong..siap untuk dihidang dan dimakan.
(bubur kacang dimakan dikala petang atau selepas berbuka puasa. Peeh!! nikmat)
kita telan air liur...tp bukan di bingka doyan tp kat asam pedas di gambar bawaaaaaaaaaaaaaaaaah tu
ReplyDeleteTak pernah mkn lg bingka durian CR... Nampak sedap tu..nanti Cuba pulak ;)
ReplyDeleteBingka saya suka, tapi durian sy xpernah makan
ReplyDeleteAssalam ayu.tima kasih.siap nak masuk oven je ni hehe
ReplyDeleteAssalam ayu.tima kasih.siap nak masuk oven je ni hehe
ReplyDeleteperhh,,,,mengancam..
ReplyDeletemas tak pernah try buat lagi bingka durian...
terliur lak tengok...durian ada tu....huhhuhu
rajinn tak ni.....adoiii
Memalam singgah sini....musim durian dtg lagi...tak nak bagi cikcek rasa ke....he he...
ReplyDeletekat rumah mama pon mmg bt bubur ,,, tpy adik2 ayie suka mkn gitu jer.. nikmat ktekan.. heheh
ReplyDeletelom pernah dgr bingka durian lah kak.....rasanya apa tah lagik...oleh itu...dengan rendah hati....nak minta akak pos ke bandar bukit mahkota, kajang....ahakz.....errr...sekali dengan mee bandung sekali taw.....ahakz...
ReplyDeleteSedaplah Ayu...
ReplyDeleteAyu smbg pose ke ni? Rjin betul.
Dah lama x jengah umah Ayu makin cantiklah blog nie :D
ReplyDeleteSedapnya...tp saya kalau bab durian lebih suka mkn yg pure lg dr buat2 kuih nie..tp bedal jugak selalu..hihihi
Balik kampung MIL kat Bota baru2 buah apa pun tak ada tak menjadi agaknya.
ReplyDeleteNampak lembut je. Terliur!
ReplyDeleteFav bonda Nur.. Cantik header tu.. Baru tukar ke??
ReplyDeletehehehe....lagi sedap kalau di pos ke sini sket...
ReplyDeleteakak telah membuatkan kita lapar =P
ReplyDeletedah lama akak x singgah ke sini... dah b'tukar wajah rupanya blog ayu.. cantik n lbh b'seri2 :)
ReplyDeleteakak blm b'kesempatan nak beli buah derian,klu dah beli nnti pasti akan dicuba resepi bingka derian ni..akak mmg suka makan bingka.. lg klu dpt yg garing2 tu..sedapnya..
Cantik blog Ayu.. Dah make-over rupanya... Hari tu jengah guna hp.. Tak perasan..
ReplyDelete..xpnh try bingka durian..suka durian asli lg hehe..
ReplyDeletemeleleh air liur ayu..hehehe
ReplyDeletesedapnyaa..,lapa
ReplyDeletesedapnyaa..,lapa
ReplyDeleteEmmmm...bingka memang fav cik...kalau letak durian lagila sukanya....harum semerbak baunya..kan Ayu..:)
ReplyDeleteaduhhh kuih favorite nie :) nyum nyum
ReplyDeletewah...nmpk sedappp
ReplyDelete