Bila mereka syer resepi bingka yang bermacam-macam aneka, seperti bingka roti, bingka jagung….aku teringin nak mencuba tetapi oleh kerana aku tak pernah mencuba yang basic…..aku cuba resepi ibunda Puan Jumiah Ramli,
Maka, terhasillah resepi bingka bakar……untuk kalian ku kongsi resepi mudah ini…
BAHAN-BAHAN
Telur ayam - 3 biji
Tepung gandum – 4 cawan
Gula pasir – 2 cawan
Susu cair – suku tin
Air paip – 2 cawan
Santan – 1 kotak (aku guna yang segera, kalau kelapa parut, sila perahkan santan, ambil yang pekat sahaja)
Garam – 1 sudu teh
Jus pandan atau daun pandan - blander
Minyak masak- sedikit untuk oles seluruh permukaan dalam loyang
Bijan – 50 gram (sanggan tanpa minyak)
CARA MENYEDIAKAN
- Kisar semua bahan kecuali, bijan dan minyak masak..(blander)
- Oles minyak masak dalam loyang, bakar bahan-bahan kisar tadi ke dalam loyang di dalam oven pada suhu 180 c, 1jam 20 minit
- untuk 20 minit terakhir taburkan bijan ke atas kuih bingkai bakar tersebut
- sila sejukkan, untuk memotong..siap untuk dihidang dan dimakan.
11 ulasan:
Pengggsannnnnnnnnnn....
kuih ni macam sedap je..hehe
salam rindu ayu..amboi mengancam kaler ijo tuh..terus tergoda tau tgk! nak kenen bingka sepotong..nk wat maleh!! hehe..
perhhhh...cantik bingka ayu.....
mengancam.....lepas ni boleh buat bingka versi lain lak ayu...
perrggghh!kecur air liur tengok!!
salam kak,
wah, resepi sudah upload yer...
kuih bingka ni saya suka yg bahagian tepi, yg garing tu, hehehe...
Ee kuih tak tahan
cik mat gebu--
hehehehe..sila bangun dan ambil angpau raya yer...hehehhe
cikgu iman--
ayu suka bingka, tapi tak pernah mencuba...rasanya nak teruskan hasrat nak buat bingka versi lain pulak
inahar ali--
rindu kamujua....hahhaha..mula2 agak takut jer bila terletak jus pandan terlebih..tapi bila dah siap..mengancam gak warnanya
mas--
jangan puji lebih-lebih...first time nie..dihati mmg geram bila u all upload pic bingka yang beraneka..
so..nak buat gak satu hari..insyallah
salam cikgu azreef--
heheeh...kak buat entry post, tadi pi makan2 dgn famliy...
kak pun suka makan kerak yang tepi...sedap ko...
zeqzeq--
mai sini ambil sepotong..hehehe
Ayu: wah menarik dan tertarik...seayu tuan yg buatla....hehe nampak sedap...:)
Salah satu favorite kuih saya, saya suka kuih yang lembut dan hijau2 macam ni... Mesti makan punya... Kalau kat kampung saya Banting, masyarakat Jawa di sana buat kuih ni manis giler... Tak mampu nak makan... :(
nieza--
kamu buat lagi mengancam....hehehe
abang muz--
thanks sudi singgah sini..gterharu sngat, walau abang buzy..still dapt jenguk sini...
boleh suruh kak but, sbb resepi agak senang, follow jer resepi mudah diatas...
jgn terlebih gula atau susu, mmg akan manis...
Post a Comment