CITARASA RINDUAN

Friday, February 25, 2011

1 hari bagai 1 jam



(harap maaf….mungkin kalian aka terasa bosan dengan bacaan entryku ini..namun ini kisah yang ingin ku kongsi sehari di kampong tercinta)


Kisahku ke kampong semalam adalah saat yang paling mengembirakan…rasanya dah lama tak balik kampong, ada sebulan tak jejak kaki ke halaman aku dibesarkan…..

Bila en zalie kata…dia nak jumpa ibundaku………Yahoo…tuhan sahaja yang tahu saat hatiku bercahaya……menyinari 1 padang bola badminton…heheheh

Siapa tamo jenguk kampong halaman kan???

So…………..gerak dalam jam 8 lebih malam……..

***************************
Semalam sampai ke kampong dalam jam 10 malam…
Ada masalah dengan sensor minyak hitam…ada berhenti 3 kali…tapi mataku tetap melirik arah dashboard…risau kalau temperature  naik..

Alhamdullilah., sampai terus terkam ibunda…umai yang tidur dalam seat belakang, ku biarkan dahulu…enjin pun ku biarkan dahulu

Peluk…cium tangan…wah…..rindu2……ibunda macam biasa…mengalir airmata…tapi..mulut pot..pet…sebab aku sampai lewat..hahhaha….buat lagu mana ibunda…..anakku ada masalah lain..

So………malam semalam..borak-borak sampai tak hingat dunia…tak pernah aku makan larut malam…tapi bila ikan pelaling, sambal totok dan kangkung goreng belacan di hidangkan…ku belasah sampai kekenyangan..





Nak cerita panjang lagi, tapi takut “orang tu”..malam nie gak start kereta gerak balik kampong…hahahha..ayat jeles lagi….

So…layan gambar-gambar yer..

Kalau nak tanya tentang gambar-gambar yang ku rakamkan..sila soal tanpa jemu dan malu..

No hal…ku sedia jawap




 TAU!!!!!
..sure ada yang nak tau kenapa buah betik dibiar masak, hingga sang burung sanggup menebuk isi buah betik tanpa belas kasihan..

Lagu mana??? Tinggi oooo……….. pokok betik tu setinggi atap rumah ibunda…dah 5 tahun jangka hayat pokok nie…tamo mati pulak…biorlah…….

Kalau aku balik, aku bersihkan…buang dahan yang tak sesuai…petik dengan guna tangga aliminium….

Hahahhaha…ku jadi tarzan sekejap!!!








PS: amacam “orang tu”…………nak balik KAMPUNG ker idak????

18 ulasan:

Jamiel said...

memang terasa nak balik..
Bestnye..
Ada kebun sendiri..

Feel free untuk jengah GA dari saya..

http://allaboutlifeanddreams.blogspot.com/2011/02/give-away-pertama-dari-all-about-life.html

Citarasa Rinduan said...

jamiel--
ayu nie peniaga nasi campur..
so, kalau nak balik kampung selalu risau CR terbengkalai..

jom...balik kampung..

hehehehe


PS: okey...nie ke blog kamu..ayu suka GA

tun_telani said...

k'ayu!!! sy pon kt kg skrg... 2bulan lbh xbalik.. windu!! to bk wat camner, duk jauh sgt,,
bestnyer byk kebun buah, rajin menanam.. umah kt kg nih setakat serai ngan jambu tu ada laa.. hihi..

Adinda Amy Sensei said...

waahhh.....nampak gembira kak ayu di sana....moga kegembiraan teus berpanjangan....

Citarasa Rinduan said...

tun,,

wah..kamu lagi hebat..lama tak balik kampung eik??

mmg jauh tu..

em.........ibunda nie rajin menanam...tu yang kak ayu suka ambil gambar buat kenangan...

Citarasa Rinduan said...

adinda amy--
sangat gembira..

inilah saat paling happy..pic kak ayu tak ada...susah nak tangkap pic sorang..hehehe..so model adalah umai...

mama maman said...

bestnyer dpt blk kg.... rindu lak kat umah.... hhhhuuuuaaa.... :)

Citarasa Rinduan said...

mama yana--
alahai......ayu pun rindu..tu yang dapat green light terus start storm..heheh

Insan Marhaen said...

IM ingat nak balik kg ahad ni tapi terpaksa kensel. tak boleh tinggalkan akhmal sendirian sementara waktu ni..

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Eh Ayu...segar2nya sayur2an itu!! MM suka bila ada blogger buat penceritaan ttg kampung.. dah lama dah tunggu2 entry yg mcm ni.. ada pohon2 menghijau, ada org tua, ada reban ayam...dan apa2 saja ttg kg..mmg best.. mmg bermakna lama la akan MM menebeng kat blog sesorg itu menghayati keindahan desanya.

eelobor said...

hehehe...ko nak aku buat entri khas bagi mewakili orang itu tak?

Gen2Merah said...

seronok kan bila dapat balik kampung... dapat jumpa orang yang dirindui,,

sissyira said...

salam

walau jauh beribu batu, kg ku tetap dihati, =(

munna said...

ayu yang umai pegang tu buah apa ye...

hazlin said...

ayu,
bestnya balik kg.. kalau akak, tiap kali balik kg mesti g mandi sungai... berendam sakan..

logorithm said...

Memang best balik kampung. Esok I pon nak balik kampung... ader full moon dinner anak buah terbaru.

I missed my old wooden kampung house and its large compound. Sekarang terpaksa duduk kat rumah teres jer... tapi ok lah jugak sebab ader backyard 50'. Dah buat extension elok-elok... cantik-cantik... dah jadik 'home' instead of just a house. Ambik masa 4 tahun untuk menjadik 'home'!

There's no place like home sweet home!

jeBateja said...

Sowy kak...internet kat ghumah ngak ok2 lagik....kat kilang jerk update...uhukz...

Kampung banyak bunga erk....ke....jual bunga....ahakz

alexa yussida said...

bestnyee balik kg!ulam ulaman tu mnggodaaa!sedappnye:)

kak,waktu moscow ngan mesia beza 5 jam..sini lambat 5 jam..huuu