CITARASA RINDUAN

Wednesday, February 23, 2011

Bingka Pisang, pinjam resepi dari Home Sweet Home...

Selamat malam semua…


Sebenarnya…di kebunku ada setandan pisang yang sedang cantik dan ranum untuk dibuat pencuci mulut..tapi banyak sangat ko..ajer pengsan nak habiskan semuanya….

Tu yang kepala dok fikir apa yang perlu kubuat dengannya..

*****************************
Mujurlah, en zalie cagi cadangan,, nak makan bingka…aku kata bingka pisang mau tak???
 Alhamdullilah..bila en zalie angguk2…maknanya…jadi..



Terus ke blog kak ummi kuantan, sebab aku tau bab bingka nie..sure kak ummi ada……..

Dan akhirnya.menjadi ko…lembut jer…aku boh dalam peti ais…lagi tekakku rasa sejuk jer…

Jom-jom kita kongsi resepi ini..dari mana??? HOME SWEET HOME lah……kak ummi, ayu derhaka sikit yer...ku tambah gula merah.....jangan marah yer!!!

*************************
Bahan-bahan:-
·                     1 sisir pisang kapas ( 10 - 13 biji).. di lenyek.. mmg byk tau (*ayu guna pisang kapas sederhana 15 biji, seeloknya lenyek kasar2 dan potong dadu baru nmpak isinya nnt)
·                     1 ½  cwn tepung gandum*
·                     3/4 cwn gula pasir*
·                     1 cwn santan* (*ayu guna santan pekat dari kelapa parut)
·                     1 cwn susu sejat/cair*
·                     1 biji telur*
·                     2 sudu besar butter*
·                     Ayu tambah 2 sudu gula merah*



Cara-Cara:-
1.                  Blender semua bahan*
2.                  Tuang adunan ke dalam mangkuk berisi pisang lenyek dan di gaul rata.
3.                  Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenser dengan butter
4.                  Bakar 180C selama 1 jam api bawah.. or lebih untuk dapatkan kerak yang hebat. (*akak bakar 1 jam dan tambah 10 minit lg dengan api atas n bawah...biar berkerak sikit)
5.                  Sejukkan.. baru di potong.. masuk peti ais lagi bestt.

PS: hari nie mood ku agak berangin..tak apa…….mohon semuanya dipermudahkan..amin

9 ulasan:

Nieza said...

Ayu,sedapnya bingka pisang ni..Ada lbh tak? nak tapau sikit la ....next time kalau byk sgt pisang tu posla setandan kat nieza kat sini....sini pisang mahal la...hehehe

Areef Ibn Naim said...

assalamu 'alaikum kak,

klu kat rmh sy, klu ada pisang biasany mak sy buat lempeng pisang, rsny sy belum penah cuba bingka pisang ni... yg biasa cuba bingka ubilah...

alinac lover said...

mudah je ek..

yong bole cuba la nnti :)

zeqzeq said...

aik masuk angin dan berangin heee

AZLINA said...

Assalamualaikum Ayu...adushhh cedapnye bingka pisang. semlm akak dh dtg nk cari cokodok pisang tp x jumpa2, mana Ayu sorok? ni dah jumpa bingka pulak...bestnye sbb ada ketui2 pisang kat dlm tu, buat geram je nengok..hehe

Sha@Mama Tina said...

wa...sedapnya bunyi dia kan..bingka pisang..hehe ni sha cakap awal2..nnt nak pinjam resepi la..bila? lom tau lg..stok pisang takde la skang nih.. :)

suri solehah said...

salam ayu..wah bingka pisang..teringin akak melihat nya huhu

hysman said...

haaaa...bnda ni saye penah buat dulu tyme skolah rendah dgn akak saye..
last2 hitam legam pisang nih...hangus...

lapo plak tetiba pagi2 buta ni kanda.....hehe

alexa yussida said...

post ke moscow sikit ye kak:P