CITARASA RINDUAN

Friday, February 18, 2011

Gegar blog ke -71 Luahan Hati Mamat dan Ayam Goreng berempah

Sebenarnya aku dah lama follow blog Mamat, walau Mamat kata, blog beliau masih baru tapi, followe ramai Mamat ramai tau..

Jom GEGAR ke blog beliau…

Selain beliau meluahkan perasaan hati. Ada tutorial blog tau….
Serba sedikit tenang blogger Mamat
Photobucket 
“2/10/1994.. Di lahir kan di Hospital Besar Melaka.. Anak ke 4 dari 4 orang adik beradik.. Meminati puisi-puisi cinta.. Certa-cerita cinta.. dan segalanya tentang cinta.. Dan mamat ada akak dan abg dari dunia blog ni..iaitu akak miss yaty dan abg ar-rifke.. cita-cita mamat...suatu hari nanti.. mamat berharap dapat menjadi seorang chef yang terkenal di hotel yang terkemuka.. mamat memang meminati sangat bidang masakan ini. sejak muLa dari bangku skowLa rendah lGi...Harap sesiapa yang masuk kew blog ini..berpuasa hati dah meninggalkan comment anda sekali...


*********************



Bahan-bahannya

Ayam- ½ ekor (potong, bersihkan, basuh dan toskan)
Serbuk kari keluaran Adabi – sedikit sahaja
Minyak masak- utk menggoreng
Garam- sedikit
Ajiamoto- sedikit

Bahan-bahan bumbu

Ketumbar – beli sepeket yang berharga RM0.50
Jitan halus – beli sepeket yang berharga RM 0.50
Kunyit basah – sebesar ibu jari
Bawang putih – 2 ulas dihiris
Halia – sebesar ibujari
(tumbuk kesemua bahan-bahan tersebut dengan sedikit garam hingga lumat)

Cara menyediakan

1.      perap dahulu ayam mentah dengan bahan-bahan bumbu selama 1 jam agar bumbu resap pada daging ayam, masukkan garam, ajinamoto dan serbuk kari
2.      panaskan kuali dengan minyak masak, pastikan minyak masak betul-betul panas, tujuan agar ayam mentah tidak menyerap minyak ketika menggoreng
3.      goreng ayam sehingga warna kekuningan
4.      angkat dan Alaskan dengan tisu agar lebihan minyak diserap.
5.      selamat mencuba

4 ulasan:

Mas said...

ayu...ni ayam goreng yg ayu buat untuk lunch yer...
sedappnya tengok....mas suka tau ayam goreng..he..he,..

Matika said...

huhuhu...bestnya...wahhhh..he3....
thanz awak...syg awak..

Citarasa Rinduan said...

mas--
yer..ini resepinya, nampak ala-ala garing kan?? en zalie suka ayam goeng yang garing., lawan dengan sambal tok-tok...
sayur bening pulak tu...suka dia makan. walau tak bertambah..sekurangnya ada selera dia nak makan...


mamat--
sama-sama....awak tiak kak ayu yer...kak lebih berusia....
semoga ukhwah kita berpanjangan di alam maya...insyallah

Matika said...

ok kak ayu..maaf la..happy sngat tdi..he3