Sebagai suri rumah, pastinya lebaran yang bakal tiba kita mahukan tetamu datang beraya dengan makan masakkan air tangan kita. Lagilah di masak dengan penuh kasih sayang, Buat diriku, setiap Ramadhan tiba walau ku berniaga untuk juadah berbuka puasa kepada pelanggan CR, daku tetap membuat biskut atau kek pada waktu malam.. Itulah masa yang ku ada, hilang penat dan letih bila pandang masakkan kita terutamanya biskut memenuhi balang2 kuih raya. Kengkadang tu beli jugak biskut bila kengawan niaga, bantu membantu gituu...
Pagi semalam bila terpandang blogger Mas Duniaku syer gambar biskut sarang semut diFBnya daku terliur sama... Hinggalah tak sabar2 nak resepi. Dan kebetulan bila ku tidak online. Ibu dikampunglah jadi buku resepi untukku. Heheheh... Thanks Ibu.
Bahan-Bahan:
- Gula halus 1 cawan
- Buttercup/mentega/planta 1 cawan
- Tepung gandum 3 sudu
- Tepung kastard 1 1/2 cawan (ikut gram kedua tepung adalah 400gram. Bila tepung gandum 50g, tepung kastard 350g ya)
- Kuning telur 1 biji
- Esen vanilla
- Mangkuk kertas. (adunan akan dapat 100biji)
- Hiasan - coklat rice
Cara Menyediakan:
1- Pukul gula dan mentega hingga kembang dalam 5-6minit
2- Masukkan telur kuning dan esen vanilla, gaul lagi.
3- Kemudian, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Adunan akan lembut sahaja.
4- Parut adunan seperti gambar diatas.5- Masukkan dalam paper cup dan hias dengan coklat rice.
6- Bakar pada suhu 180c selama 10minit.
Selamat mencuba.
ayu....
ReplyDeletecantik kuning sarang semut tu...
kuih peberet mas ni ayu..
@Mas:
DeleteThanks dear, Ayu guna tepung kastard tu yang kuning molek je.. Heheh
Dulu setiap tahun buat..rasanya resepi lbh krg sama je..tp shda de ltk kismis d bhgn bwh nya..skrg da x buat bekas tenyeh adunan hlg nth ke mn...ayah buatkn bks tu..so lps ni blh la buat guna mcm awak buat tu
ReplyDelete@shida:
DeleteWahhh. Ada kelainan boh kismis. Pasti lebih sedap....
wahhh ayu...special ni, resepi ibu...
ReplyDeleteharap ada kerajinan juga la nk bust biskut thn ni
bila x menjual biskut thn ni, nk buat utk sendiri pun rasa malas
@cida:
DeleteNanti dh hampir lebaran pasti mcm2 jenis menyusul. Kalau dh biasa buat.. Pasti akan buat.. Hehehe
Suka saya makan kuih sarang semut... Teringin nak buat tapi tadak oven....huhu
ReplyDelete@Amin:
DeleteKat rumah ada pemanggang ajaib? Boleh guna tau dik..
Pemanggang ajaib boleh bkr biskut ke
Delete@cik Ash:
DeleteBoleh sgttt
Org bz ni. Tido berape jam ek 1 ari...
ReplyDelete@Pena Rozie:
DeleteRamadhan ayu tidur 4jam sahaja. Hari2 biasa 6 jam. Hehe
Nie boleh bagi kat wife nie try buat...huhu
ReplyDelete@wacanaku:
DeleteSelamat mencuba. Saya doakan berjaya
Dah lama tak buat biskut raya. Sejak kahwin. heheheh dah tak pandai dah pun.
ReplyDeletesaya dah biasa buat biskut sarang semut ni...tapi mungkin ada lain sikit bahan-bahannya..saya nak cuba buat yang ni pula..
ReplyDeleteRajinnya Ayu buat sarang semut... k.gee suka biskut ni tp malas nk buat... order sini boleh ?
ReplyDeleteGigih betul Ayu!
ReplyDeleteAkak belum start lagi barang pun belum beli mungkin hujung minggu ni kot.
Suka tp x pandai. Tq kak share resepi
ReplyDeletedah jadi kuih raya ayu...ita biasanya ada tambahan tepung jagung sikit ayu.. sama sukatan dia dengan tepung kastard...maksudnya bahagi 2 sukatan tepung kastard tu..
ReplyDeleteinshaaAllah plan nak buat 3 biskut hujung minggu ni.. moga dipermudahkan Allah..amin
nie kuih faveret nie,nampak senang tp lgsung xda bakat nak buat biskut tkut jdi sarang labah lak trus..huhu
ReplyDeleteakk watkan tuk syla leh x?amik order
k.ayu....tgk mcm mudah jer resipi...
ReplyDeletetp kalo ecah buat xtau la menjadi ke idok...
bahahahaaa
tak pernah buat biskut nie,,,boleh try......
ReplyDeletesalam Ramadhan awak...
ReplyDeletekita nak copy resepi ni boleh... :)
@Cik pulau lawa:
DeleteDipersilakannnn
Teringat plak nostalgia buat biskut ni ngan my mak dedulu..
ReplyDeleteSalam puan, saya tengok resepi puan ni lebihkan tepung kastad ye... bukan gandum. Ni baru ni... nak.cubalah.1
ReplyDeleteelly:
Deletehasilnya sangat ranggup
Salam puan,nak tanya masa msukkan tepung demi sdikit tepung tu,adunan tu x payah ltk air ke?
ReplyDeleteNak try la..
ReplyDeleteAkk... sblm parut tu, adunan nk kene masukkan dalam peti sejuk dulu ke?
ReplyDeleteAkk... sblm parut tu, adunan nk kene masukkan dalam peti sejuk dulu ke?
ReplyDeleteAkak kite nak letak esen vanila 1 sudu kcil je..kn...adunan tu bukan letak dalam peti ais dulu erx sebelum parut???
ReplyDelete