Assalamualaikum, moga yang baik2 buat diri ini dan pembaca setia blog CITARASA RINDUAN. Terima kasih buat sahabat blogger baru yang sudi follow blog ini. Jua, buat blogger lama sentiasa ada saat jatuh bangunnya diri ini. Terima kasih korang!!
Kuih lompang, kuih kegemaranku... dan semestinya bukan kegemaran suamiku. Jadi, kuih ini hanya keluar setahun sekali di dapurku. Huhuhuhu..
Alhamdullilah, bila kejadiannya cantik. Maka ramai sahabat FB mahupun sahabat Instagram inginkan resepi kuih lompang, untuk kalian daku kongsikan resepi kuih ini.
Bahan-Bahannya
- 2 cawan air**
- 1 cawan gula pasir**
- sehelai daun pandan (ikat)**
- 2 cawan tepung beras
- 1 sudu teh kapur makan
- 2 cawan air
- 100gram kelapa parut (campurkan sedikit garam)
Cara Menyediakan
- Masak dahulu bahan bertanda ** biarkan sejuk. Sementara itu masak air kukusan.
- Masukkan tepung, kapur dan air dalam mangkuk. Kacau kesemuanya.
- Satukan terus bahan nombor 1 (pastikan sudah sejuk) Kacau hingga sebati.
- Tapis dan asingkan kepada warna kesukaan kalian. Daku masukkan paste jagung, sirap ros, adunan asli dan pewarna hijau.
- Sedia untuk masukkan dalam mangkuk kuih lompang. Isi penuh hingga bibir mangkuk kuih. Kukus selama 15-20minit
- Sedia untuk dihidang dan diletakkan kelapa parut.
ps: rahsia untuk menghasilkan kuih lompang yang cantik. Air kapur hendaklah ditapis. Semasa mengisi adunan kedalam mangkuk sila isi penuh hingga paras bibir mangkuk kuih lompang.
Sekian.. selamat mencuba
Itu rahsia lesung pipit kuih lompang tu Ayu.. kena isi penuh ye.. nanti akak Cuba, Tq share resepi. dap tips tu ;)
ReplyDeleteNur Hayati
DeleteSama2 kembali kak..masa kukus jgn buka tutup periuk. Nanti kuih yang belum masak masuk air
First time nak buat ni..
ReplyDeleteKak Ayu , nak tanya..acuan kena sapu minyak x?
Sentebale-hk
DeleteThanks dik, lupa taip.. Yer kn sapu sikit minyak dalam mangkuk kuih lompang
MyBonda dulu selalu buat utk kami sarapan sebelum pi sekulah. Sayang, Kak Azie ni jenis tak reti reti nak belajar. Lalu tak pernah buat.
ReplyDeleteTabik Ayu! Cantik lompangnya!
Akak lebih suka lompang tradisi yng guna gula merah tu... Teringat arwah nenek yg memang mahir buat kuih lompang.
ReplyDeletedah lama x makan.. dlu, slalu makan, sbb mak slalu buat... tp skrang, susah r nk dpat..
ReplyDeletethanks ayu share rahsia lompang yg de lesung pipit
ReplyDeleteSuka kuih lompang nie... Tq share resepi ya.. :D
ReplyDeleteassalam ayu..kuih lompang juga kegemaran acik..suka sangat..
ReplyDeleteCantiknya lesung pipit.... dan pasti sedap!!
ReplyDeletesedapnya...pernah sekali buat tp terlembik...tambah tepung,keras kejung pulak jadinya hehe
ReplyDeleteKak ayuuuu..alhamdulillah.sy tgh cari resepi ni tbe2 tgk blog akk ada..minta ye kak..huhu..
ReplyDeletesalam kenal dari saya..
ReplyDeleteermm dalamnya lesung pipit kuih lompang ni..
saya first time buat tu hari..sikit je lesung pipit dia..ni dah dapat petua..apa lagi trylah! hehe
TQ..
Tmkasih resepi ini ya..
ReplyDeletemacam mana nak buat kuih lompang supaya dasarnya juga lembut seperti diatasnya.ramai orang komen sedap tapi agak keras di bawahnya...apa jalan penyelesaiannya.
ReplyDelete
Deletetadika ku sayang
kukus jgn terlalu lama
Tq kak ayu..Nak try la
ReplyDeleteTq kak ayu..Nak try la
ReplyDeleteWah bestnye kuih ni..nak cuba la buat, tq bg resepi ..jemput jenguk blok baru sy dan kl sudi follow ye
ReplyDeletehttp://laromeserumkurus.blogspot.com
Masalah saya kenapa bawahnya keras dan tak kenyal...
ReplyDeleteMasalah saya pulak kenapa xberlubang cantik..cuma ada lekuk sedikit saje
ReplyDeleteMasalah saya pulak kenapa xberlubang cantik..cuma ada lekuk sedikit saje
ReplyDelete