Assalamualaikum, salam 20 Ramadhan sahabat alam mayaku yang beragama islam, wahhhh!! dah hampir menjelang syawal rupanya. Maafkan daku tidak dapat berlamaan di hadapan komputer, berniaga nasi campur dan mengambil tempahan biskut raya buatkan masaku terhad.
Terima Kasih tak terhingga buat pembaca baru dan pembaca yang sentiasa mengikuti blog CR, tiada yang indah di dunia blogging hanya kerana sokongan kalian buat diri ini. Love u alls...
Kalau korang nak tahu, inilah kali pertama daku mencuba resepi biskut di blog kak Nor (secubit garam, bukan secubit rasa ya puan Ayu... Bahahhaha, daku siratu typo!) Seriuss Ranggup gile Almond London beliau.. Terima kasih k.Nor atas pengkongsian kepada kami semua. Mudahan murah rezeki dan diberkati olehNya.
Jommm semak resepi beliau
Sumber: Blog Secubit Garam
Daku copy paste resepi beliau
Bahan:(150 biji)
250g mentega
125g gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
50g serbuk badam (optional)
200g tepung jagung}
300g tepung gandum}
1 sudu besar tepung beras}
1 sudu teh baking powder}-ayak bersama
200g kacang badam,digoreng tanpa minyak
50g badam cincang untuk hiasan
+/- 700g cokelat compound
Cara;
1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang.Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
Masukkan serbuk badam.Kacau.
2.Masukkan tepung yang telah diayak tadi,gaul rata.
3.Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya.
4.Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega.
5.Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit.
6.Cairkan coklat dengan kaedah doubel-boiler.Celupkan biskut tadi dan letak dalam
kertas cawan.Taburkan badam cincang di atasnya.Biarkan ia kering.Siap disimpan.
Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2012/08/almond-london.html#ixzz2aNZOAFnU
250g mentega
125g gula halus
1 biji telur
1 sudu teh esen vanila
50g serbuk badam (optional)
200g tepung jagung}
300g tepung gandum}
1 sudu besar tepung beras}
1 sudu teh baking powder}-ayak bersama
200g kacang badam,digoreng tanpa minyak
50g badam cincang untuk hiasan
+/- 700g cokelat compound
Cara;
1.Pukul mentega dan gula sehingga kembang.Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
Masukkan serbuk badam.Kacau.
2.Masukkan tepung yang telah diayak tadi,gaul rata.
3.Bentukkan doh bulat-bulat kecil/lonjong dan masukkan kacang di dalamnya.
4.Letakkan di atas dulang pembakar yang telah dilenserkan sedikit mentega.
5.Bakar pada suhu 200'C selama 20 minit.
6.Cairkan coklat dengan kaedah doubel-boiler.Celupkan biskut tadi dan letak dalam
kertas cawan.Taburkan badam cincang di atasnya.Biarkan ia kering.Siap disimpan.
Read more: http://www.secubitgaramnor67.com/2012/08/almond-london.html#ixzz2aNZOAFnU
(keadaan selepas dibakar, yang putih tu belum ditopping lagi, yang coklat tu. Korang sudukan sahaja guna sudu plastik KFC)
(Cara daku mencairkan coklat, ambil loyang A yang berisi air panas, panaskan oven kalian. Ambil periuk yang kecil dari loyang A, letakkan coklat masakkan. Dalam masa 10 minit In shaa Allah, coklat akan cair dengan baik. Ingat ya... Jangan termasuk air kedalam periuk yang berisi coklat)
PS: Percayalah... resepi almond london k.Nor memang ranggup. Bagi tekakku, adunan 3 jenis tepung membuatkan biskut ini memang sedap. Selamat mencuba.
Assalamualaikum ayu..
ReplyDeletemas baru cadang nak buat almond london...
teruja nak try resepi ni.
TQVM Ayu,.....
@MAs:
DeleteWaalailumusalam. Sangattt sedap resepi k.Nor ni. Slmat mencuba laling. Sama2 kembali
sapa la bagi nama kuih nie... ko tau tak?
ReplyDeleteAyu akak pun dah beli gula bentuk love tu jugak tp kaler pink, ingat nak letak badam kat atas separuh dan letak gula tu separu pagi ni tengok sama pulak dengan Ayu.
ReplyDeleteSalam kak ayu.. sedapnyer almond london.. tun blom sempat lg nk wat biskut raya..
ReplyDeletesalam ayu.. bukan resipi k.nor ler.. resipi nizamadey kat myresipi nun.. marah tuan resipi kang hehe..
ReplyDeletemmg sedap kan.. k.nor buat tak letak almond tp tambah serbuk badam sekali ganda lg, sedap ! :)
sedapnya...
ReplyDeleteSalam.. Tq resepi kak
ReplyDeletetahun ni saya tak buat biskut raya la... semuanya main tunjuk tunjuk jer
ReplyDeleteNk dtg umah la raya
ReplyDeletesalam sis..dlm resepi bila nk letak telur ye?
ReplyDelete@indie rock darling:
DeleteMAAF ya kak copy paste smpai xperasan ada tertinggal. Lepas mixes mentega dan gula, pukul hingga kembang. Barulah masukkan telur kuning dan esen vanilla
Selamat mencuba
Nk tnya coklat jenama apa ya unk mencairkan dgn elok cair unk calut dekat biskut
DeleteFeberet Khalish ni...mmg suka sungguh dia mkn Almond London...
ReplyDeleteHai assalammualaikum
ReplyDeleteNak tanya lah
1 sudu besar tepung beras tue
Byk maner
1 sudu makan tue ke
Salam. terima kasih byk2 dgn resepi almond london nih. Alhamdullilah menjadi. ni 1st time saya buat. :)
ReplyDeleteTeh esen vanila tu vanila powder ke?
ReplyDeleteSedap n rangup..tq utk resepi ini...klau yg x suka manis mcm saya..kurngkn sikit gulanya..
ReplyDeleteBila nak letak telur?
ReplyDeleteTqvm. Moga dirahmati. Nak cubalah.
ReplyDeletethanks resipi, saya sedang buat ni haa, hehe, hope menjadi mcm dkm gmbar tuu.. :D
ReplyDeletethanks resipi, saya sedang buat ni haa, hehe, hope menjadi mcm dkm gmbar tuu.. :D
ReplyDeleteSy da buat resepi ni memang menjadi rangup dan sedap giller... 150 biji z sampai 3 hari habis kena ngap. Tq kak
ReplyDeleteKalau tak guna serbuk badam tu, tepung mana nak tambah 50gm tu? atau tak perlu tambah? Yg telur tu , telur sebiji atau kuning telur shj?
ReplyDelete