Selamat malam sahabatku, percaya tak inilah kali pertama daku memberanikan diri untuk buat kek kegemaran En Zalie, selepas solat maghrib ku terus campak-campak bahan yang ada, kebetulan oven telah tersedia. Ku terus masukkan segala bahan kedalam periuk ovenku.
Selepas 1 Jam setengah, hasilnya? Alhamdullilah, sesuai benar dengan tekak suamiku, DIA SUKA, katanya ada sedikit masam dan sedikit manis. Namun sedikit kecewa yang kurasai.. Sila perhatikan gambar, hasil adunanku kurang sekata....
Stressnya daku..... Semuanya gara-gara aku tak adun bahan-bahan dengan betul. Peringatan untuk diri sendiri, Walau ada oven yang ajaib, aku kena pastikan sewaktu adunan sedang berjalan, masa mengodak perlu diambil kira, kalau tak perhatikan akibatnya kek pisangku tak cantik.. yang aku pun satu, buat kek sambil sempat siram bunga-bungaan ditaman..
Tamo stress lama-lama, jom semak resepi ** resepi ini khas untuk sahabat yang ada Oven ini.
BAHAN-BAHAN
1.) 4 Biji pisang, aku pilih buah berangan (lenyek halus)
2.) Tepung gandum -2 1/2 cawan
3.) Minyak Masak - 1/4 cawan
4.) Bikarbonat -1 sudu teh
5.) Baking Powder - 1 Sudu teh
6.) Gula - 3/4 cawan
7.) Garam - 1 sudu teh
8.) Telur 1 biji, 2 biji telur putih sahaja
CARA MENYEDIAKAN
1.) Masukkan telur, minyak, bikabonat,baking powder,gula, garam, minyak dan tepung gandum kedalam periuk yang telah dipasang mata pembilah. TEKAN gambar roti, klik no 9.
2.) sewaktu masa 1.12 minit (selepas bunyi bip) keluarkan periuk, bantu godak segala tepung dan adunan hingga rata, tujuannya agar hasil kek pisang bertambah cantik.
3.) masukkan periuk semula, dengan mengeluarkan mata pembilah, kerana pembakaran kek sedang bermula
4.) selamat mencuba
PS: sangat terharu hari ini kerana dapat TEKO dari JEPUN, terima kasih buat blogger ini yang sangat baik hati tolong belikan buat daku ditanah air. Tiada ucapan lain yang boleh ku katakan, hanya jutaan TERIMA KASIH
29 ulasan:
periuk oven?akak pki oven apa ni?campur bahan takyah pukul telur pki mixer?meh citer sket...citer la kak!adik nak gak klu mudah macam ABC ni
Cantik set teko biru Ayu tu. Rasa dah sedap tu kira ok la Ayu. :)
x per dikk
lepas nie cuba layie ..
practice make perfect ! ... ;)
yang penting rasanya sedap ayu....
suka tengok warna set pinggan dan cawan tu..:)
OK lah tu hand make sendiri...kalau kak sohih beli..x pernah buat pun kek pisang!
cikwan pun kecewa arini kak..rvc ku hangitt.... ;(
biasa la tu ayu..nanti 2nd time mesti cantik
teringat kek pisang mak sy bakar pakai dapur kayu. jer..
ok la tuh... hehe..... bg mama yg pekong tangan bab masak memasak nih dah ok dah.... anji ada rasa... sedap pulak tuh... hehe.. kureng rupa apala sgt... hehe
cantiknya set teko....my fav...kek pisang!...
frst time...glad to follow u!
visit me
http://subhieskitchen.blogspot.co.uk/
aku cuma makan kek pisang, kek buah & kek yang bergulung2 tuh. hahaha, lain2 kek yang ada aising bagai.... semua tak sentuh
rupa tak cantik xper, jnji sedap..
As salam Ayu,
Rupa tak penting, yg paling penting suami suka & sedap :))
Salam perkenalan :)))
sedapnya...teringin plak nk mkn kek ni...hehe
Janji Zalie suka oklah tu Ayu...
p/s: kat senai mana ada tutti frutti ayu. Kalau rajin ayu ke Taman U yg terdekat dgn kita...
kek pisang.. dulu mak saya rajin je buat kuih ni.. skrg da jarang2 nampak... petang nanti nak suru mak tolong wat kan..
dana tgk ok je kak... cantik n mengiurkan je... msti semerbak bau nyer kan... sedap betul
ala kak...nggak usah stress stress dong... kek pisang je kan.. :D
oven ajaib apakah itu? nak tau gak nih hehe
ayu,
suami saya kata..rupa huduh takpe..asal rasa sedap..hehe
Cakkkkkkkk!!
Kak Oeya ada beberapa resepi kek pisang.. namun sekali pun belum pernah ku cuba.. kakaka :D
Takpe Ayu.. cubaan pertama walau tak cantik, ada pujian sedap tu.. kira pas peksa lah ;-)
bio rope buruk tp rase sedap kak
hahahhaha
tq bnyk2 bg hadiah kat ecah!!!
love u k.ayu!
:D
Ayu,
tengok dah sedap tu.. gebuss jee... akan ku cuba jugak nanti.. hehehehe
cantiknya cawan... eh??? komen cawanla plak... hehehehe
Saing lak kita buat kek pisang, hehehe
Ayu.. tengok gambar tu nampak takde yg cacat pun.. Takpe, itu jadi pengajaran... Cantik cawan tu.. :)
resepi sy lagi mudah..semua diletak kuantiti 2 cawan..dn pisang 4 biji..:)kecuali bikarbonat tu je la..
untung la kan en zalie.....
Sedappppp.good job Ayu
Post a Comment