CITARASA RINDUAN

Saturday, March 16, 2013

Resepi KEK BATIK paling lembut dan sedap

Korang peminat kek? tapi tamo berlamaan didapur,tamo menghadap tepung, mesin mixes dan oven?
Kek batik adalah jawapannya. Senang dan mudah dimasak. Dan ianya adalah dari jari jemari korang... Wowwww...


Jom semak resepi

  1. Milo ( 1 cawan)
  2. Serbuk koko 3 sudu makan
  3. Buttercup 250g
  4. Telur 2 biji
  5. Biskut marie ( 1 bungkus ) 298g
  6. Susu pekat manis 1/2 tin
  7. Air putih 1/2 cawan

Cara Menyediakannya:

- Ambil periuk,masukkan kesemua bahan diatas kecuali biskut marie dan buttercup. Gaulkan semua sehingga sebati
-Hidupkan api dapur. Masak dengan api perlahan sehingga masak (kena sering godak/kacau) untuk elak hangus.
-Masukkan buttercup hingga cair.


-Padamkan api. Susun biskut marie dalam mangkuk (aku guna tuppaware) alaskan plastik, nanti senang nak tanggalkan.
-Selang seli masukkan cairan coklat dengan biskut. Tekan dengan sudu, supaya hasilnya padat seperti gambar diatas.
-Apabila sejuk masukkan dalam peti ais. Selamat mencuba.

26 ulasan:

sea_lavender said...

sedapnya... terus rasa lapar..nk wat..tpi duk kolej ~~ uhuk2x

Murni Alfathunnisa said...

Feveret ni ayu...! tapi resipi dgn kaedah kita beza sikit. resipi murni tak ada letak telur & air..lepas tu masak tu nanti pecahkan biskut marie tu sekali dalam periuk. nak extra sedap tambah kekacang! macam makan coklat...sukaaaa

adda syuhada said...

tergoda la plk...

Acik Erna said...

Assalam ayu..teringin nak cuba..tima kasih ayu

ibuintan said...

sedap Ayu... ringkas dan mudah

dedulu akak suka buat tp kini dah malas pulak

MystoryPic said...

saya memang peminat kek batik ... saya cuba buat guna milo tapi rasanya sangat manis

ieda immi said...

aduhhhhhhhhhh nak tempah leh ayu ???

Mas Zull said...

assalamualaikum ...memang sedap senang n ringkas nak buatnya...:)

Sunah Sakura said...

wahhhh tak pakai telur???

Amin A. R said...

saya ada buat, tapi tak lembut...nanti nak cuba cara ni :)

Aida Norliza said...

Sedap ni, nlh cuba.

Sabrina Mohamad said...

Memang sedap kek batik ni...dah lm tk buat..

Sabrina Mohamad said...

Nk buat berbuka puasa laa... teringin pulk...

Julia Hassan said...

Nmpk mcm sedap je. Suami plak trus soh cba buat...terima kasih atas resipi ni ye...

syuziafrina said...

owh...yang buat dia jd lembut letak telur kak ayu ea?nk cube la lpas ni..huhu..

nur hidayah md yusof said...

Sy sarankan jgn guna susu pkat manis. Pakai susu cair je. Sbb manis milo dah ptg kaki kot. N lebihkan koko dr milo. But rasa gk jgn smpi pahit. Nk ilangkan hanyir jgn masuk telur, air pun xpayah. Sbb susu cair dah jadikan bancuhn sikit watery. Pakai buter daisy pun sdap wangi plus xde kolestrol

Haryanti Abd Rahman said...

Pagi2 lg da wat kek batik ni..teringin sgt nk mkn lps tgk resepi ni..

nuna syana said...

Banyak sgt resepi.. sy pernah try buat kek batik ni tgok resepi dri salah sorang blogger... mak aii keras mcm batu.. nak potong xleh.. resepi dye xde tlur xde taruk air.. hoho... mcmna ni :( tp kek ni sodap hehe...

Gnit Ting said...

Tambah dgn nestum+susu cair sikit..mmg mantap...sedappp...

mom's love said...

tgh mencari resepi yg best..cam best jek..leh try ni..

maisarah fahmy said...

assalamu'alaikum...nak tanyalah..cwn saiz apa ye yg sis guna? sbb..saya ada ikut 1 resipi br2 ni..dia gna sukatan cwn jgk..sya gna cwn teh,,yg kecik je..tgk2 adunan xmnjadi...jd lembik selembik2nya...tu yg nak taw cwn saiz cane...trima kasih..

Unknown said...

Fggh

Unknown said...

Fggh

Unknown said...

Kenapa kek batik sy selalu keras? Mcm mane nak buat kek batik yg lembut dan mcm tecture dia cake-like?

Wan Qayyum said...

Pegi kedai kek carik cwn ukuran...nnti ade...1 cwn,1/2 cwn,1/3 cwn 1/4 cwn...murah je..yg plastik .rm4 lebih je...terus dpt4 cwn ukuran berbeze

Wan Qayyum said...

Tq utk resepi ni...td br lepas buat...br masuk peti ais...nnti cube rs lak👍...btw..tq for the recipe