Kek batik adalah jawapannya. Senang dan mudah dimasak. Dan ianya adalah dari jari jemari korang... Wowwww...
Jom semak resepi
- Milo ( 1 cawan)
- Serbuk koko 3 sudu makan
- Buttercup 250g
- Telur 2 biji
- Biskut marie ( 1 bungkus ) 298g
- Susu pekat manis 1/2 tin
- Air putih 1/2 cawan
Cara Menyediakannya:
- Ambil periuk,masukkan kesemua bahan diatas kecuali biskut marie dan buttercup. Gaulkan semua sehingga sebati
-Hidupkan api dapur. Masak dengan api perlahan sehingga masak (kena sering godak/kacau) untuk elak hangus.
-Masukkan buttercup hingga cair.
-Padamkan api. Susun biskut marie dalam mangkuk (aku guna tuppaware) alaskan plastik, nanti senang nak tanggalkan.
-Selang seli masukkan cairan coklat dengan biskut. Tekan dengan sudu, supaya hasilnya padat seperti gambar diatas.
-Apabila sejuk masukkan dalam peti ais. Selamat mencuba.
27 ulasan:
sedapnya... terus rasa lapar..nk wat..tpi duk kolej ~~ uhuk2x
Feveret ni ayu...! tapi resipi dgn kaedah kita beza sikit. resipi murni tak ada letak telur & air..lepas tu masak tu nanti pecahkan biskut marie tu sekali dalam periuk. nak extra sedap tambah kekacang! macam makan coklat...sukaaaa
tergoda la plk...
Assalam ayu..teringin nak cuba..tima kasih ayu
sedap Ayu... ringkas dan mudah
dedulu akak suka buat tp kini dah malas pulak
saya memang peminat kek batik ... saya cuba buat guna milo tapi rasanya sangat manis
aduhhhhhhhhhh nak tempah leh ayu ???
assalamualaikum ...memang sedap senang n ringkas nak buatnya...:)
wahhhh tak pakai telur???
saya ada buat, tapi tak lembut...nanti nak cuba cara ni :)
Sedap ni, nlh cuba.
Memang sedap kek batik ni...dah lm tk buat..
Nk buat berbuka puasa laa... teringin pulk...
Nmpk mcm sedap je. Suami plak trus soh cba buat...terima kasih atas resipi ni ye...
owh...yang buat dia jd lembut letak telur kak ayu ea?nk cube la lpas ni..huhu..
Sy sarankan jgn guna susu pkat manis. Pakai susu cair je. Sbb manis milo dah ptg kaki kot. N lebihkan koko dr milo. But rasa gk jgn smpi pahit. Nk ilangkan hanyir jgn masuk telur, air pun xpayah. Sbb susu cair dah jadikan bancuhn sikit watery. Pakai buter daisy pun sdap wangi plus xde kolestrol
Pagi2 lg da wat kek batik ni..teringin sgt nk mkn lps tgk resepi ni..
Banyak sgt resepi.. sy pernah try buat kek batik ni tgok resepi dri salah sorang blogger... mak aii keras mcm batu.. nak potong xleh.. resepi dye xde tlur xde taruk air.. hoho... mcmna ni :( tp kek ni sodap hehe...
Tambah dgn nestum+susu cair sikit..mmg mantap...sedappp...
tgh mencari resepi yg best..cam best jek..leh try ni..
assalamu'alaikum...nak tanyalah..cwn saiz apa ye yg sis guna? sbb..saya ada ikut 1 resipi br2 ni..dia gna sukatan cwn jgk..sya gna cwn teh,,yg kecik je..tgk2 adunan xmnjadi...jd lembik selembik2nya...tu yg nak taw cwn saiz cane...trima kasih..
Fggh
Fggh
Kenapa kek batik sy selalu keras? Mcm mane nak buat kek batik yg lembut dan mcm tecture dia cake-like?
Pegi kedai kek carik cwn ukuran...nnti ade...1 cwn,1/2 cwn,1/3 cwn 1/4 cwn...murah je..yg plastik .rm4 lebih je...terus dpt4 cwn ukuran berbeze
Tq utk resepi ni...td br lepas buat...br masuk peti ais...nnti cube rs lak👍...btw..tq for the recipe
Susu cair berapa byk?
Post a Comment