Photobucket Photobucket

CITARASA RINDUAN

Monday, December 20, 2010

Berita Terkini kejadian bas 2 tingkat milik Syarikat San Ekspress, 26 maut


Salam malam Isnin,

Baru lepas istirehat, layan berita tv9…jam 8 malam…agak tersentak perasaanku apabila melihat kejadian maut yang melibatkan sebuah bas 2 tingkat, berita terkini 26 disahkan maut…kejadian berlaku di tepi longkang di Cameron Highlands

Ikuti berita harian online yang kutemui…

Kredit to berita harian online

Nahas bas di Cameron Highlands: Jumlah maut 26 orang


2010/12/20

IPOH: Jumlah mangsa yang maut dalam nahas bas persiaran Thai di Jalan Simpang Pulai-Cameron Highlands, pagi tadi meningkat kepada 26 orang.

Timbalan Ketua Polis negeri, Datuk Zakaria Yusuf, berkata 22 meninggal dunia di tempat kejadian manakala empat dalam perjalanan ke hospital.

Ketika nahas, bas itu membawa 37 orang dengan 34 pelancong Thai manakala tiga rakyat tempatan.

Timbalan Ketua Polis, Perak Datuk Zakaria Yusof, berkata bas dua tingkat milik syarikat San Express Holiday yang beribu pejabat di Jitra, Kedah itu membawa 37 pelancong Thai manakala pemandu, pembantu pemandu dan pemandu pelancong adalah rakyat Malaysia.

Zakaria memberitahu pemberita di tempat kejadian bahawa polis dan Jabatan Bomba dan Penyelamat yang menerima panggilan tengah hari telah mengerakkan 100 anggota penyelamat dalam operasi menyelamat.

Katanya, ketika kejadian, bas itu sedang dalam perjalanan turun dari Cameron Highlands ke Kuala Lumpur kerana pelancong itu dipercayai akan mengambil penerbangan pulang ke Bangkok.

Beliau berkata siasatan awal mendapati pemandu bas itu hilang kawalan dan melanggar pembahagi jalan sebelum bas terbabas ke laluan bertentangan dan terbalik di longkang.
Katanya, identiti dan jantina mangsa yang terbunuh belum dikenal pasti.

1 ulasan:

azzey said...

CITARASA RINDUAN: Makin cuak nak naik bas klu mcm nih....