CITARASA RINDUAN

Sunday, June 2, 2013

Bila rambut anak-anak dihinggapi KUTU, jalan penyelesaiannya?

Ini bukan iklan ubat kutu, tapi ini cara yang paling berkesan dengan izinNya. Aku cari ubat ini di farmasi. Harganya hanya RM 15.90, Terdapat sikat kutu yang comel, giginya dari besi. Cara nak guna, buat shampoo jer. Lumuh gel Delice kat rambut anak, biarkan selama 10 minit. Yang pasti baunya tak teruk  sangat.

Dengan adanya sikat free tu, mudahlah korang nak sikatkan rambut anak-anak, jadi baik anak kutu atau mak2 kutu tak dapat terselamat di dalam rambut. Haahahaaa..

Mulanya aku kurang percaya Umai afa kutu, bila aku sikat rambutnya 2 hari lepas aku terlihat telur kutu. Sebiji macam zaman aku kecil-kecil dulu. Dulu rambut aku banyak kutu tau! Jadi aku kenallah rupa kutu macamana

ps:
sebab kena kutu, normallah bagi budak sekolah. Ada kawan adalah pembawanya, mujurlah aku jumpa kat rambut Umai hanya telur. Kalau kutu, pasti aku snap gambar syer kat korang


pss:
Hari ini dikampungku ada 4 majlis perkahwinan. Wow.. makan banyaklah ari ni.

12 ulasan:

hafinah said...

Salam,

Blog IM telah dipindah ke url: http://hujan-petang.blogspot.com atas sebab-sebab tertentu.

Hmm... ada lagi rambut berkutu dizaman ini ya...

HP juga masa kecil pernah ada kutu. Dan 'seronok' juga bila ada xtvt meninas kutu.

gadisBunga™ said...

hehehehe. kutu tu benda biasa kot kan..? nanti kalau dok asrama pun sama juga masalahnya. even balik kampung tidur dengan sepupu pun mungkin jugak terkena. ngeee~

tenku butang said...

err.. geli kat kutu

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Ayu..sama la ngan anak pompuan k.atie yg dok asrama tu.Klu blk bercuti..asyik bergaru kepala jer..mmg sah2 berkutu.
K.atie ni mmg pantang anak berkutu...'operasi' cari kutu mmg hebat la,siap beli ubat kat farmasi...pastu siap cari kutu secara manual lak...xdak sikat kutu :)
Dah habih semua ngan telo2 kutu...br lega rasanya.

Kesuma Angsana said...

KA mmg geram betul ngan kutu2 ni

Norzila Zakaria said...

ada lagi tak kak..jadi kutu hunter sekejap ye kak..rimas kan tgk bdk2 ada kutu ni..

Zurina Hj.Zainal said...

anak saya tadika pn ada kutu..tergaru2...apa lg...sya shampop guna ubt kutu. ...biarkn dlm 20 min...pas tu baru bilas. & sesi penvarian pon bermula...;-)

Zurina Hj.Zainal said...

anak saya tadika pn ada kutu..tergaru2...apa lg...sya shampop guna ubt kutu. ...biarkn dlm 20 min...pas tu baru bilas. & sesi penvarian pon bermula...;-)

Acik Erna said...

assalam ayu..betul ayu..zaman sekolah..acik pun ada//arwah mak membebel la..dilurnya kepala ngan minyak..senang nak lurut telur kutu katanya.nasib baik masa sekolah rendah je

Aku Ibu Muda said...

anak perempuan wani dh kena aritu...tp sbb mak nya rajin mencarik dan buh shampu kerap...alhamdulillah cepat ilang.. :)

elly nadyra said...

anak elly pun ada kutu tau, paling best, aryan pun ada kutu ok!
jangkit kat sekolah, baru clear dari kutu, sat lagi dlm few weeks kutu lagi....alahaiiiii stress dibuatnya tau!

aDisH.sHidA said...

suka dan geram bila cari kutu dah lama x mencari..sebab anak2 buah dah besar yg kecik2 nie rambut kerinting sangat kutu xmau singgah..tp bila banyak jadi geli hehe