CITARASA RINDUAN

Sunday, May 19, 2013

Resepi Ais Blended Strawberry


Cuaca panas beberapa hari ini buat daku yang kesibukkan di kedai agak kepanasan. Memasak dan membuat air. 90% masaku berdekatan dengan bahan api. Wow!! air peluh deras ooooo...

Kalaulah dapat minum ABC kah!, cincau kah! Ais Blended kah! syokkkk ooooo.
Dan macam dirancang-rancang sahaja, adik iparku baru pulang dari Cameron Highland menghantar beberapa cendermata
Tara!!!

Syukur alhamdullilah, banyakkan.. Terima kasih Siti Hamizah Jamil. Moga murah rezekimu.
Tanpa buang masa, sebelum buah strawberry rosak, molek daku buat sesuatu. Hasilnya, seperti kehendak asalku, ais blended. TITIK. Bahahahhahaha

Jom, semak resepi
Bahan-bahannya

4 Biji Strawberry
1 cawan susu cair
2 sudu gula pasir
6 ketul ais
Hiasan : coklat rice berwarna warni

Cara menyediakan

  1. Masukkan susu cair, ais dan gula kedalam blender, blender hingga hancur.
  2. Masukkan buah strawberry, blander sekejap sahaja.
  3. Masukkan dalam mangkuk, dan hias mengikut kreativiti anda.
  4. Selamat mencuba




Horey!! stok banyak dalam freezer, esok-esok boleh minum sampai kenyang. Hahahahhah.

PS: masih kesuntukkan masa untuk berlamaan dilaman sosial, maafkan daku sahabat. Doakan daku sejahtera selalu ya, moga kalian juga baik2

Tahniah buat blogger SINAR RAUDAH dan suami diatas kelahiran zuriat sulung lelakinya pada 19 May 2013. (ku perolehi berita gembira ini dari beliau melalui SMS handphone) Beliau masih berada di hospital. Doakan supaya beliau dan baby cepat dcaj ya.

20 ulasan:

insan marhaen said...

TQ kerana singgah. Lama tak dengar suara Ayu.

Sedap nampaknya ice blend tu.

Macam buah-buahan dicampur santa ( IM tak pasti namanya.)

Teena Tna said...

Walaupun dah malam, still rasa panas lg, dpt ice bland ni memang sedap tekak Teena..hehe

azieazah said...
This comment has been removed by the author.
azieazah said...

Nak rasa jugakkkk!

azieazah said...

Nak rasa jugakkkk!

azieazah said...
This comment has been removed by the author.
azieazah said...
This comment has been removed by the author.
azieazah said...
This comment has been removed by the author.
azieazah said...
This comment has been removed by the author.
azieazah said...
This comment has been removed by the author.
azieazah said...

Nak rasa jugakkkk!

Kakzakie said...

Melampau betul azie tu sampai berkali-kali koemen tu betul-betul nak merasa tu Ayu...

azieazah said...

Soriiii... internet saya hang tadi. Saya klik la banyak kali. Wuaaaa!

Norzila Zakaria said...

sangat syok...smile je dapat minumgini time panas cuaca skang kan..

Ratu Hatiku said...

Sedapnya.... :P

zakirasli .. said...

Assalamualaikum, saya singgah dan follow blog ni :D saya mmg suka ice blended ni.. ice blended kt atas tuh mmg nmpak sdap la !!

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

ku mahu!!!

zana fahmi said...

Bagus tu CR kalau peloh menitik, boleh kurus...hehe..takyah jogging jauh, kat dapur je.
Sama la kakpb Ayu, tak sempat jln jauh, bnyk kerja menanti.

elly nadyra said...

wah sedapnya air ni bila lalu kat tekak kan!

Ummi said...

Assalamualaikum Ayu, apasai ni, apa nih...x nampak apa2 pun....adeeeeii pedih mata taaauu...kejisss dia tayang air ni...sedapnya kalau dpt slurp masa berbuka kang...huhu..menggoda betuiii