CITARASA RINDUAN

Thursday, October 11, 2012

Buat kek guna tepung Optima...


Hasil kek yang dibuat memang lembut dan gebu.....


Hanya kerana ku kurang mengunakan pewarna dengan betul, maka marbel koko yang dibuat malam semalam kurang cantik bila ku tayangkan..


Serius sedap sangat2.... mengikut kata sifuku Blogger Cik Mat Gebu, adanya tepung optima.. apabila teringin nak mengediakan kek yang sedap, tepung itu wajib ada pada setiap isi rumah..

Tak perlu gula mahupun baking powder, kita dapat menghasilkan kek sesedap di kedai kek terkemuka.... percayalah...

PS:
masih belum sempat BW, sedang menyediakan kek marbe untuk majlis perkahwinan sepupu En Zalie.
Maafkan daku...

23 ulasan:

Norhaizan hakim said...

Nak tanya..tepung optima tu jenis tepung atau brand tepung,ada jual kat hyper market atau kedai alat bakery sahaja? TQ.

JunAina said...

Ayu...akak gila kek walaupun kek ayu tu nampak tak ceria tapi kalau dapat kat akak mesti habis kena ngap...ehehehe...

Selalu nengok ayu membaking rasa macam nak membaking pulak hujung minggu nih.

Kakzakie said...

Ini siapa punya kek Ayu? Dah kena potong tu mesti dah boleh makan.

Umai... mama zakie nak sikit:)

Citarasa Rinduan said...

Norhaizan:
jenis tepung..
tepung optima mengandungi gula.
sgt sesuai u bt kek span juga.
Saya beli di bakery. kalau pasaraya tesco, rasanya ada dijual

Kak Jun:
kak... chaiyokkkk. jom mmbaking.. ayu br siap sebiji marbel classic... nk htr rumah cosin.
nak bt 2biji lg

Citarasa Rinduan said...

kak zakie:
kek nie ada lg stgh buku... kak klu kita dekat sure Ayu dh htr
Umai xsuka mkn kek.. klu ada whipping cream.. br dia nk

Daddy Ziyyad said...

Ooooo..yg saya tahu ..KIA Optima...~ahaha

Citarasa Rinduan said...

daddyZZ:
saborrrre jerlah...
klu y itu saya pun mahu.. teringin nk pandu sendiri

Acik Erna said...

assalam ayu..beli kat mana ayu..lamanya acik tak jumpa tepung optima ni..dulu tahun 90'an lagi acik dah guna tepung ni..lepas tu bila pindah dah tak tau nak beli dimana

aDisH.sHidA said...

cantik la permukaan atas nya...cmne ayu wat tu erk..nak kena cari tepung optima jugak la

Citarasa Rinduan said...

wsalam...
ayu beli kat kedai kek biasa2 sahaja.....
acik pi bakery atau org y jual donut.. pasti ada jual tepung nie...
mmg kan.. dulu bt kek span. tepung optimalah caranya nk dpt y gebu dan muluss

cHeRyNa PiReS said...

tak pernah try...nanti kena cari sebab mana tau dia boleh buat cekodok istimewa juga:)

Citarasa Rinduan said...

awakkkk

kita tebalikkan bila dh siap dibakar ats redai kek..
kita tiru kat kedai kek dan roti......
ala2 kek tu kn hiris2 dgn pisau kan?

cari awak.. tepung tu mmg
mudah guna

Citarasa Rinduan said...

CheryNa...
jgnnnn
tepung tu utk bt kek sahaja...

Nens Collection said...

oo..ade jgak ye optima brand..yg th tepung serbaguba kunci,wau sauh..ekeke

UMMI 3R said...

nak cari jugak la tepung nih...kat tesco ade ye kak??

Citarasa Rinduan said...

tepung optima sbnarnya nens ..
bukan jenama tepung..

tulah.. mmg sgt sedap dan enak

Citarasa Rinduan said...

3R
lind, ada....
sebab kt tesco tu mcm2 jenis tepung dijual.
awak pi kedai roti/bakery kt hentian bas johor y lama tu..
uncle tu jual mcm2

Munnafendy said...

1st time dgr tepung optima!

Citarasa Rinduan said...

munna:
kak Ayu dulu jual kek.. masa umur 15-17tahun..
tapi tak tau nama tepung u bt kek span tu tepung optima

dh tua2 baru sedar
. hahahaha

eqbalzack said...

Abg eq ada terbca ayu masak kek ni kat wall fb ayu. rasanya LM pun buat juga kot...hehe

Citarasa Rinduan said...

abg Eqbal:
ya... lps ayu bt, Ayu ttidur. bangun jam 5 gitu..
wahhhh LM dok tayang kek y sama.. hehehhe

kak tini (umialya) said...

cer tayang gambar kotak tepung ni, nak tau rupanya...

Citarasa Rinduan said...

kak tini:
ayu beli tak ada brand (cap) sbb bakery kat tmn tenggaa tu bt sendiri....
saya beli dlm rm 3.50 untuk 500g