CITARASA RINDUAN

Monday, October 22, 2012

Resepi Tiramisu senang dan sedap.

Sudah 2minggu tekak teringin nak makan tiramisu. Jujurnya aku tak pernah beli dan makan,nak cari tak tau ada jual kat mana.. Hehehhe..

Bila sahabat FB tayang gambar baru keinginanku membuak-buak nak merasai keenakkannya. Jadi kenalah buat sendiri.

Beginilah rupa tiramisuku, masa membuatnya tak sampai 30minit dah boleh makan.

Bahan-bahannya:
(Sumber dari Cikgu Ayu,sahabat fb)

250ml Whipping cream
250g chesse cream
2 sudu serbuk koko
1sudu asin Vanilla
1cawan air panas
1/2 cawan gula pasir
1sudu serbuk nescafe
1keping kek swiss roll koko (beli sahaja,harga RM 5.00)

 Cara menyediakan:

Sediakan mangkuk besar yang berisi ais, putar chezze cream dan whipping cream guna mixes.
 Masukkan gula dan aisin Vanilla. Putar sampai pekat.

Inilah hasilnya. Adunan sudah semakin likat dan padat.

Susun mangkuk atau cawan, air panas tadi di masukkan serbuk nescafe, lembabkan keatas kek.

Tutup kek dengan whipping cream yang sudah diputar.

Taburkan serbuk koko keatas whipping cream. Ulang lagi sampai 2 lapisan.

Sedia untuk dimakan, molek simpan di dalam peti ais dahulu baru dihidangkan.

PS: hasil yang ku buat menghasilkan 10mangkuk, selamat mencuba.

35 ulasan:

nyanyisunyi said...

bak semangkuk..heee
thanks ayu share resepi..boleh lh try nanti

Sari Yusa Ibrahim said...

tinggalkan akak tiga mangkuk, Ayu tak boleh mkn byk2 ;-)

pijut said...

wahhh..sedap ni..nak kena try buat la...my mom suka sgt2

Mrs. Abi said...

alamakkkkk dh konpius nk buat pavlova ke nak buat tiramisu hahahahaha

Citarasa Rinduan said...

kak ida. slmt mlm..
hahaaaa. xtahan tu nk pos smpai sana. harus jadi lempeng


kak... sama2 kembali. try ya

Citarasa Rinduan said...

boleh kak yus.. ayu tinggalkan.. jgn dtg lambat ya.

ps: lum mkn lg.. hehee

Citarasa Rinduan said...

cuba y pijut..

suprise u mom kamu

azieazah said...

Amboiiii sampai 10 mangkuk!

Citarasa Rinduan said...

awin.. pavlova.. sbb sis xtau resepi. hehee

Citarasa Rinduan said...

kah... kahhhhhhh

pitammmmmm
esok edar kt kekawan umailah nanti...
lps tu kt pkerja dan planggan setia CR

Nur-nba said...

Banyak tu.. Ayu dah boleh bisnes ni.. Nampak sedap... ♥♥

Citarasa Rinduan said...

cikgu...

firt time ayu try.. tamolah niaga

Queenie said...

whuaaaaa!!! tiramisu bertiang dua!!!

ayu mmg penggoda! ayu mmg penggoda!!

kalu ikutkan semua yg dia ni tunjuk kat sini hari2, mau berusung ke slim world akak mu ini...

hari2 makan sedap, bila gemok sendiri mengidap! nak ke slim world
gua bo lui la sissss...............

Kengkawan said...

wah...
hari hari rajin akak skrg eh...
tabik kak

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Ayu - dua ari lepas pun Kak Sam ada makan, beli dkt Vivo - sepotong RM6.50..

Sharifah Nadzarah said...

salam ayu..ya allah...namapk menyelerakan...kita pun teringin nak makan..tapi x sempat2 lagi nak buat..ayu...bak semangkuk...hehe

faraherda.razalan said...

Klu rajin, jumpe saje tiramisu dlm umah sendiri. Tak yah kua cari merata. Kan? Heheheheh...

JunAina said...

Malam raya nak try buatlah...

Senang je nampaknya nanti nak tayang2 kat blog jugak. Insyaallah.

Rai Ourkizuna said...

lama dah teringin!!

Citarasa Rinduan said...

kak Q
hahahahah.. tq kerap singgah sini. suka baca komen kak hingga senyuman ku hingga telinga..

kakk... tak yah slim world. ayu boleh buang lemak tu.. jommm jogging. hahahaha

PS:
rela bgelar pengoda bila dekat dgn kak Q

Citarasa Rinduan said...

cikgu..
ikutkan tak rajin
sbnarnya kerajinan bergantung pd situasi. sbagai contoh smlm. lepas bbuka puasa terus kluarkan bahan...
jam 8lebih start. jam 9 dah dpt nikmati.. serius sedap

Citarasa Rinduan said...

kak MM
winduuuunya..

hahhaha. vivo kat area mana kak?

Citarasa Rinduan said...

wsalam.. sharifah
ada 6mangkuk lg..

hahaha....
jom mengtiramisukan diri.time cuaca panas mmg ngam tau

Citarasa Rinduan said...

farah..
betul3..
nak upah!.
2 mangkuk tiramisu tau...
hahaaha

Citarasa Rinduan said...

kak jun..

orait.. bt tau. beli barang dulu eik.

Citarasa Rinduan said...

rai..

jom buat

Amy Sinar Raudah said...

Sedapnya kak...

Citarasa Rinduan said...

amy...
minta abg amirul cari ya dik..
moga kamu sentiasa sejahtera

Mamamya said...

samalah kita ayu..x penah beli & x penah makan (tp sgt2 t'ingin nak merasa...)

tgk bahan2nya semua dah ada kecuali kek...nak kene pi cari lah mlm ni.. :)

Kakzakie said...

Banyaknya Ayu... siapa punya lagi tu. Umai 2 mangkuk, mak/en zalie semangkuk, lagi tu utk siapa heee...

Citarasa Rinduan said...

kak lieyaaaaaaa.

cuba tau... ayu tmbah kek y smlum nie dibuat. skuranya xmbazir kan

Citarasa Rinduan said...

kak...
itulah hasil kejadiannya banyak kan..
kat umah tak laku. umai xsuka,en zalie dan mak pun xsuka..
ayu br htr kat sekolah umai. kat pekerja dan pelanggan CR

ada baki 5mangkuk lagi...

cHeRyNa PiReS said...

Okay. Sekarang dah rasa nak makan tiramisu :)

Kak Ayu nieh buat Sha rasa macam...auuuummm...nak makan:P

Citarasa Rinduan said...

sha......
hahaaaaaa...
ku suka dikau terasa terliur.

buat ya..
perlahan2

teratai said...

Begini rupanya cara buat tiramisu...thanks sharing:)