CITARASA RINDUAN

Friday, October 19, 2012

Resepi Kek Carrot, serius moist sangat...


Sudah seminggu tekakku teringinkan kek carrot. Nak beli, SR jauh sangat. Jadi belikan sedikit bahan-bahan untuk memujuk diri yang aku boleh menghasilkan kek carrot dari jari jemari sendiri.

Syukur dengan izinNya, malam ini lepas maghrib ku dapat meneruskan misi utamaku... Kredit untuk sifu CMG, ku ambil resepi dari blog tiffinbiru.com nya.. Thanks sifu...
Jom semak resepi


Bahan-bahannya:
Sumber; Cik Mat Gebu

1 cawan Tepung gandum**
1 camca teh baking powder**
1/2 camca teh soda bikabonat**
1/2 camca teh garam halus**
1/4 camca teh serbuk kayu manis (serbuk kuih)**
2biji telur gred A
3/4 cawan minyak jagung
3/4cawan gula perang
1/4 parutan lobak merah (perah airnya)
1/2 cawan nanas dalam tin (tos dan cincang)
1/2 cawan kelapa kering
1/2 cawan kacang walnut (cincang halus)


 Cara menyediakan:

  1. Panaskan oven 180c.
  2. Telur,minyak dan gula kacau sekata dalam 5 minit.
  3. Masukkan bahan yang telah diayak (bertanda **) gaul sebati.
  4. Masukkan carrot,nanas,kelapa,kacang walnut. Gaulkan sebati.
  5. Isi kedalam 2 loyang yang sudah digris dengan minyak atau mentega. Bakar pada suhu 160c, 35minit (loyangku jenis cepat panas. Kalau korang guna loyang 9x9 masa bakar adalah selama 50minit
  6. Sejukkan dahulu kek atas jaringan untuk cepat sejuk. Boleh juga setelah sejuk masukkan ke alam peti ais untuk sessi topping seterusnya.


Bahan Topping:
250g Krim Cheese
100g Mentega
1 camca Aisin Vanilla
120g gula aisin (kalau tak ada,blander halus gula pasir dah memadai)


Cara buat Topping cream:

  1. Putar cream cheese dan mentega hingga sebati.
  2. Masukkan aisin Vanilla dan gula halus. Putar hingga gebu dan halus
  3. Apabila kek pertama sudah di letak cream, letak lapisan kedua keatasnya. Ulang sessi menghias, boleh lah korang hias kek korang secantik yang boleh. Ikut suka ya.

Jujur, rasa kek lobak merah ini sangat gebu... walau rupanya comot... hahhaaha itu kata anak aku tau... Budak2 memang jujur kannn...

23 ulasan:

Mrs. Abi said...

oh sedapnya tengok!!!

Citarasa Rinduan said...

awin.
org preggy semua mmg rasa sedap. heheheh

Queenie said...

comot tak comot! janji sedap!!!

carrot cake mmg fav akak ayu...
silap haribukan, kejap lagi akak pun buat kek nih! hahaha

ayu ni mmg penggoda taw.......

Citarasa Rinduan said...

auwwwwww
kak Q. ayu rela bgelar penggoda. janji kak sudi geng ngan ayu.. hahahaha

Acik Erna said...

assalam Ayu..rajin nya..kek carrot ni memang sedap kan

Norhaizan hakim said...

Pernah cuba buat..tapi tak menjadi, rasa nak try resepi ni pulak, thanks Ayu.

Citarasa Rinduan said...

wsalam


slmt mlm acik.
Ya ssgt sedap.. lagi ada kelapa kering. try ya

Citarasa Rinduan said...

norhaizan:
cuba ya. kak ikut 100% resepi cmg. cuma topping tambah sukatan sbb nk mkn smpai lebam chesse. hahaha. hancur diet

Mat Gebu said...

Ya Allah...godaan lagi...sabarr jeeee lahh....

zino said...

resepi tu saya tak kisah la saya nak yg dah masak je hehe

azieazah said...

Sebijik macam kek SR! adehhh dalam penat dlm sibuk, siap juga sebijik kek Karot yaa!

Citarasa Rinduan said...

kikikiki.
cik mat.. serius mmg sedap ko.
Ayu mmg puji giles resepimu..
Sorry ya link kek tu Ayu tak buat. Sbb ayu update guna hp.. lappy lama bertapa.
hehee

Citarasa Rinduan said...

abah zino... kalaulah kita dekat. dah smpai kot diperutmu

Citarasa Rinduan said...

kak Azie, ikutkan hati tu y nak ssgt buat.
ghairah meng'baking memuncak .. mknnya entahlah. raya aji kot br habis. hehee

Wak Gelas™ said...

wak pon sukak kek carrot tuu.. eeehee

Citarasa Rinduan said...

wak.. nanti try eik.. tak jadi pi drive cari di SR.. heheee

anyss said...

Assalamualaikum,
Macam...lagi sedar dari SR punya je....errrr errr errr nak kena wat sendiri jugak ke ni?

Citarasa Rinduan said...

waalaikumusalam...

sopp..sopppp kita tak pernah rasa SR punya..
agak2 kita kn btkan u awak 1hari nanti

gadisBunga™ said...

ada lagi ke kak? ;D

Citarasa Rinduan said...

gb..adaaaaaaa

aDisH.sHidA said...

rajin nya ayu...dah pandai deco2 kek dah nie..bagus bagus...

shda x prnh makan kek carrot

Nur-nba said...

Rajinnya dia.. Meleleh air liur kami yang melihatnya.

Resepi CMG memang tiada tandingan.. ;)

Nur Imans said...

sy dan anak-anak suka kek ni..teringin nak buat sendiri, tapi tak berkesempatan lagi..