Sebelum magrib ku perhatikan roti gardenia masih berbaki 5 keping, beli sabtu lepas tak silapku.. Melihat roti itu,timbul idea sepontan. Ku mahu meng'bingka..
Jom semak resepi
Sumber my resepi
Bahan-Bahannya:
5 keping roti jenama gardenia
400ml santan (guna santan kotak)
sebiji telur**
1 cawan tepung gandum**
1 sudu teh garam**
1/2 cawan gula pasir**
1 sudu teh aisin vanilla**
100ml susu cair**
Cara Menyediakannya:
- Rendam roti dengan santan. Masukkan dalam mangkuk.
- Blander halus kesemua bahan bertanda ** hingga hancur.
- Panaskan oven pada suhu 180c
- Satukan bahan blander ke dalam mangkuk roti. Gaul sebati.
- Griskan permukaan loyang.
- Sedia untuk dibakar pada suhu 180c, masa 1jam guna api atas bawah. Dalam masa 15minit terakhir guna api bawah sahaja.
- Selamat mencuba
PS:
ada kesilapan yang berlaku,semasa pembakaran berlaku.. ku bergegas ke CR mengantikan tempat suamiku.. disinilah berlakunya kerisauan, telaanku benar. Bingka rotiku hangit..
Tapi, blogger masak2 seperti blogger Zalienda,Alam Seri, Mat ET,blogger Eja menyatakan kerak itu yang sangat sedap...
Wah!!! rupanya bingka Rotiku menjadi dengan baik.. Syukur.
Berakhirlah riwayat roti.. Alhamdullilah,tiada pembaziran berlaku
21 ulasan:
Assalam dik Ayu.... miss u so much!
Pe khabar? Stuju sangat kerak tu la yg paling best.. lagi tebal lagi best, krukkrak je bila dikunyah
waa...sedap tuh..leh kongsi resepi neh hehehe....nk try jgk lah...
x pe hangit2 ckit je tuh...dap lg tu:-)
aloor sedapnyee ayu
akak nie apa2 sahaja daripada roti memang giler2 suke .. anak2 pun same .. ;)
hurmm kena try nie ;))
waalaikumusalam
ibu intan...
lamanya xbsuaaaa.
ayu pun rindu ssgt
hahaaa.
mujur ada boh asin vanilla. so wangi gitu
try ya
wahhhhh. kak ieda mcm ayu suka mkn rotii
try ya
roti lah salah satu makanan yg paling dana suke, sbb mcm2 boleh bt ngn dia hehehe...
mcm senang je resepi bingka roti akak nih, nk try lah nnti, tp mmg betul tu kak, kerak tu lah yg sedap sgt sebenarnyer
bila nak pos sini sket? hihihihi
mak aih ayu..lapo trus tgk bingka ni..hehe
akak ni....rajin betul sekarang! :D
Kalau abang kan Ayu dia makan bingka memang suka bahagian tepi dan kerak bawah. Tak kiralah bingka apa pun..
sedapnya ayu.. akak klu buat bingka mmg suka yg keraknya tebal.. ;) garing2 gitu..mmg sedap!!
dana..
wahhhh. awak minat pada roti juga ya. samalah.
kita jd geng tau ngan kak ieda
nanti try tau...
kak tggu entrynya
ala eelobor...
karang sampai jd lempeng mcmana?
kalamhati.
kat kmpung ayu susah sikit nk jumpa bingka roti.
bingka y warna hijau byk jual
gb..
sajer bior awak cepat lapoo. hhahaha
kak..
en zalie tak minat mkn bingka....
kalau y ada ubi dia mmg hantu.
wahhh.
geng dgn abg kak zakie lah mcm nie..
hahaahah
kak lieya.
mmg sdap sgt rasanya..
y hangit tu mmg sedap kan...
nanti buat ya kak.
tq sudi share, boleh cuba nnti
mak kita slalu buat
n kita slalu makan je hehe
Usaha tangga kejayaan! Bingka berkerak pun tetap Kepujian Kelas Pertama!
Post a Comment