CITARASA RINDUAN

Tuesday, December 28, 2010

Azam lama??? dapat ker menjadi kenyataan ??

Setiap tahun, pasti ada azam tersemat didadaku..yang pasti berjaya atau tidak bergantung kepada diriku sendiri..

Apa yang ingin ku kongsi dengan kalian, dengan rasa rendah diri..aku berjaya mengecapi azam tahun 2010..syukur…………………

*************************************************

Ku kongsi pengalaman untuk kalian, sebenarnya azamku pada tahun 2010…hanya ingin kurus dan sihat…bunyinya macam mudah kan??? Namun sebenarnya hanya orang yang benar-benar ingin ke arah itu mesti mempunyai semangat yang gitu….lagi-lagi aku nie berada dalam persekitaran yang dipenuhi dengan makanan..

Tergoda??? Siapa kata aku jenis yang kuat azam/iman??? Mulanya aku agak goyang dengan factor persekitaran..namun aku kuatkan azamku, kadangkala tahan jugalah air liur bila lihat customer makan…depan mata jer makanan banyak terhidang, pelbagai warna pulak tu..kus semangat ko…sebelah kedai pula, banyak makanan ringan, air gas mahupun roti yang bermacam aneka warna….

************************************************

Masa tu, aku dah kenal blogger ben ashaari ( aku belum ada blog sendiri), masa aku tulis di wall FB dengan ayat

“Azam nak kurus….”

Ben, dah klik like….wah…bila sifu aku dah bagi respon..takkan aku nak biarkan impian nak kurus macam tu jer, tak boleh main-main nie….

Tapikan. Time tu ben dah bagi sedikit petua dan cara-cara untuk meningkatkan metabolisma badan, macam makan biskut IKO, breakfast OAT, kunyah red bean bila rasa lapar, lakukan senaman ringan seperti ke gym dll…

Benda baru..mana ada hasil, lain lah aku makan ubat kurus macam dr Romzey jual tu….

Lagipun baru beberapa hari aku ubah rutin makan aku kepada saranan ben…belum ada hasil…………..

********************************************************

Pada awal tahun 2010 iaitu pada 9 hb January..renion batch aku telah berjalan…ramai kawan-kawan dah tegur dengan perubahan fizikalku. depa kata badan aku "bommmm...." tu dia...kecewa ko...sedih gile.... sabor jerlah....hehehehe

Nak lihat gambar aku semasa hari raya 2009 pada bulan November? Iaitu 3 bulan sebelum renion dijalankan??




Hehehehehe..agak gebu kan????

Nak tahu berapa berat badanku??? 72 kg….dah iras-iras pelakon syanie kan??? Hehehehe

Sebenarnya, selain factor aku dipenuhi dengan makanan, family en zalie mahupun en zalie sendiri tak pernah menegur sikapku yang suka makan…tak kisah waktu aku kunyah makanan….asal celik mata..makan…makan..

Bila ada order goreng nasi, sambil goreng aku makan sikit, bila customer tak ada order aku makan makanan ringan…mulut 12 jam asyik mengunyah..

Ini kenyataan…bukan omongan kosong…………….

********************************************

Sehinggalah….aku teruskan rutin yang ben telah sarankan…dengan ubah cara kepada arah positif..maksudnya aku lebihkan sayuran dan buah-buahan..makan malam??? Aku tak pernah ambil, kalau kantoi pun hanya balik kampong…mujur juga sebulan sekali 2 jer kesana… Kalau tak makan, merajuk pulak ibunda ku itu….

Oleh kerana aku ke gym seminggu sekali sebab gym berada sejauh 20 minit dari rumah...setiap petang, aku curi-curi masa berjogging

Kat kawasan felda mana ada taman, pusat rekrasi mahupun tasik untuk aku berjogging!!!..tapi, aku jogging di setiap peringkat rumah peneroka..….

Memang mulanya agak malu…ahli penduduk felda hari-hari menegur sikap aku yang asyik berseluar, berkasut (pakaian jogging)..berlari anak di hadapan rumah mereka…tapi..aku tak peduli..tetap buat hari-hari…malu tolak tepi…

Biasalah, perkara baru,….sendi-sendi agak goyang, lemah ko….rasa nak pitam dan sebagainya..pernah sekali awal pagi, aku berjogging hingga dikejar anjing..hehehehehhe…

Itulah dugaan……Semua halangan aku tak peduli..

Dan hasilnya…




Ini gambar raya tahun 2010 dan ini gambar aku sekarang…………

PS: moga-moga pengkongsian pengalaman aku untuk kurus dan sihat, dapat dimanfaat oleh sahabat yang ingin tahu rahsia atau petua aku berjaya lakukan untuk azam tahun 2010..terutama blogger eelobor, selamat berjaya…………….

20 ulasan:

eelobor said...

tak cerita pun turun berapa kg.....

hehehe...nanti nak buat entri khas gak utk ayu. lagi 2 bulan nak capai target. skrg sebulan dah berlalu dan berjaya kurangkan 5kg. ok tak?

Citarasa Rinduan said...

eik..lupalah..

sekarang dah 58 kg,,
tapi..en zalie tak kasih turun lagi.sebab customer citarasa rinduan dah ramai yang tegur..

en zalie macam anggap saya terllau jaga dia, hingga berat badan saya turun..dia suruh saya naikkan sedikit,bior orang tak mengata..


sabor jerlah kan..hehehhe

okey..ayu tunggu
5kg?
tahniah....awak berjaya

IMANSHAH said...

Wah Ayu tahniah..saya lak cuti2 ni berjaya gak, berjaya tambahkan lagi hamil saya..hehe

Citarasa Rinduan said...

cikgu..
sama-sama..
tapikan...cikgu iman mantain jer...
karang dah start bersekolah..sure turun balik....

Yatie said...

Salam Ayu,
Uwaaa...tahniahlah...sekurang2nya ada juga azam yg dah tercapai....moga ada lagi azam baru utk thn depan...

Citarasa Rinduan said...

salam kak yatie--
tahun depan..azam ayu nak tambah bb...
amin...

kak....nanti saya nak buat satu sessi terjah ke blogger sedenak tu...
insyallah..saya akan ajak akan..
kalau saya lupa ingatkan tau

hazlin said...

ayu,
tahniah! nk turun brp kg lg?

Citarasa Rinduan said...

hazlin...

dh stop..kena naikkan 2 kg... en zalie tak bagi kurus lagi

IMANSHAH said...

tulah, bila dah sekolah dengan sukannya, dengan mengajarnya, kehulu kehilir..haha

Mama Janet said...

Ayu..tak payah ler nak kurus2 sangat.Yg penting abang sayang. Montel pun tak apa.Kang pelanggan tak jadi makan, kalau tokeh kedai cantik dan bergaya sangat. kikiki

Aku Adalah Aku said...

hai kak ayu.. sme name wif me.. i'm new....

free to visit mine, www.akuadalahhambanya.blogspot.com

sya pon mau kurus, azam da lme da, tpi x jdik2.... kejp2 ingt nk makan.. hihi...
well, thniah coz da berjye cpai azam..

Mas said...

tahniah ayu kerana berjaya turunkan berat badan...ayu, 58 kilo tu dah ok...mas pun 55 kilo..mentengkan berat skrg...ok..

Citarasa Rinduan said...

cikgu iman--
itulah..sure maintant balik..lagilah awal tahun sukan sure ada..

Citarasa Rinduan said...

mama janet--
itulah problemnya..
family ayu banyak penyakit..ayu kena jaga diri..
jangan sampai ada sakit yang dipanggil penyakit warisan...

heheheheh..depa tak jadi makan sebab ayu kurus melidi...sure masakkan tak sedap..mcm tu ...hehehe

Citarasa Rinduan said...

aku adalah aku

alhamdullilah..
so..kak panggil awak ayu juga yer

terima kasih singgah blog kak..
kalau awak masih muda..insyallah dengan azam yang kuat pasti berjaya..
insyallah.
perlu konsisten bab waktu makan, senam dan aktiviti lain yer dik

Citarasa Rinduan said...

terima kasih mas..
mas mesti slim nie...wah..teruja nak kenal mas dengan lebih dekat...boleh kan?

azila said...

Salam ayu...zla skang br nak start diet balik, berat mcm dah naik..adehhh:(

Citarasa Rinduan said...

salam azila..
awak rajin puasa..
sure maintant..
lagilah nak pindah..banyak keluar tenaga

lagipun awak dah maintant tu...kekalkan jer

alinac lover said...

tahniah kak :)

EiJa ZaQuaN said...

wah..ayu byk tu turun dr 72kg..skrg dh 58kg..tahniah2..mmg kuat semangat ayu ni..

eija pun selalu jerk berazam nak diet..tp tu la susah betul nak nekad ni..bab senaman tu yg paling susah..hehee