CITARASA RINDUAN

Tuesday, December 21, 2010

Kisah silam lagi…serbuk milo? D`mart (kedai bapak)?

Assalamualaikum..

Selamat malam..dah malam selasa rupanya, cepatnya masa berlalu….petang tadi hujan lebat….membuatkan aku rasa nak jer balik rumah…dan tidur puas-puas…tapi,…lalalallala…..(ajer customer minum air suam dan makan pau…)

Dalam hujan lebat membasahi kampung tercinta…layanlah milo O dengan roti kosong, ngamm jugaklah….(time hujan…makan apa pun semua rasa selera jer), tapikan…pertengahan bulan nie, selera terhadap nasi dah tak berapa adalah.. Adakah??? jeng-jeng kita tunguuu!!!!

Ingat lagi kisah lama…..(asyik citer tentang memory jerlah aku akhir-akhir ini…layan jerlah yer…) time abah belikan roti kosong, kami adik beradik suka ambil serbuk milo….tepek macam ala-ala jem kaya…hehehe

Tau-tau jer, bila abah nak minta air milo, kami kata dah habis…hahhaha…mana tak abis, serbuk milo kami ratah dengan roti, kadangkala ambik serbuk milo bubuh dalam cawan, gaul sikit dengan air…kacau-kacau buat ala-ala coklat…huhuhuhu, yang buat serik tu….tak boleh buang air besor ko…..berjam-jam dalam toilet…(sorry sure terjejas mood korang…hehehhehe)

**********************************************

Duduk felda, belanjer dapur di D`mart, (ada orang gelor kedai babak…amik barang banyak-banyak, bayar potong kat slip gaji bila gaji felda masuk)…

Apabila awal bulan kami adik beradik akan menyiapkan list panjang segala perbelanjaan yang perlu….macam-macam jugaklah kami tulis sampai biskut satu tin, ubat gigi jer 2 kotak, itu keperluan kami jer..…belum bahan wajib macam tepung, gula, susu, beras, gas dll…

Bila belanjer dah siap dikumpul…angkut barang guna motor, sampai 2,3 kali jugak lah ulang alik ambil barang….dulu D`mart tak ada gunakan perkhidmatan penghantaran barang macam sekarang, tapikan…aku tengok pekerja D`mart felda sini..bawa motor yang roda 3 macam nak merempit pun ada…laju ko….jangan terbalik udahlah…

Tu dia…. bila barang dah sampai, susun atas rak…. Happy gile kami lihat ada macam-macam barang..tapi masa dulu-dulu belanjer RM 100 dah besor sangat..gas, minyak, beras 20 kg dan lain-lain barang keperluan boleh dapat…

Kalau sekarang?? Agak-agak kalau dinilai barang-barang dulu dengan RM sekarang, aku rasa mau-mau RM 250..kan?kan? ker lebih???

PS: Zaman aku, kat D`mart ada jual kasut sekolah, tak tahu lah zaman sekarang?? Yang pasti aku ANAK PENEROKA!!!!!!!!!!!!! I like….

16 ulasan:

Kalamhati said...

Hahaha tergelak saya baca..sebenarnya saya sampai sekarang pun masih makan roti ngan milo..kdg2 cmpo sikit susu pekat atas milo tu..sedaaapppp!!

Citarasa Rinduan said...

heheheheh..

hah!! macam budak keci jer cikgu nie..
tapikan..sesekali kalau bt mcm tu..sure tokey MILO kaya...hehehe

kella said...

kak! kita pun samalah kak! tapi kita tambah satu lagi, susu pekat! hehehe.. buh susu pekat dulu, pastu baru tepek milo!
tak cukup ngan itu, milo ditabur atas tapak tangan..jilat jilat..

uhuhuhu.. memang cepat abis..

sesekali teringat zaman dulu..
membawa senyuman.. :)

Lelord said...

huhuhu akak punsuke gak mkn roti ngan milo...skang pun kadang buat gak. dulu ms kecit2 ratah jek milo, akak suke masukkan dlm cawan pastu sj biokan masuk angin kan kras kan hahah tu yg lg best

cikgu isza said...

ayu,
saya memang tak dapat makan milo ngan roti macam tu.. mak pantau habis dan garang pula tu.. jangan berani nak buat macam tu.. siaplah..

Citarasa Rinduan said...

kella

lagi bertambah budak hantu milo.
kak ayu tak makan susu..tu yang tak bubuh...kalau tak..agak-agak samalah mcm kella

betul2x..zaman dahulu mmg best

Citarasa Rinduan said...

kak lelord--
itulah..yang tak best..di toilet berjam-jam..hahahahha

keras ko...

azzey said...

CITARASA RINDUAN: Mcm my princess....sker sgt mkn milo gitu2 je....

Citarasa Rinduan said...

cikgu--
dapat ibu yang displin..memang tak dapat nak curi buat mcm saya..

tak apa...dah berumahtangga...layan peel lama okey apa..heheheheh

Citarasa Rinduan said...

azeey--
hahahhaha...itu dulu.
sekarang tak lagi..
rela makan coklat asli

azieazah said...

Ada banyak kisah tentang anak2 peneroka yang jarang kita dengar, atau baca. Mereka seperti dalam dunia mereka yang tersendiri lagi unik...

Ramai tahu, peneroka sangat hebat. Membuktikan pertanian adalah perniagaan.

Kak Azie selalu berangan nak berjalan jalan ke kawasan felda, duduk sehari dua, bercampur dgn masyarakat felda dan tahu dgn mata sendiri, cara hidup dan mengenali sejarah tempat itu. Mesti best tu.

Citarasa Rinduan said...

kak azie

jom, bercuti di felda ayu
petang-petang kita rawit lidi kelapa sawit...buat penyapu lidi

tengahari buat bingka buah sawit.wangi baunya....sedap tau

malam...mengaji al quran....dengan geng-geng yang pakai selipor besor...tudung ikat depan,,,rambut terkeluar sikit dihadapan...hahahah..kena takutkan dgn budak lelaki...lari sampai tak jejak bumi..

huhuhuhu..memory

eelobor said...

hehehe, zaman budak2 lebih kurang sama jer smua kan? selalu kena marah sebab suka ratah milo.

azieazah said...

Ya Allahhh, kenangan AYU yang ringkas tu jer dah buat Kak Azie teruja...

Citarasa Rinduan said...

eelobor--
kita geng kan?..
geng ratah serbuk milo..

hehehhehe...lepas kena marah...kena libas jari sebab tak reti mengaji..belum lagi kena piat sebab kuku hitam sebab main congkak dalam tanah...hahahhahah

Citarasa Rinduan said...

kak azie--
wah..jom-jom...
walaupun kenangan dah lama...memory sekarang agak ada sikit..ala-ala suam kuku....

tapi..percayalah..anak peneroka walaupun dah berkeluarga asal jiran kampung ada kenduri kawin..
kami yang sibuk minta cuti..sebab boleh jumpa kembali jiran yang duduk merata negeri..

seronok datang majlis, macam kami pulak yang jadi tuan umah...hehehehe