CITARASA RINDUAN

Wednesday, December 8, 2010

Bau apa nie??

Assalamualaikum…selamat pagi 2 muharam bersamaan 8 disember…hari nie, en zalie ada temujanji dengan doctor ENT…berkenaan tonsen yang dihidapi sejak dahulu lagi, dan doctor nak check operation TNT yang telah ditebuknya….

Aku bangun pagi uruskan dahulu mana yang patut…setiap kali ke hospital..umai mesti kubawa sekali…dah terbiasa…nak tinggalkan dengan MIL takut umai buat hal…budak-budak…

Pagi nie,,,aku ingin Ingatkan kepada kawan-kawan disana…apabila selepas memasak sila matikan kepala gas…bahaya ooo…ini kes baru berlaku.

Aku kalau ke dapur hanya bila sediakan sarapan pagi…lain-lain hal memasak selalu di citarasa rinduan

MIL suka mengunakan dapur (tungku, yang apinya besar) seperti berada di kedai…jarang dia gunakan dapur yang 2 tungku, aku dah syak sesuatu…kalau suasana senyap…pagi-pagi hening, tiada kenderaan lalu lalang..boleh dengar bunyi yang pelik.. bunyi mendesah di salah satu dapur yang ada….bau ruang tingkat bawa bau lain macam...

SAH,,,,,sejak petang semalam…MIL lupa tutup api dengan betul (MIL goreng pisang untuk FIL)…akibatnya…satu ruang tingkat bawah bau gas…subhanallah..nasiblah tak berlaku apa-apa…kebetulan dalam rumah ini tiada yang menggunakan penghalau nyamuk jenis pembakar atau penghisap rokok..

Kalau tak?????????????????????...syukur Allah masih menyelamatkan kami sekeluarga…



PS: sentiasa beringat…..

10 ulasan:

eelobor said...

bahaya gak tu kan. kadang2 sesuatu itu berlaku akibat daripada kecuaian. nasib baik sentiasa menyebelahi.

Sekadar Berkongsi

Mamamya said...

alhamdulillah...nasib baik x der apa2 kan...

ayu...nnti dtg blog yer..akak ada tag ayu... :)

kella said...

oh.. syukur !
haah la! tiba tiba kita teringatkan kat rumah pula!
pagi tadi panaskan makanan untuk abbi bawa bekal.
minta2 tiada apa2..
lain kali mesti lebih berhati hati kan..

cikgu isza said...

syukur semuanya selamat..
masa nak tdo pun jangan dok perangatkan makanan..

takut lupa tutup dan terus tidur..

ejaescobart said...

bahaya sungguh cenggitu.. kat rumah eja pun sama kadang2 ingatkan dah tutup betul2 tetiba bau lain macam je..

kena beringat selalu la kalau camtu..

azzey said...

CITARASA RINDAN: Klu nak kuar umah, mmg gas lah yg selalu saya cek dulu!

Zaidah said...

bahaya tu...takut terbakar..

norhidana said...

bahaya tuh kak, nsb takde apa2..
dana sejak duk umah sndiri pun dh terikut2 habit mak..asal nk kuar je msti cek dapur gas..tp edy lak yg lbh alert

alinac lover said...

bahaya nya

kena hati2 la kan pasni

kak ina kl (1) said...

kadang-kadang dah tua memang pelupa..akak pun pernah kena tapi tang lupa nak tutup api sampai lauk dan periuk hitam legam.