CITARASA RINDUAN

Saturday, April 9, 2011

Cukuplah seminggu!!

Assalamualaikum..salam pagi sabtu sahabatku semua...
Terpanggil-panggil daku untuk berkongsi cerita dengan kalian. Benar!!...dunia blogging membuatkan aku rindu untuk menulis kembali..bertukar-tukar dan berkongsi pengalaman...

Justeru itu, rasanya cukuplah seminggu aku menyepikan diri..kini aku akan pastikan sehari, ada satu entry untuk ku kongsikan bersama-sama

Terima kasih teman-teman yang sentiasa menyokongku disaat aku ingin terus diamuk gelodak perasaan.............kalian Hebat!!!

***********************
Semalam (8 april 2011) aku pulang kehalaman kampung, rindu rasanya nak bertemu ibu dan abah tercinta...

Untuk itu kukongsikan bersama-sama, bukan pengalamanku (sebab aku suka update makan/minum, gambar pokok dan bunga)...namun untuk kali ini, ku kongsikan hasil tanaman Herba.

Jom...










Ibu gelar daun ini daun ubat kencing, (penyakit sakit kencing, lawas kencing,) namun, abah katakan daun ini amat bagus untuk menurunkan paras darah tinggi dan kencing manis air sebab abah amalkan minum air rendaman daun ini beserta air panas seminggu sekali. Hasilnya, paras kencing manis abah 6.5 kebawah.


PS:Atau, kenalkan anda dengan daun ini?? Apa pula nama dan keistimewaan untuk kalian pula?

45 ulasan:

Nieza said...

Assalammualaikum Ayu!! salam windu di angin lalu...hehe alhamdulillah dah kembali..semoga ceria-ceria selalu yer...:)
seronok blk kg kan...rindu lak kat kg...huhu

Izan Ishak said...

mmg rindu kalau nak tinggalkan belog lama2 kan ayu.

pokok tu pestime izan tgk n tau namanya....alhamdulillah...setiap penyakit tu mesti ada ubatnya kan~

Mama Kembar 3 said...

pernah tgk daun tu, tp tatau apa namanya,.. and tak sangka plak ada kegunaannya.

alexa yussida said...

salam akk..sihaat?

hee sy pon br stat berbelog balik :)

zeqzeq said...

Juga dibuat orang, celup dalam air suam, minum bila rinduu, ter U bat..

Citarasa Rinduan said...

nieza--
waalaikumusalam..
terima kasih nieza..selalu beri semangat kepada ayu..
nieza kalau balik malaysia...habaq2lah..mana tau boleh tukar no telefon...


Izan--
sangat rindu nak beblog...benar katamu2 itu...
izan, daun tu ibu ambil dari kenalan beliau..terus di buat ubat..ada beberapa pokok di tanam..alhamdullilah...hidup..

mamakembar3--
itulah...tak sangkakan??
nanti ambil daun tu...
keringkan...memang tak ada hama atau habuk bila dikeringkan..
boh air panas dan ambil 3 helai..buat ubat..amalkan.....

alexa--
wsalam dik, alhamdullilah..kak sihat....
samalah dik....seminggu cuti berblog...rindu sangat2...

Citarasa Rinduan said...

zeq
bila rindu...on hp..call jerlah..

mamaijat said...

....at last you are back!!!!tq ayu!
kita baru jadi penjenguk umah ayu tau...

bestnya banyak herbs kat umah mak ayu...fyi,semua tu mmg sgt berguna & sepatutnya jadi amalan kita mengambilnya...tapi biasalah,selagi x sakit..x sudi kita ye tak!!!! .my house pun ada satu pokok namanya 'jarum 7 bilah'..baik utk pesakit kanser.....selain pokok sambung nyawa..tulah yg jadi ulaman kita...insyaallah..

Citarasa Rinduan said...

mamaijat--
terima kasih selalu beri sokongan moral utk ayu.....

wah!!! nanti buat entry ttg daun tu yer kak.....mana tau bolehlah ayu guna pakai utk dikongsi kepada saudara mara terdekat

Mat Gebu said...

salam ayuu....selamat kembali bersiaran...malam tadi saya dan sunah mohammad siap gossip, pasal ayu lama tak muncul..tgk2 pagi ni ayu komen kat DTS..panjang umur!!

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Terdetik jugak di hati Akak.. "Ke manalah si Ayu ni pergi?".

Daun yg Ayu ckp tu? Seumur hidup, ini la first time Akak nampak... kira Hari Ini Dalam Sejarah la ni..hehehe.

missbby said...

salam ayu, nasib muncul kembali..:) selamat berblogging yea..

kakcik said...

Selamat kembali berkongsi cerita, Ayu. :)

eelobor said...

wah...kak limah dAH kembali daaaa....

AdyBudika said...

perkongsian yang amat berguna....

AdyBudika said...

perkongsian yang amat berguna....

Kakzakie said...

Assalamualaikum Ayu....

Alhamdulillah.... tak kisah herba atau apa saja. Yang penting Ayu dah bersuara. Kakak dah tak tertanya-tanya.....

Moga dibekalkan kekuatan yg kental.

Yan said...

tak pernah nampak lah. ada tak daun2 or ubat2an unt penyakit kencing malam? any idea?

izahdaut said...

bila tengor pokok2 herba gini, teringt arwah abah... sob sob... mak suke bertanam sebab arwa abah suke minum air ubat dari pokok herbs.. selmt kembali berblog!!

NadiRah said...

oh,itu khasiatnya yer..
nad x penah tgk pon pokok tu..+_+

senyumSOYA said...

mak janna selalu amik daun ni rebus..pastu minum air dy...
x berani tnya sagt sebab x suka bau dy..(^^~

Dearie Pearls said...

mornin kak..
kembali sudah..
heeeeeeee...

*mcm familiar lak pokok tu tapi nak kenalpasti nama tu, susah sikit. heeeeeeeeeee...

hazlin said...

salam..
selamat kembali..
memang rinduuuu..

shahjiehan said...

hehehe.... pndai akak bab herba2 nih

shahjiehan said...

jom baca dan komen Pantau Anak Stady Melalui SMS Dan Internet

ibuintan said...

assalamualaikum Ayu,

gembira akak Ayu muncul semula... moga Ayu sihat

daun tu pernah tengok tapi akak tak tahu nama

ainnoraini said...

selamat kembali ayu....
semoga ceria2 selalu..ye ayu...

Mas said...

selamat kembali ayu...
rindunya kat ayu...
moga ayu ceria2 selalu yerk....

Insan Marhaen said...

daun ketum!?$

hik..hik.. IM agak je... sebab kawan IM pernah offer ibu_suri minum air ni untuk jaga paras kencing manis..

kella said...

sejujurnya, kita memang tak kenal daun yang last tu.. ni baru lah tahu...
dedaun gambar di atas tu memang alhamdulilah.. tahu la jugak kan...

kak ayu ni, takyah dah cuti cuti ya, teruskan aje berblog ni... blog kan best.. :)

tun_telani said...

weeee~~~~~ welcome back kak ayu cayang!! tun x kenal laaa daun2 kayu nih..daun pandan ngan daun kesum tu kenal laa. hihi

akuanakpahang said...

Salam hari sabtu, ok dah tukan satu hari satu entri jgn langsung tak update. :) Bab pokok daun kencing malam tu minat juga nak kongsi cerita selanjutnya.

New Entry "Wanita pengsan disebat."

Cik Cempaka said...

Eh..saya ada tanam pokok nie..tak tau pulak ada khasiat..pasni hari2 kena belai lah... =))

mama maman said...

salam... rindu ngan ayu...:)

welkam back friend...

Sunah Mohammad said...

kak ayu~ mak saya darah tinggi...kalau macam tu, nak tanam pokok ni lah kat umah..leh bagi dia minum hari2...

huhuhu...rindunya sama kak ayu~~~

munna said...

welkam back Ayu... rindu dgn entry Ayu...

EiJa ZaQuaN said...

selamat kembali ayu..
rindu dgn kamoo juga..:)

JunAina said...

ayu nak main teka teki pulak dah hari nie ye? pokok apa ek? macam pernah tengok tapi...tak tau nama...hehehee...

Cikgu CTE said...

rasanya saya belum sanggup lagi nak merebus daun tu buat ubat dan meminumnya......tak taulah di masa depan....

Cikgu CTE said...

rasanya saya belum sanggup lagi nak merebus daun tu buat ubat dan meminumnya......tak taulah di masa depan....

suri solehah said...

salam ayu..alhamdulillah..dah kembali bersemangat..tak penah perasanlah pulak daun tu ayu..kalau kenal kan bagus..MIL suri kencing mnis sampai 21

Kalamhati said...

selamat kembali!

mak sy pun amalkan minum air rendaman daun tu..pahit memula minum tp lama2 dia jd manis sikit dlm mulut..

siti murni said...

Ayu...!!! gue kangen bangat sama kamoo...! hehehe....
camtu la...semangat..walaupun satu hari satu entry!! chaiyook!

Ayu, kat umah mak ada tanam satu pokok ni..org tua2 sini panggil pokok kencing manis..memang untuk cure kencing manis dan darah tinggi, tapi tengok tekstur daun tu macam tak sama pulak dengan yg tanam kat rumah ni..berjenis-jenis jugak kot..

Siti Indrawati said...

Assalam Ayu..selamt berblog kembali..seronoknya..cayang AYU!!!!

alinac lover said...

rindu kak ayu!