CITARASA RINDUAN

Wednesday, April 27, 2011

Menu makan malam kami....Ikan?? Ayam ?? Eik, mana satu nie!!

Asalamualaikum...

Korang dah makan malam??

Jom, layan menu sihat untuk kehidupan seharian kami..

Ikan ayam bakar, eik!! Korang kenalkan ikan ini?? Aku tiak namanya ikan ayam-ayam... kalau tempat korang apa yer namanya??

Untuk resepi ikan bakar ini, jom.. ku kongsi dengan kalian



Bahan-bahan
1.       
Seekor ikan ayam-ayam, disiang, dibuang segala isi perutnya, dibasuh, jangan buang kulit yer...
2.       Sedikit garam
3.       Sedikit serbuk kari ikan

Cara membakarnya
1.       Ikan yang sudah siap dibasuh dilumurkan garam dan serbuk kari ikan
2.       Panaskan kuali, masukkan ikan ini... tak perlu risau terhangit sebab kulit ikan nie keras ko...
3.       Bakar, terbalikkan 10 minit kemudian, sehingga kering..
4.       Selamat mencuba
Untuk menambah selera, ku buat air asam dengan sedikit campuran limau kasturi.. nak sedap lagi.. jom tambah ulam timun muda..


PS” korang layan drama tv 9 tak?? Tajuknya Isteriku Zulaikha... ada pelakon hebat ko... si khairiah dan si Amani...tak silap nie drama ulangan kot....macam best jer..

38 ulasan:

Nur Hawa Mohd Zin said...

awe nak tido..akak baru nak makan ke..awe awal atau akak makan lewt ni..heheh

Citarasa Rinduan said...

awe--
kak ayu makan jam 6 petang tadi, baru ada kesempatan nak online..

eik, sayangku.. awal kamu tidur.. ooo.. kerja eik esok.. selamat malam dik

Nur_cahayamataku said...

salam kak..iye drama tu rasanya ulangan sebab macam pernah tengok jer.

Citarasa Rinduan said...

nur--
itulah.. kak ayu baru nak tonton.. okeylah not bad.. ada komesi sikit2...
i like

ckLah said...

...nak tumpang makan!

Sunah Mohammad said...

peliknya nama ikan tu kak! tak pernah tau..huhuhu..ikan ayam-ayam..

IMANSHAH said...

bila lah leh makan masakan tokeh citarasa rinduan

Citarasa Rinduan said...

cklah--
aduh.. dah abis lah...

sunnah--
agak2 pernah jumpa ikan nie?? kak selalu bakar.. menu sihat utk diet ko...

cikgu iman--
insyallah.. satu hari nanti...

Encik MamaT said...

ikan ayam2 tu rupa mcm ayam ke rasa mcm ayam.. hehe...

sarah-najwan said...

ikan ayam..xpenah akak dgr..
mkn mlm akak mlm ni cuma daging goreng + budu + mentimun..hehe

Nadhirah-chan said...

macam sedap je kalau cicah dengan air asam , pehh ~

Citarasa Rinduan said...

en mamat--
namanya mmg ikan ayam-ayam.. maybe sebab warnanya macam ayam.. putih, isinya penuh

mama sarah-najwan--
wahhh....... itu menu sedap.. tapi en zalie tak leh makan. sbb dia dah ada bacaan utk gouth

nadzirah--
selain menu diet. air asam tu boleh hilangkan lemah...

Kalamhati said...

yummy!yummy!!nak sikiiit..hehe

Citarasa Rinduan said...

kalamhati--
dah habislah kak..

missbby said...

yup, tetiba rasa lapar pulak..yup saya nengok citer tu, dah kali kedua nengok dah, tetap sedih dan terharu dengan pengorbanan si isteri..

ibuintan said...

Ayu... tak pernah jumpalah ikan ni

ada rasa ayam ke? kalau gitu untunglah kan beli ikan tapi rasa ayam

ayu... dari Mersing ke CR jauh tak?

Citarasa Rinduan said...

miss--
hingga kini air mata ayu masih ada.. hingga kini pipi ayu masih basah dgn airmata.. sangat2 sedih dgn drama hebat isteriku Zulaikah

ibuintan--
a`aa.. isinya tebal like ayam....
zaman ayu budak2 ibu ayu di mersing suka bakar,,,, sedap
ibuintan, mering dgn citarasa rinduan dalam 2 jam...jauh..

diana said...

bakor lagi best ni..
bagi jiran2 geram je..
biar depa telan air liur..
hahahah

Diana @ Melley Mey said...

wah sedap tu ikan bakar... makanan tuk kesihatan tu kan.. ;) nie memalam2 tgk ikan bakar nie... meleleh air liur.. hehehe

gedek! said...

Tempat uncle namanya 'rezeki'

Haha!

LiFe KaMi said...

ada juga nama ikan ayam2 ye,
tak pernah mkn lg..
nampak mcm sedap je..perut berbunyi plak..huhu

munna said...

ayu.. first time dengar nama ikan ayam-ayam...

Queenie said...

salam tuan rumah..

akak suka ikan ni tp kat KL ni macam payah nak jumpa...biasanya akak masak kari (buang jaket dia dulu), kalau bakar macam ada bau maung yang keluar, ker mmg gitu dia?

ikan ayam2 pun sedap, burung ayam2 pun sedap, kan?

Nieza said...

Ayu, sedapnya tgk menu ayu ni...hmmm..best la tgk drama tu..nieza sejak dok sini dh lama tak tgk drama melayu.

Woofer Storm said...

perghh dtg sni rasa nak mkn je plak sis...heheeee

azieazah said...

Ikan ayam-ayam? Pertama kali Kak Azie dengar nama ikan ni. Macam ikan talapia tapi ada kulit keras yer.

Sesuai buat bakar tu...


*Drama tu kisah Amani dan Khiriah bermadu kan? Memang ulangan tu.

eelobor said...

uuiiiiittt cik kak aka nenek. umbai nyer bila? huhuuhuhuhu

Sari Yusa Ibrahim said...

Ayu, family akak pun panggil ikan ayam2 jugak, msk asam pedas pun sedap, buat sweet sour pun sedap, goreng jer pun sodappppppppppppppp!

NadiRah said...

ikan ayam2 kak?? x penah dgr pon...
tp cam sedap jer...lapor~

norhidana said...

wah sedapnyer menu kak....
dana selalu penah mkn ikan ayam nih msk kari atau msk lemak cili api tp tak penah lak try bakar...
tgk tu pun nmpak sedap... lg ngn cicah tu kan

Kakzakie said...

Kakak suka ikan bakar. Kalau bungkus daun pisang lagilah kau-kau... makan tunduk terus tak nampak belakang....Hahaha....

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

wah sana sini org up citer isteriku zulaikha..nih yg buat nk tgk nih..sy layan drama ulangan jugak Kashaf Imani mlm td

Sha@Mama Tina said...

Sedapnya ikan bakar.. ayu..sha nak tanya ni..citarasa rinduan ni kat mana ye? sha mcm confuse jek Ayu tulis laluan kulai bdr tenggara tu.. sesekali bila2 terluang nak jugak singgah citarasa rinduan tu.. :) explain sket ek..

zeqzeq said...

kita org kampung dilatih makan nasi sebelum 7pm..memalam buat kerja lain hheee..

masuk reban sebelum malam..

alinac lover said...

ikan rasa ayam ke kak hehe

AngahSayang2314 said...

kak ayu ikan apa tue 1st time tengok ikan tue tak pernah tengok.....ikan tue rasa ayam yer???

azzey said...

unik nama ikan ni kannnnnn.....:)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

kak ayu...ikan kegemaran saya...kat doha ni ka jumpa.sambal kicap lak lawannyer.dulu ikan ni murah jek.skrg dah naik harga sikit kan?