CITARASA RINDUAN

Tuesday, December 7, 2010

Ingat orang islam jer tahu 1 muharam?

29 zulhijjah 1431 (1 tengahari)

Destinasi di dalam bank, dengan customer yang ramai…pelbagai urusan yang pasti sedang dilakukan..ada yang ingin depositkan cek, depositkan tunai. Buka akaun baru,..dan macam-macam

Masalah bertambah teruk apabila terdapat satu mesin transaksi yang out of service…hanya satu mesin cash deposit yang boleh digunakan…

Maka, terjadinya barisan yang panjang oleh pelanggan, hingga keluar pintu bank..aku terpinga-pinga…tak pernah berlakunya kejadian seperti ini sekirannya bukan awal bulan atau musim orang kerajaan dapat gaji bulanan.

Tiba-tiba mulut aku ringan mengeluarkan soalan…diajukan kepada seorang perempuan berdiri dihadapanku..sama-sama ingin membuat urusan dimesin cash deposit, pakaian perempuan itu agak simple..rambutnya disisih rapi..

Hai ramainya orang, Esok cuti ker? Soalan keluar dari bibir aku tanpa rasa malu

Esok, cuti 1 muharam….(perempuan itu tak memandang tapi hanya memberi jawapan

Aku, tak puas hati,,,lalu tanya lagi, 1 muharam….laah yer ker?...seluruh Malaysia cuti eik?

Ya,saya tahu esok 1 muharam, satu Malaysia ambil cuti sebab bulan islam (perempuan itu memandangku sambil tersenyum)

Aku???? Malu, teramat malu..sebab dihadapanku perempuan India yang fasih berbahasa melayu

Moralnya

· Jangan memadang pada rupa belakang seseorang tanpa melihat wajahnya dahulu

· Jangan cepat nak ajukan soalah tanpa berfikir dahulu…

· Yang malu????? Aku juga….

*watak utama aku= adalah aku



PS: sampai hari ini…aku tak boleh lupakan kejadian tersebut..

14 ulasan:

eelobor said...

rasanya entri eelobor dah menjawab persoalan ini kan? hehehehe

Nasib Kalendar Islam

kella said...

hehheheeh.. camanalah akak tak tahu ni? heheh...
oh ya la lupa, akak tokeh kedai kan... mana ada cuti... :)
takpe la kak ayu.. jadikan macam malu malu kucing je.. :)

Citarasa Rinduan said...

elobor--
sayakan, time tu agak blur...biasake bank macam biasa...hari tu..ramai gile

padahal tahu dan buat entry ttg bulan islam,.boleh lupa hingga mcm tu sekali...

Citarasa Rinduan said...

kella--
sebenarnya kak tahu sangat yang 1 muharam esok hari

ingat nak berbahasa basi dgn orang depan kak, selepas 10 minit kak berdiri diam hingga pintu masuk bank

wanita india tu polis rupanya. bertugas di kuala lumpur,,ke kulaijaya sbb bakal suami dia duduk kulaijaya

seronok borang dengan dia...dia tahu ttg agama kita..

Insan Marhaen said...

salam taaruf. ingatkan 1 malaysia.. rupanya 1 muharram..

sekamar rindu said...

salam....

tu la pasal...

pernah sekali saya nak ambik duit..
dah beratur hampir 1 jam ni..

sampai je giliran saya...duit abis..

out of service..! ishhh...

LinRosLy said...

Salam Ayu...

SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH....Muaahhhhh

Areef Ibn Naim said...

salam kak,

pengajaran tuk kita kak...

tulah kkdg kita amik remeh sesuatu perkara, kita igt sume perkara kita dah tau...

tp kan kak, kkdg ni org bkn islam lbh tau drp kita yg islam... sbb kkdg dorang tu mengkaji n membaca. kita ni yg islam igt dah tau sgl benda. kita islam sbb dilahirkan islam... (mengenangkan diriku yg jahil ni, ya allah berilah aku petunjuk dan hidayah-Mu)

Citarasa Rinduan said...

IM..terima kasih sudi singgah sini

alhamdullilah..semoga hijrah ini meraptkan ukhwah sesama kita..amin

Citarasa Rinduan said...

SR...

heheheheh.tapikan..okey lagi dari tunggu giliran, bila tekan monitor...duit tak ada..tapi duit dah susut..

pernah berlaku pada saya..

Citarasa Rinduan said...

kak lin--
salam ma`al hijrah...
semoga kak sekeluarga dirahmati

Citarasa Rinduan said...

salam cikgu areff

itulah...kak boleh pulak ala-ala binggung..walhal tahu esok 1 muharam..

tak sedar kan. kaum lain lebih perhatin...yang pasti india tu nak kawin dgn orang kulai,,tapi bakal hubby dia india jugak lah

subhanallah..itulah saya..mudah alpha, mungkin disebabkan buzy duniawi..terima kasih atas ingatan..

azzey said...

CITARASA RINDUAN: Mesti dia byk tau tu.....hu3....

cek chun said...

sebijik macam kena kat saya. tak tau langsung cuti apa. yg sy p tanya chinese girl. dia kata besok cuti.tapi dia tatau cuti apa. balik rumah baru belek cuti.