CITARASA RINDUAN

Thursday, December 16, 2010

Sambal belimbing buluh bercili padi

Assalamualikum…selamat malam,

Sementara mood tekak nie, mengidam nak makan yang masam-masam, kali nie aku kongsikan resepi sambal belimbing buluh bercili padi dengan korang



Bahan-bahannya

Belimbing buluh – 7 biji (dibelah 2, dibersihkan dan dibasuh sebersihnya)

Ikan bilis – 50gram (dibelah tengah, buang taiknya, diracik-racik dan dibasuh)

Garam – secukup rasa

Gula – secukup rasa

Ajinamoto – secukup rasa

Minyak masak – 3 sudu the

Air – 0.50 liter



Blander halus

Cili padi - 50 gram

Bawang merah – 3 biji

Bawang putih - 2biji

Cara menyediakan

  1. panaskan kuali, tumis ikan bilis sehingga garing, keluarkan.
  2. tumiskan bahan-bahan blander halus sehingga minyak terasing dari bahan, masukkan garam, ajinamoto, gula.
  3. masukkan belimbing buluh mentah, sekiranya kuah terlalu kering masukkan air.
  4. perlahankan api abila belimbing sudah masak, masukkan ikan bilis.
  5. matikan api, sedia untuk di hidang
  6. cadangan makanan untuk 6 orang

PS: ramai juga customer yang berpuasa, semoga kita diberkati dan dirahmati olehNya

5 ulasan:

eelobor said...

sekarang dah tak boleh tengok gambar2 masakan sedap2 time2 malam nie, hehehe nanti terbabas lak perancangan. baru jer turun beberapa kilo

Citarasa Rinduan said...

eelobor--
belimbing bagus untuk slim..kalau awak blander minum selepas makan...lagi bagus.

nanti saya kongsi tips untuk kenyang tanpa makan nasi...so malam boleh ambil jugak..

bukan supliment yer...

cikgu isza said...

mengidam?
berisi?
;)

Citarasa Rinduan said...

cikgu...

amin...hehehhehe

Syafiq Rosli said...

wow..xpernah try lg ni..:)