CITARASA RINDUAN

Friday, December 24, 2010

Green Teh, cenderhati dari??



Entry untuk malam ini, sebelum nak tidur…esok dah niaga, so pasti buzy…just nak kongsi hadiah dari kamal kepada aku (entry tentang itu sila klik sini)

Terharu dapat cenderhatinya untuk kami…green teh.,keluaran Ahmad TEH. So, aku ambil maklumat tentang khasiat green teh tersebut sila klik sini..

Khasiat Kesihatan Green Tea / Teh Hijau

Banyak kajian telah dilakukan keatas green tea atau teh hijau dan di dapati banyak khasiat kesihatan yang boleh di manafaat kan. Antara kandungan khasiat teh hijau yang boleh diperolehi dengan minum secara berterusan produk yang mengandungi green tea adalah:

  1. Membantu mengawal tekanan darah tinggi
    • Green tea / teh hijau boleh membantu kesihatan dengan mengurangkan tekanan darah dengan merencat tindakan Angiotensin II.

  1. Membantu mengawal paras gula darah
    • Polyphenols dan Polysaccharides dapat memberi kesan manafaat kepada paras gula dalam darah.

  1. Membantu dalam sesetengah penyakit barah
    • Kandungan Catechins Green Tea dilihat memberi kesan perawatan kepada sesetengah barah.

  1. Menguatkan sistem imun
    • Kepekatan Polyphenols dan Flavenoids teh hijau yang tinggi boleh membantu kesihatan sistem imun tubuh.

  1. Menurunkan aras kolesterol
    • Paras antioksidan Green Tea yang tinggi boleh membantu mengurangkan paras kolesterol.

  1. Menggalakkan pembakaran lemah
    • Kehilangan lemak yang dilihat kepada peminum Green Tea lebih khusus kepada lemak di viscera (lemak di dalam kaviti abdomen, usus dan organ dalaman yang lebih dikaitkan dengan peningkatan risiko sindrom metabolik dan diabetes jenis 2).
      Tiga komponen utama perawatan yang penting adalah Catechins, Caffeine dan Theanine dengan cara merencat jus gastrik dan pankreas untuk penghadamam.

Isyallah, dengan amalan minum green teh, anda pasti rasa sihat dan ringan tubuh badan….bila sihat??? Hati senang…kan? Kan?

14 ulasan:

azieazah said...

Betullah, minum Green Tea memang sedap dan segar. Ada banyak khasiat. Kak Azie suka minum masa panas di tempat kerja. Segar!

Citarasa Rinduan said...

kak...
kalau if ayu minum milo o...bubuh green tea..boleh????

emieysandra said...

sedapnyer teh hijau.

Lelord said...

wahhh cam best jek

Nieza said...

wah bagus la tea ni...emm..sedap ke? btw salam kenal dr saya...saya follow n link jemput singgah my blog...:)

eelobor said...

ayu: tuju untuk aku sekali ker entri nie? hahahahhahahah

IMANSHAH said...

salam, bukan untuk kurus ke.macam teh org kampung ke hapa..hehe

Citarasa Rinduan said...

emi--
agak payau sebenarnya

Citarasa Rinduan said...

lelord--
jom beli utk kesihatan badan

Citarasa Rinduan said...

nieza--
thanks follow blog saya..saya bubuh blog awak dlm blog masakkkan yer

sebenarnya rasa green teh nie agak kelat, payau...

Citarasa Rinduan said...

eelobor--
eik, terasa ajer kawan aku nie.
jom..minum..nanti kita kurus sama-sama

Citarasa Rinduan said...

salam--
cikgu..bukan utk kurus..tapi buang toksin.

so, ringanlah badan sikit..senang nk bt kerja

hanees said...

kak, mane nak beli green tu? mak kite dah lame carik la...tolonggg

Citarasa Rinduan said...

hanis--
kawan bagi..kak tak tau kat mana ada
maaf