Korang pernah jumpa mini terung tak?,..nama sebenar terung kecik-kecik nie aku tak tahu..Oleh kerana saiznya agak kecil..kami gelarkan mini terung…ala-ala terung bulat, tapi kekecilannya 3 kali ganda dari terung bulat..
Ini gambar terung yang aku nak tunjukkan pada korang,,…agak payah nak jumpa dipasar.,pernah aku
Warna mini terung nie agak puple gelap dari warna terung yang biasa kita jumpa di pasar-pasar..
Rasanya??? Sangat sedap ditambah biji-biji didalam terung ini yang padat…membuatkan aku suka ratah tanpa makan dengan nasi..
Kalau sesetengah orang suka masak terung dengan kari, ada yang suka sambal merah, ada pula suka masak lemak terung..
Kalau aku pula,suka masak sambal mini terung berempah, sebab apa berempah?...aku blander kesemua bahan-bahannya…makan dengan nasi panas tak payah nak makan lauk lain….boleh tambah 3,4 piring ooooo….hehehheeh
Jom, kita sekodeng apa bahan-bahannya
Kisar halus
Cili padi 100 gram
Bawang merah 4 biji
Bawang putih 7 ulas
Lada merah 1 biji
Bahan-bahan utama
Ikan bilis – 100gram, belah tengah..buang taiknya…belah ikan bilis halus-halus (carik-carik)..
Mini terung 500 gram
Minyak masak
Gula – 1 sudu
Ajinamoto- 1sudu teh
Garam-1 sudu teh
Sedikit air
Cara menyediakan
- panaskan minyak masak ke dalam kuali, tumis ikan bilis sehingga ikan bilis mengeluarkan bau yang menyedapkan
- masukkan bahan-bahan yang telah dikisar, gula, ajinamoto dan garam sehingga naik bau dan minyak lari dari bumbu
- masukkan mini terung….pastikan sekiranya terung serap bahan-bahan, maka masukkan air sedikit demi sedikit..
- apabila terung sudah masak, matikan api dapur
- sedia untuk dihidang
- selamat mencuba
**lebih sedap sambal ni buat pencecah lempeng panas dan ubi kayu….****khasiat terung boleh dikongsi di blog
10 ulasan:
salam ayu,
tak tahu ler ngape tekak saya tak boleh terima terung.. dah cuba makan pun tak boleh.. huhuhu
kak,kalo ganti ngan terung biase ke terung bulat boleh x...rasenye still sedap ke x...
oppss kak, sy ngan blogger kalamhati is adik beradik...hehehehe
salam cikgu
agaknya memang cikgu tak gemar makan dari kecik2 kot..
saya kan..hantu terung..suka lauk itu
mcm biji kundang pun ada gak rupa dia!
puteri-
hahahhaha...rupanya kamu adik beradik..sabor jerlah kak ayu nie....
okey...bagi kak...kalau nak ganti apa2 pun okey..janji terung biasa kena goreng, tapi kena sapu minyak zaiton yer...agar lawa jer terung tu
salam ct--
terung masam ada gak, warna oren...
tapi ayu tak pernah rasa
Sejujurnya Kak Azie tak minat terung, dan setahun sekali nak beli terung pun susah...
Walaupun warnanya PURPLE yang sungguh memikat hati ku...!
kak azie...
sama lah dgn cikgu isza...
adakah ayu seorang yang hantu terung?
oh tidak
Citarasa Rinduan: mcm pnh mkn. mmg sedap!
sedapnye..dulu eija mmg x pandai mkan terung masak smbal ni..tp bila dh kawin..mak mertua eija mmg suka masak..n asben eija pun mmg suka..skrg ni eija pun dh suka makan terung masak smbal ni..tp selalunye eija goreng dulu terung dia..pastu br masak dgn smbal..
Post a Comment