CITARASA RINDUAN

Wednesday, December 8, 2010

Tak guna kerusi roda lagi…..

Hari ini, terasa penat sangat…dengan keadaan pesakit di hospital yang terlalu ramai, ruang daftar pula dilimpahi pesakit..nasibku baik, selepas beberapa kali en zalie mendapatkan rawatan dan temujanji…en zalie diberi kelebihan mendapat angka giliran dengan menggunakan pas ekspress..kami bekerja sendiri, tetap bayar wang daftar RM5…..memang murah..

Doctor ENT, menjangkakan tonsen yang dihidapi en zalie perlu dibuang, namun tidak merbahaya…kerana en zalie on mesin cpap pada waktu tidurnya..apabila tiada pernafasan berlaku..maka mesin cpap akan membantu en zalie sampai bila-bila..insyallah…

Selain itu, berat badan en zalie semakin menurun..tapi doctor mencadangkan aktiviti berenang perlu dilakukan bagi membuang kolestrol dan lemak yang tidak diperlukan..

Kalau ikutkan doctor semakin berpuas hati dengan setiap perkembangan en zalie…selain dapat menurunkan berat badannya dari 137-105, en zalie tidak menggunakan kerusi roda lagi pada hari ini…(pertama kali ke hospital, en zalie tak pakai kerusi roda untuk dapatkan rawatan selanjutnya…)

Apoinment untuk selanjutnya pada 12 febuary 2010..tapi pada 23 disember, temujanji dengan pakar fisio…



PS: siapa tak rasa happy?...selama ini aku menjaga pakai, makan minum..tapi sudah sebulan en zalie uruskan diri sendiri..TAHNIAH EN ZALIE

24 ulasan:

IMANSHAH said...

semoga en zalie terus menunjukkan kondisi yang baik..banyak doa ya ayu

eelobor said...

macam mana cara nak turunkan berat yer? boleh kongsi tak?

eelobor said...

semoga en.zalie akan bertambah sihat

Citarasa Rinduan said...

cikgu iman--
terima kasih ya..semoga doa kawan2 en zalie semakin sihat,,,amin

Citarasa Rinduan said...

eelobor--
(ini jadual makan en zalie)

pagi jam 8 pagi- oat
10 pagi biskut dan teh 0
12 tengahari-nasi putih 1 senduk, sayur hijau, lauk kukus tanpa kuah, buahan dan air suam
3 petang ayu buatkan kuih muih yang tak banyak lemak dan air panas seperti Milo O
6 petang-nasi, ayam panggang, sayur berdaun hijau, buahan dan air suam

malam...en zalie hanya minum air masak sahaja


alhamdullillah..ada perubahan

(risau nie, dia belum berkesempatan untuk gym sebab kaki kanan masih belum kuat..)akibat gout

cikgu isza said...

alhamdulillah..

Mamamya said...

alhamdulillah...gembira rasanya dgn berita gembira ni...smga zalie akan semakin sihat...

semua ni berkat kesabaran ayu n doa dr keluarga n kawan2.....

P/s: ayu tarikh next appointment tu 12 feb 2011 kan.....

CT said...

alhamdulilah...esok akk punya appoinment plak...

Wah ! Baguslah cara diet en zalie. Banyak turun tu...

Citarasa Rinduan said...

cikgu isza-
syukur...doa kawan dan keluarga..

Citarasa Rinduan said...

kak lia--
syukur sangat...ayu kan kalau lalu taman saujana ingat kak lia..tapi tak tahu umah yang mana..hehehe


yer,,12 febuary, ada pa eik dgn tarikh itu?

Citarasa Rinduan said...

kak ct--
syukur sangat

sebelum nie, en zalie suka makan..makan...kalau memasak mesti dia ambil suku piring..ayu jadi macam risau lihat dgn kemampuan dia makan banyak.

syukur..skrg ayu pulak risau lihat dia tak makan2...hehehhe


kak, itulah..di HSI ayu ingat kak punya appoinment esok pagi..nanti dapatkan pas ekspress yer..
parking keter kat motosikal jer..sebelah kiri parking..dekat..tak perlu di parking kereta..banyak sgt kenderaan

Kalamhati said...

Alhamdulillah..gembira baca khabar ni..dpt bayangkan cemana perasaan Ayu..=)

Citarasa Rinduan said...

kalamhati--
ayu happy sangat..tak tergambar kegembiraan..

berbaloi2 perngorbanan sebelum ini..syukur

Zakiah_MamaAdamz said...

btuah en.zalie sbb ada k.ayu yg pyabar... :-)

azieazah said...

Alhamdulillah...
Selain sokongan orang terdekat, semangat dan kekuatan dalam diri yg sakit juga harus kuat dan diperkuatkan lagi dari masa ke semasa.

Kemudian terus optimis bahawa sesuatu yang lemah itu tidak terus lemah, hanya ujian kecil dari NYA sahaja.


Kena buat sujud syukur nih...:)

Citarasa Rinduan said...

zakiah--
terima kasih sudi ke sini...salam ziarah ya,,

saya isteri biasa..hanya teruja bila en zalie semakin kuat dan cergas...syukur

Citarasa Rinduan said...

kak azie-
syukur...ayu rasa lega dan puas hati..semangat en zalie mengatasi segalanya

kkdg org sakit ada ragamnya..syukur saya ttp bertahan...

kerana tahu en zalie..BOLEH

Idalara said...

Salam Ayu..
Salam kenal..dari blog Imanshah membawa kak ida ke sini..mugkin baru pertama kali singgah so bnyk yg kak ida tak tahu mengenai ayu dn family..

Cuma doa kak ida, en zalie akan bertambah sihat dan meneruskan kehidupan dengan sabar dn tabah.

K.Nor said...

salam ayu, alhamdulillah.. walaupun k.nor tak tau apa sakit sebenar suami ayu bila dengar dia makin sembuh tu, buat k.nor tumpang happy gak. kita isteri ni mmg rasa happy sgt2 kan bila suami dan anak2 makin sembuh dr sakit.

semoga suami ayu semakin sembuh dan semoga ayu dan suami diberikan kekuatan dan ketabahan dlm menempuh ujian NYA ni. amiin...

alinac lover said...

tahniah

happy la kan da oke sket~

Lelord said...

alhamdulillah... kalian sekeluarga mmg tabah hadapi dugaan

CiKaLi said...

wa~ en zalie makin sihat.. Alhamdulillah..

Sis-Lin said...

Tahniah bt en Zalie..juga syabas bt Ayu yg sabar mengurus dn gigih berusaha..sis bangga dengan mu Ayu..:)

Tabik spring kat Ayu..

azzey said...

Citarasa Rinduan: alhamdulillah dgn perubahan ur hubby. semoga berkekalan kesihatan dia ye....