BURUNG PUYUH GORENG TEPUNG
BAHAN-BAHAN
- BURUNG PUYUH, 10 EKOR (BELI DALAM PAKET RM 24.00)
- BAWANG PUTIH
- HALIA
- TEPUNG KFC(BELI YANG KILO,DALAM PEKET)
- PATI AYAM(KNORR)
- GARAM(SEDIKIT SAHAJA)
- MINYAK MASAK
CARA MENYEDIAKAN
- BERSIHKAN BURUNG PUYUH
- BLANDER BAWANG PUTIH, HALIA, GARAM, LUMURKAN KE BURUNG PUYUH SELAMA 1 JAM
- TOSKAN BURUNG PUYUH, AGAR SENANG MENGGORENGNYA
- BUAT TEPUNG, GAULKAN PATI AYAM DENGAN TEPUNG KFC(JANGAN SESEKALI MASUKKAN AIR
- PANASKAN MINYAK MASAK, AMBIL SEEKOR-SEEKOR BURUNG PUYUH, LUMUH DENGAN TEPUNG, JANGAN MASUKKAN KESEMUA BURUNG TERSEBUT, KUATIR ADUNAN TIDAK RATA
- GORENG SEHINGGA WARNA KEEMASAN
- SELESAI UNTUK DI HIDANG(UNTUK 10 ORANG MAKAN)
4 ulasan:
wahh..baru last week beli burung puyuh goreng kat pasar malam Jelatek....
manis dagingnya...orang kata bagus untuk tenaga batin....hehehe
**tak bley tido saya malam tu...
en zack...menu ini memang sesuai utk para suami...tapi, jangan amalkan selalu. ada yang keluar masuk klinik(darah tinggi)heheheheh
o00...tips berguna tu...kolestrol tinggi ye?
tapi 1 lagi my fav...sambal telur puyuh...guna pulak cili masak yang tak berapa nak hancur...sgt2 menyelerakan...
telur burung puyuh,kalau masak cili, mmg terangkat...lagi2x bubuh santan sedikit....meleler air liuq
kena makan sebulan sekali...buat amalan kuatir memudaratkan...
Post a Comment