CITARASA RINDUAN

Tuesday, September 25, 2012

Resepi: Roti Manis buah-buahan SARI ALAM

Selamat malam sahabat maya, petang ini meroti lagi. Ada 2kilo tepung roti dalam simpanan.
Sebelum tepung rosak dek serangga,ku buat roti manis buah-buahan.
Resepi dari buku Bun Lover kiriman blogger yang sentiasa dihatiku. Terima kasih untuk beliau.

Jom... kita semak resepinya

ROTI MANIS BUAH-BUAHAN SARI ALAM
(cup cake menghasilkan 20biji roti)
Bahan-bahannya:
300g tepung high protien
11g Yis
1sudu teh garam
40g Gula kastor
20g susu tepung, Ayu guna susu omega 3.. alang2 tinggal sikit. Hehee
210g susu kotak, Ayu guna ducth lady, Umai punya agaknya. Lama dalam peti ais.
11/2 Sudu teh bread improver
50gram buttercup
150g mix fruits

Topping:
2 Sudu teh gula
20g badam

Cara menyediakan:

  1. Kembangkan yis dalam air suam. Adun tepung high protien bersama garam,buttercup,gula,susu tepung,yis dengan susu kotak dalam satu mangkuk.
  2. Uli hingga jadi doh. Masukkan mix fruits. Jika adunan melekat dijari tambah tepung sedikit demi sedikit.Rehatkan selama 30minit doh
  3. Masukkan kedalam loyang, kalau ikut kesenanganku masukkan dalam cup cake. 
  4. Tabur gula dan badam diatasnya
  5. Bakar pada suhu 170c selama 20minit
  6. Selamat mencuba

11 ulasan:

Mas said...

ayu...cantikknya roti tu...
terliur mas tengok tau...

Karukord Jagau's said...

Yg dh siap ada....kita nk tumpang makan je bulih? Heheee

Fuat Gencal said...

Ellerinize sağlık. Çok güzel görünüyor.

Saygılar...

Marsita yahya said...

Salam perkenalan,
http://my-mintroom.blogspot.com/
dtg singgah & join...nanti kami singgah lagi nak tgk resepi yang lain yg best2.

Ena's Palace said...

mcm muffin...mesti sedap kan...nnti nk try buat la...tq 4 sharing...

teratai said...

Mengodanyalah tengok bun-bun roti tu...pasti sedapkan:)

gadisBunga™ said...

menarik gak roti buat dalam cup muffins kan? dah mcm kat la boheme!

Nens Collection said...

sedappnyerr muffin tu..;)
akak ni mmg pandai kan bab2 masak ni..syokknyerrr

azam said...

Wah.... Sedapnya

aDisH.sHidA said...

boleh buat nie....

Sari Yusa Ibrahim said...

mesti lemah lembut roti ni macam Ayu juga. Cantik rupa seindah namanya, patutlah semalam ku tersedak2 masa menikmati mee bandung, racun kalbu sungguh ;-)