CITARASA RINDUAN

Wednesday, September 5, 2012

Budak2 sekarang otaknya lebih ummppp.


Semalaman tak online. Sejak 4pm-12am kampung tercinta hujan lebat berserta kilat petir silih berganti. Kecut perut kami.. alhamdullilah tak ada apa2 yang berlaku. Semua plug ku cabut dari soket elektrik, kipas angin pun tak berani buka....

Mengikut tajuk diatas, ianya tentang dengan anak daraku dan memang ada  kaitan dengan peristiwa hujan lebat semalam.


Oleh kerana kami tak ada aktiviti selain berperap dalam bilik, aku layan game Jewel Star, Umai tiak itu permainan guli. En Zalie pun minat game tu.. dia kata boleh uji otak yang stress...

Suami isteri menghadap telefon bimbit sendiri.. tak teralih pun kepala.. dok khusus layan game. ( kalau baca Quran kan bagusssss.. huhuhu).

Tiba-tiba.. terdengar bunyi lantunan biji guli. Berlaga satu sama lain.. Kami bangun. Cari arah dari mana bunyi tersebut...

Subhanallah.. Anak dara kami tersenyum2 depan congkak. Kami tanya buat apa?

'Adik, main guli macam abah dengan ibu.. tapi guli adik dapat pegang... best....'

Alahai..... kami terus hentikan game tak berfaedah itu. Sambung temankan anak dengan aktiviti yang lebih berfaedah. huhuhuhu.

Moralnya, budak sekarang lebih tahu nilaikan yang baik dari ibubapa.

10 ulasan:

Marya Yusof said...

As salam Ayu,

Tulahkan kadang2 anak2 ni terasa sunyi bila mak & ayah leka dgn hal masing2... Mcm Iman, kalau saya leka dgn PC, blog FB etc... at the same time Hubby pulak sibuk tgk cite kegemaran dia mulalah Iman buat perangai dok kacau2 kita sb dia nak perhatian... Ke saya je experience mcm ni..huhuhuu... What a bad parenting habit! Marya ckp pasal kami tau! :(

norhidana said...

pandai umai.... dr main guli yg ada gambar je baik main guli real yek hehehe... pandai umai main congkak ek...

kakcik said...

InsyaAllah Umai akan jadi anak yang cerdik. :)

~ yus ~ said...

pandai Umai smash ibu dan abah dia ya...:)

azieazah said...

Anak sapa la yg cerdik pandai tu kan? hehehe
Meh lawan congkak!

NadiRah said...

hehe..gud girl!!!
ni bru gme realiti..leh pgng~ huhu

dwaty said...

kekekeke...

Mak Wardah said...

salam. Setuju sangat bermakna mak bapak kena lebih advance lagi...Haish..kgd2 takut tengok dunia sekarang

JunAina said...

Zaman sekarang ni bukan anak2 je gila gadget...ibu-bapa pun sama je. Memang betul Ayu...kalau kita sibuk layan gadget sedangkan masa lain kita sibuk bekerja bila le masanya nak tengok anak2...

anyss said...

Assalamualaikum,
Comey je Umai hu hu hu