CITARASA RINDUAN

Thursday, November 1, 2012

Resepi Donut Gebu dan lembut.


Selamat pagi sahabat.... 
Lepas maghrib semalam kononnya minta izin dengan En Zalie tamo jaga CR, sebab nak temankan anak dara dekat umah jer. 

Entah macamana perut menyanyi2 minta diisi, mulanya teringinlah nak makan mufin panas2, bila dah kumpul bahan-bahan untuk meng'mufin'kan diri.. Alahai,mangkuk muffin tinggal 2 jer.. kecewaaaa!!!!...



Umai kata, ibu... adik nak makan donut.. Hah! idea mari... teruslah daku memulakan projek membuat donut..


Post di FB, ada kawan yang mahukan resepi.. Mungkin sebab nampak kegebuan dan kelembutan adunan donutku itu.. auwwwww...

Tapi memang serius lembut tau, ranggup di luar. Isinya macam span tapi padat. Resepi dari ibuku tercinta. Puan Jumiah Ramli.


Ini Umai punya, aku guna acuan donut. Jadi tengah2 bulatan menghasilkan donut comel2... Toping donut ikut kesukaan korang ya. Topping kat atas tu umai punya kerja.. Donut dia kannn.. Heheheh


Ini bahan-bahannya:

500gram tepung gandum, kalau guna tepung high Protein pun okey. Warna donut putih jer.
2 sudu majerin
1 sudu teh garam
3 sudu susu tepung (kebetulan susu anak daraku ada.. guna jer)
3 sudu gula pasir.
11gram mauripan
sedikit air sejuk yang disimpan dalam peti ais ( guna apabila adunan belum lembut)


Cara Menyediakan:

1. Kembangkan mauripan guna air suam. Biarkan.
2. Dalam satu mangkuk masukkan tepung, buat lobang ditengahnya, masukkan gula, susu dan majerin. Adun mesra kesemua bahan.
3. Tuang mauripan kedalam adunan. Uli kesemuanya hingga menjadi doh. Masukkan garam yang sudah dilarutkan dalam air suam.
4. Uli adunan hingga doh lembut, jika belum lembut masukkan air simpanan dalam peti ais. Uli lagi.
Adunan doh yang siap diuli.
Terus terap pada acuan, sebelum tu guna pengelek untuk meratakan doh.Hasil seperti diatas.
5 minit kemudian donut akan berkembang dengan jaya. Masa ini korang dah boleh panaskan api kuali, boh minyak yang banyak untuk tengelamkan donut yang belum dimasak. Apabila minyak panas. Masukkan donut kedalam kuali.


Guna api kecil, goreng donut kena sabar sedikit. Kalau guna api besar kulit luar akan masak, isi donut masih mentah. Tamo ya...


Kalau nak frozenkan donut, cukuplah hanya matikan yis dengan memasak donut sekejap sahaja.

26 biji donut gebu telah terhasil. Kalau korang guna acuan lagi kecil. 52 biji dapat dinikmati....


Selamat mencuba.

ps: TERBARU!!, jika susu tepung habis. boleh gantikan dengan susu pekat 100ml. Daku baru-baru ini cuba memasukkan air panas suam kedalam susu kemudiannya masukkan serbuk yis mauripan. Hasilnya?, Ya!!! mauripan naik lebih cepat...

56 ulasan:

eelobor said...

wahhh....sungguh gebu donut itu

Citarasa Rinduan said...

tq eelabor, kalau dekat aku dh hulur.
skrg br panaskan adunan y fozen u bw pi sek umai

Huda said...

amboi sedapnya ayu..kita tak pernah buat donut bagus gak ayu bagi resipi boleh cuba

eLL said...

wow, gebu dan montok donutnya. boleh cuba ni. topping kalo buat macam dekat Big Apple tu boleh juga kan kak?

norhidana said...

waaaaaaaaaa nmpak pun dh terasa kelembutan nya donat tuh kak, tgk resepi cam senang je,tp dana bab nguli2 nih mmg fail hehehe...

lenkali cuba akak sira ngn sambal pedas kak,msti sedap... kalu kt kg mak suke sira pedas...sedap sgt2,pds manis gitu

Tinta Emas said...

Nk cuba gaklah...mcm senang aje..hari tu ayu ada kasi resepi donut pd saya tapi dlm gram..skrg pakai sudu..oklah..

Tinta Emas said...

Nk cuba gaklah...mcm senang aje..hari tu ayu ada kasi resepi donut pd saya tapi dlm gram..skrg pakai sudu..oklah..

Tinta Emas said...

Nk cuba gaklah...mcm senang aje..hari tu ayu ada kasi resepi donut pd saya tapi dlm gram..skrg pakai sudu..oklah..

Tinta Emas said...

Nk cuba gaklah...mcm senang aje..hari tu ayu ada kasi resepi donut pd saya tapi dlm gram..skrg pakai sudu..oklah..

Tinta Emas said...

Nk cuba gaklah...mcm senang aje..hari tu ayu ada kasi resepi donut pd saya tapi dlm gram..skrg pakai sudu..oklah..

aDisH.sHidA said...

nak sedozen....bila nak ikut jejak ayu mendonut guna resepi ini ye...

Yatie said...

mmng gebu betul donut Ayu ni, musim ujan ni mmng sedap makan donut panas2..perghhhhh..terliur sudaaaaa...

cHeRyNa PiReS said...

Gebunya donut tu. Rasa balik kerja ni nak pergi mencari pulak. Yuummmm..pandai nye menggoda:)

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

ooo camtu resepi donut.tq ye..nnt nk belajar buat

faraherda.razalan said...

Peh! Donut kesukaan sy. Nak2 yg jenis lembut tp rangup tu. Aduh mak!

Kakzakie said...

Umai punya donut special nak buat macam di Dunkin Donut kan banyak pattern...

Wak Gelas™ said...

wak pon sukak makan kuih donut jugakkk.. ehhEee

ieda said...

SEDAPNYEE AYUU
dah lah tgh lapoor .. tgk lak donut yg gebus2 tuu ;)

munna said...

terserlah kegebuan donut tu... sedapnya....

JunAina said...

Sabtu nanti nak try buatlah pas tu nak tayang2 jugak tapiiii...mesti kuat semangatlah takut akak tayang2 yang tunjuk2 kat kedai je...:)

Sha@Mama Tina said...

amboi.. ni betul nak turun ilmu nih. siap gambar step by step. i like tau :D
Thanks ye ayu..

Sunah Sakura said...

gebunya donat akak! saya dulu buat2 gak donat ni..tapi nanti da sejuk, donat tak lembut da..keras kejung ajee,,,tak suka la...nak try yang ni lak nanti~ hehe

Kesuma Angsana said...

suka donut w/o sugar hehehe

cik dila.. said...

boleh try balik rumah nanti :D

teratak hati said...

kak ayu..nak copy resepi ni..haha..entah bile nak buat..:)

Amy Diana said...

kak mohon kongsi ya resepi..terima kasih..

nenot said...

mohon share resepi..teringin nk makan donut wat sendiri....:)
utk gula berapa yer sukatan diperlukan??rase cam xde je diberitahu atau saye yg terlepas pandang...

Zulfarida Zulkarnaen said...

Sy nak cube la izin share ya.....tq

Zulfarida Zulkarnaen said...

Sy nak cube la izin share ya.....tq

Zulfarida Zulkarnaen said...

Sy nak cube la izin share ya.....tq

siti nur said...

Sis xperlu telur ke?
Dan berap berapa lama?

Aisy look ice said...

sedapnye nampak..nk cubalah

Nur Izzah Samsudin said...

Sedapnya....nak cuba gaklah...:-)

sudir said...

1st time buat terus jd.......simpel jek rupenye......

Ros Beauty said...

klo guna susu pekat ley x?

Puan Noor Ermawati said...

Sis kalo pki susu pekat blh x??

Puan Noor Ermawati said...

Sis kalo pki susu pekat blh x??

intank said...

assalam...mtk izin nk amik resepi yer..tq in advance..

Mas said...

terpanggil2 nak menerai resepi ayu ni...
gebuuu donut tu,...

ilavenil said...

hi,

boleh kita larutkan gula dalam air suam,lepas tu masukkan yis...yis akan kembang tak?

Me Myself.... said...

Salam,
baru try buat ptg td..Mmg gebu gilerzzzz.....dan yang paling best mmg sedap. budak2 kat umah suka beno donat ni. Makasih yer sbb share resipi ni

Ida Ariffin said...

Betol ke Me Myself..nk cuba jgklah..smalam baru cuba 1 resepi donut naik elok lembut tp dlm jd liat..x tahulah knapa..so nti nk cuba yg ni pula.mohon copy yer...

Ida Ariffin said...

Betol ke Me Myself..nk cuba jgklah..smalam baru cuba 1 resepi donut naik elok lembut tp dlm jd liat..x tahulah knapa..so nti nk cuba yg ni pula.mohon copy yer...

Noor Saadah Mat Ariffin said...

Salam saya dah cuba dan tak ubah apa2 pun....hasilnya..memang sangat membanggakan...tq.

Daeng Labbang said...

Boleh copy ka resepi ni

Daeng Labbang said...

Boleh copy ka resepi ni

H@NiEM S@leH said...

Nak rendam yis bp byk nk pakai air suam?

Mohd Fahmi said...

macm mana kalau wt dalam kuantiti yg byak x yah ikut sukatan bleh x..agk2 ye

Diana Nurul said...

google resepi donut. tengok resepi akak nampak mudah. sekarang gak saya cuba!

rinduan citarasa said...

Silakan

rinduan citarasa said...

Mohd Fahmi:
Doublekan sukatannya

rinduan citarasa said...

Diana Nurul:
Selamat mencuba..
Resepi ini ibu saya yang punya..
Rinduuu ibu

rinduan citarasa said...

Noor Saadah Mat Ariffin:

Tahniah dik

@yang said...

Terims kasih share resipi. Mmg gebu dan lembut. Suami n ank2 pun suke.

littleberries said...

salam puan. terima kasih atas resepi ni. baru je cuba semalam. pertama kali buat donut di rumah sendiri. Biasa dulu tolong mak je. Memang gebu dan sedap. Wlpun pertama kali cuba, terus confident bagi mertua rasa :)
Terima kasih puan

priscilla robert said...

http://chiimoses.sharethisstory.net/my-890308-6012 click ja link ni. interesting story. help me with my 8share earning. thank u so much :D and your recipe was good, i'll try it out!