CITARASA RINDUAN

Monday, July 9, 2012

Resepi: Kek Coklat


Malam ini tiba-tiba mood nak membuat kek coklat naik mendadak, sebenarnya ada cerita disebaliknya.. tapikan.. kalau ikut mood aku nie, bila dah okey, masalah yang bersarang kat kepala aku dah sattle... aku malas nak kongsi.. So, biarkanlah cerita itu tutup begitu sahaja ya...

Asalnya, resepi nie adalah dari Blogger Cik Mat Gebu, lama dah saya minta dengan dia.. cuma malam nie bila angin yang melanda, buatkan 100% perasaan rajin menyerpa di seleuruh sendi-sendi saya.. Syukur, ilmu yang CMG kongsi telah saya gunapakai, thanks CMG.

Kita kongsi resepi mudah ini, kalau korang nak tahu.. Hasil kek coklat nie memang sebiji ala-ala kat kedai KEK, cantik, ala-ala span jer kek coklat nie.

Bahan-bahan A
1/2 cawan coco
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan gula halus
1/2 air panas
1/2 sudu teh Nescafe
 (kelima-lima bahan nie, digaul dalam satu bekas kemudian korang tapis.)

Bahan-bahan B
1 cawan tepung gandum/tepung naik sendiri
1 sudu teh baking powder ( tepung dan baking pawder diayak bersama)
2 Biji Telur gred A
150 gram Mentega/butter cup
1 cawan gula pasir
1 sudu teh Asin vanilla


( sebelum dibakar)

Cara Menyediakan
  1. Pukul mentega, gula hingga kembang, masukkan telur sebiji demi sebiji. Kemudian masukkan Asin vanilla.
  2. Perlahankan mesin, masukkan sedikit demi sedikit tepung dan baking powder. Matikan mixer, satukan dengan BAHAN A, godak perlahan-lahan. Kemudian masukkan ke dalam mangkuk Muffin, kalau dalam loyang, aku cadangkan korang cari 6x6 sebab adunan tak banyak
  3. Panaskan oven 175 darjah, selama 10 minit, baru masukkan adunan ke dalam oven, tetapkan masa selama 45minit, Selamat mencuba

Toping coklat cair
Sedikit coklat masakkan yang dipanaskan didalam oven, gunakan dauble boiler (cari dulang yang diisi air panas, kemudian cari dulang kecil, masukkan coklat) 20 minit baru coklat cair, korang boleh letak sedikit coklat cari atas kek korang, serikan dengan coklat rise..


PS: maaf berlori buat semua sahabat blogger yang sudi singgah ke blog CR, buat masa ini, keterbatasanku berlamaan di hadapan Lappy membantutkan segalanya, Minta maaf kawan-kawan. 



27 ulasan:

anyss said...

Assalamualaikum,
Daku menderita hu hu hu baunya sampai bangi

Citarasa Rinduan said...

anyss:
waalaikumusalam..
alamak... nanti ayu guna skynet.. kikiki
kasihan sahabatku

Acik Erna said...

asslam ayu..teruja acik tengok kek cekelat ni.sedap ya amat rasanya

Citarasa Rinduan said...

acik:
kalau dekat.. ayu dh hulur 2 mangkuk.. kikiki

Tinta Emas said...

wow....

kek coklat...

my feberet....

jeBateja said...

wow kak....dah suka masak2 kek ni...kira hebat ni....errrr....resepi mee bandung mana...??...ahakz

Lelord said...

ayu akak pun baru pas membaking ni...kek cekelat moist tanpa telus

..::..aRe-Na..::.. said...

Urmmm nyum3..dap urmmm..
my feberet :-)

Nur-nba said...

Sedapnya.. Macam nak ngap je skrin komputer ni.. hehe..

Its ok Ayu, kami amat memahami.. :D

kakcik said...

Assalamu'alaikum Ayu.

Macam senang je nak buat, mesti anak kakcik si Bangcik suka nak cuba nanti. :)

Ardini Humaira said...

dni rasa sebelum raya nanti dni nak buat kek la kak :D

eelobor said...

dah ada alamat rumah aku yg baru?

norhidana said...

aduh kak...skrg ni rajin tul membaking nyer... ada2 je menu yg akak bt... pasni boleh la bukak kedai bakery sebelah CR yek heheheh

Sari Yusa Ibrahim said...

boleh jual kat CR ni, mesti laku!!!

faraherda. razalan said...

Wow! Sedapnya Ayu. Rajin Ayu membakar sejak akhir2 nie...

Gee® said...

wow! menggoda you....

miloais milo said...

ahhhhhhh!~ kelaparan - nak makan cupcakes le plak rasanya!

aDisH.sHidA said...

sedap tu.....pernah makan kek resepi nie yang sunah buat...ayu buat bila lak nak merasa nie

Sunah Sakura said...

dapnyeee kak ayuuu~ da lama saya tak buat~~~

Mama Hanim said...

alahai sedap tu ayu..tengok pagi pagi cmni, rasa lapar plak..hehe..

Rai said...

saya sangat suka kek coklat!!

LELAKI INI said...

sedap, sedap n sedap!

Bionic women said...

bestnya kek coklat..
nak boleh???? buat malas..hahaha

eiela said...

sedapnya.. suka jugak buat nih, bahannya pun senang je.

ckLah @xiiinam said...

ckLah suka resepi guna cawan dan sudu ni. Hehe....senang ikut. Tq Ayu.

insan_marhaen said...

Awal lagi dah test resipi, ya. nanti hujung ramadhan bolehlah buat banyak-banyak dan jual untuk test market pula.

untung en zalie ya, dapat isteri rajin buat kek.

IM cuma beli kat kedai je kalau teringin!

Im suka makan muffin!

Kesuma Angsana said...

wa tgk pun dh tau pasti sedap ni!