CITARASA RINDUAN

Monday, July 23, 2012

Kisah 3Ramadhan


Kali nie tak ada sessi tayang gambar makanan.. Kami berbuka ala kadar, bila dah start berniaga. Sudah semestinya buah kurma menjadi juadah pilihan kami. Kalau ada lebihan makanan seperti mee hoon, dapatlah ditapau pulang, lewat malam baru masak lauk untuk bersahur.

Eh!!! Lari pulak entry malam nie, apasal aku tayang tv ku itu? Itu bukan tv baru dah setahun bermaustatin di dalam rumah..

Cuma seminggu sebelum puasa iaitu 13julai2012 bersamaan hari jumaat dengan tiba-tiba bila on tv, tiada paparan apa2....  alamakkkk... Sudah, bak kata en Zalie, time puasalah tv nie nak rosak. RM banyak nak guna, pendapatan bulan puasa berniaga dibazar tak selumayan berniaga dibulan yang lain. Robak kocek...

Mujurlah aku perasan warantty untuk tv plasma nie ada 1tahun lagi, warantty 2 tahun... Fuhhhh!!selamat duit

Cuma untuk pesanan aku buat teman yang lain. Selagi warantty masih on, kalau rosak akibat dari masalah dalaman.. Bukan sebab kita yang ter'rosak'kan dan akibat petir.. Kita boleh claim sampai date expied.. Selamatttt

Lagi 1,kad warantty jangan simpan kat tempat yang korang tak ingat. Molek boh dalam fail yang elok.... Kalau baru beli2 bulan tanpa adanya kad warantty, robaklah kocek korang...

Ps: sebagai contoh, kes tv aku adalah masalah kotak power supply yang rosak. Kalau tanpa kad warantty sure RM450.00 ku terbang,kalau itu berlaku.. Sah, budak2 ya beraya kat umah aku dapat seposen... Kuiiii...kuiii




25 ulasan:

Murni Alfathunnisa said...

nasib baik la ada warranty..kalau tak garu kepala jugak tu..memikirkan duit nak pakai banyak utk belanja lain kan...alhamdulillah la..

kakcik said...

Mujur masih ada warranty, selamat duit Ayu dan Zalie... hehehe...

jemarisuri said...

nasib ada waranti kalau tak fulus utk tv raya la plak kan ayu...hehe

Aisy Nasiha said...

ada rezeki lagi tu.. kalau nak rugi, mcm2 boleh jadi.. syukur, berkat ramadan ni, org berniaga makan mmg byk untung kan? pahala memberi org makan pun byk juga...

Acik Erna said...

salam ayu..acik pun pernah kena..wrnnty 3 tahun..dah 1/2 tahun hbis warranty rosak. warnanya tak cantik.hntr kedai repir nak rm600.tak jdi repair..cari kedi philips jugak..mhal jugak l..tapi murah dari kedai biasa..rm260 je kena..

Ardini Humaira said...

better guna warranty kan kak :) tv dni lak siaran tak okey huhu... kena pasang astro la gni

Gen2Merah said...

salam Ramadan ketiga kak ayu

azieazah said...

So ada harapan la duit raya tahun ni kekal sorang RM20? Ahaks!

norhidana said...

selamat2... kalu tak nngis la ek...

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

okey pe bg seposen dr x dpt sis...nak seposen gak!

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

salam ramadhan ayu :)


sy nih ha bangsa lupa simpan kad warranty kat mana hahah

Rai said...

tv kitorg murahan je..kalau takde tv takde heran sangat sebenarnya tapi kesian anak2 tak dapat tengok upin ipin dengan boboiboy nanti..

eiela said...

wah..waranty nih kena jaga2 nih especially saya sbb selalu waranty merata2, lepas beli campak je. mujur apa2 beli jrg rosak. selamat.. kalau rosak tanpa waranty mesti rabak jgk kot.

Mamamya said...

betul ayu...klu beli brg2 elektrik yg ada warranty mmg kene simpan elok2 sbb penah terjadi mesin basuh akak buat hal...jenuh mencari warranty kad x jumpa..sejak tu akak mmg sediakan fail utk simpan segala warranty kad.

Alin Marlini said...

hehehehe..sib baik waraanty still ada

gadisBunga™ said...

selagi ada warranty, gunakan aje kan kak!

Sari Yusa Ibrahim said...

pasal kad waranty selalunya akaklah tukang simpan ;-)

Maya Mayana said...

bagusnya akak ni kad waranty simpan kat fail :)

logorithm said...

I simpan semua kad warrany dalam satu laci. :-)

Selamat berbuka puasa!

Nur-nba said...

Bagus pesanan Ayu ni. Kes ni pernah juga terjadi pada laptop akak, ada kerosakan yg masih dalam tempoh warranty. Nasiblah kad tu ada lagi, jika tak dah tentu perlu bayar mahal..

IBU GEBU said...

ayu, budak2 sekarang pandai komplen tau... koman2 wet raya nak singgit, 50 sen pun diorang dah buat muka

*tak bagi terus baru tau :)

LinRosly said...

Assalamualaikum Ayu
Salam Ramadhan;
Rezeki namanya tu tak yah nak ganti TV baru kan Ayu...

senyumSOYA said...

huhuh..xmou seposen.. nak RM20 yang baru bley? heheheh... ^^

penting kad warranty ni..sgt!! len kali kena ada tmpt khas nk simpan..hee~

padin said...

hehee aku mmg wujudkan fail berkenaan rekod2 ni, bukan apa bila berlaku sesuatu senang nak rujuk semula,

mamawana said...

Nak p chek kad2 warantty adalagi tak..dah expired kaa..