CITARASA RINDUAN

Monday, June 11, 2012

Resepi Kek Orange: Sangat mudah dan cepat

Selamat malam sahabat, sejak daku DAH boleh buat kek PISANG, en Zalie request sekali lagi.. semalam hantar kek sebiji dikampung, jadi dia tak dapat merasa.. kasihannya, Jadi, lepas mendengar pemintaan suami tersayang, daku ke kedai runcit berdekatan..

Alamak!!!, pisang tak ada yang masak.. ku hampir pitam....

Jam 6.15 petang terus balik kerumah dengan hati yang rawan, tapikan.. bila aku buka peti ais,wah!! ada sebiji buah orange, comel tergolek hampir2 kedut sudahhhh.. Yuhaaa!!!


Mood buat kek orange terus ku lakukan, sebelum tu update FB dulu, walahhh!! geng-geng yang sentiasa menyokongku memberikan galakan.. I LIKE!!! thanks sahabatku



Nak syer resepi dengan kalian, kredit to MY RESEPI, memang sempoi dan mudah sekali resepi kak FIDA, terima kasih kak,., ayu minta izin syer dalam blog ayu ya, seriusss.. kek orange ini wangi semerbak...

Bahan-bahan

Buah orange sebiji (setengah kulit orange ku buang, setengah lagi kulit  ku ambil dan parut)**
Telur 3 Biji**
Minyak Masak 1/2 cawan**
Gula pasir 1 Cawan
** Bahan-bahan dimasukkan terus ke dalam blander

Tepung gandum 2 cawan
Baking powder
(bahan-bahan ku ayak dalam satu bekas)

Cara-cara menyediakan

  1. Bahan-bahan bertanda ** diblander halus, masukkan kedalam bekas tepung,
  2. Loyang digris dengan minyak masak, hidupkan suiz oven 45 minit kepanasan suhu 170.
  3. Selamat mencuba


PS: sabar jerlah anak daraku, dari jam 4-6 petang tidur tak sedar diri, kepenatan disekolahkan?, yang paling ku rasa naik angin sepoi2 barat, semasa aku menaip entry ini dia request roti sosej..  mujur doh frozen dah lembut, sosej beku jua dah sejuk.. Oh anakku, ibu sentiasa sabarrrr..

36 ulasan:

Cik Pulau said...

rajin sungguh akak.. kagum saya. hiiii~

Citarasa Rinduan said...

cik pulau:
terima kasih dik, kalau ke CR.. habaq awal2 moga ada oleh2 buatmu

umialya/k.tini said...

lamanya akak tak masak kek

Citarasa Rinduan said...

k.tini
kak, kek ini mudah sangat resepinya.. just guna blander sahaja// jom...

kita mengKEKkan diri

jemarisuri said...

mmg senang resipi kek ayu ni...tp senang camni pun kalau js buat tetap tak jadi gebusnye...hihi

Sunah Sakura said...

wah, senangnye! dulu pernah wat, tapi ikot resepi pcm...

FnF Simple Life said...

salam kenal...sedapnye...penah buat lama dulu... guna resepi kak hanamemories

Citarasa Rinduan said...

JS:
percayalah.. memang sangat mudah... ikut sahaja resepi y ayu syer ya

Citarasa Rinduan said...

sunah:
alamakkkkkkkk..
malunya dengan kamu, kamu lagi teroo mengKEKkan diri

Citarasa Rinduan said...

FNF simple life:
syukur, percubaan pertama ayu menjadi, thanks singgah sini ya

salam pkenalan juga

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Kek oren ni mmg paling simple tp akak dah lama tak buat.. Skrg ni tgh mengumpul kekuatan nak buat kek cheese, tp nk beli bahan asyik malas nak keluar.

azila said...

Terbau2 kek oren ke sini:)

Ati Masrif said...

salam ayu,

kalau tangan ayu..
buat apa pun menjadikan

kita sempat buat kek pelangi jek
sepanjang cuti sekolah ni sbb
sibuk menjahit :)

Kengkawan said...

boleh try ni

cinnamon.com said...

kalau rajin apa2 pun boleh.

kannn Ayu..

Yatie said...

Rajinnya Ayu membaking, mmng sedap kek oren..akak pun suka...masa membakar tu, harum semerbak je..kan...

eelobor said...

esok lusa hari menunggu posmen jer....

Shahriah Abdullah Novelis said...

as'Kum Ayu cayang cun melecunnn... waduhhh terbau2 kek oren sempoi mudah yang adik bikin tu sampai terus ke dapur akak lepas tu tersorong2 hidung yang tak mancung ni.. sorong sepiring besor dengan hajat nak mengecek barang 3 potong! hah! ngko 3 potong mintak tu bukan sepotong hehhee.... :))

Aduiii manjanya anak dara.. malam2 mintak roti sosej.. kalau macam tu nak jugaklah! hhehhe

Alinaclover Premium Beautiful said...

wah kak..maju! yong dh x buat kek dh skg..main beli je hehehe

..::..aRe-Na..::.. said...

sedappnyerr..rajin plak tu!!heheehe

Deru Ombak said...

Salam Ayu...

Kakya amek eh resepi kek Oren ni.

P/s. Tentang FM tu, insyaallah akak Akan dapatkan yang baru untuk Ayu. Dalam simpanan akak semua dah buruk2.

Ardini Humaira said...

nyummmi!!!!


dni teringin nak buat kek tapi tak ado oven... ado microwave je... tengah cuba dapatkan resipi2 guna micriwave. untuk santapan bulan puasa + raya.. maklum la beraya di perantauan tahun ni.. sobsss

ct rahani said...

rajinnya sis.. sy memang x pandai buat2 kek nih.. makan je pandai.. hehe..

ari pertama sklh lepas bercuti panjang mmg penat sgt2 la tu kan..

pok amai-amai said...

Ayu...kek oren tu kegemaran sy! Tgk kek Ayu tu lagilah sy rs nak mkn je! Mmmm!!!!!!!! Geram je tgk!

Kakzakie said...

Kakak hari Ahad lepas pun buat tapi utk bekal yasmien bawa balik asrama makan dgn kawan-kawan dia Ayu..

~ yus ~ said...

buat kek ni memang seronok bila ada permintaan, dan semua makan dengan gembira kan.

kek oren mmg sedap!

JunAina said...

Bahan2nya nampak simple...boleh try nanti.

Rai said...

mudah betul!! kalau limau nipis aci tak..oren tak ada..tapi rasanya ada beberapa biji limau nipis dalam peti sejuk..hehe

Cik Ecah said...

wahhhh teruja tgk kek oren k.ayu smlm! siap tag kat fb ecah lg heeeeee :)

tgk mcm senang jer cara k.ayu ni...
tp takut xjadi kalo ecah buat hahaha

aDisH.sHidA said...

teringin jugak nak wat kek oren tapi ntah bila la nak buat nya...nak kena cuba dan rajinkan diri buat kek oren nie....

Adylia Qarissa said...

mana gambar kek?? nak rasa tak dapat, kalau dapat tengok gambar pon jadilaaa ;p

gadisBunga said...

umai kan mmg suka manja-manja dgn maknye...nanti maknye pulak manja-manja dgn umai... :D

Nur-nba said...

Wah terbau2 kek oren.. Kalau Ayu yang buat, tentulah menjadi...

Hmm Umai tu nak bermanja dengan ibunya.. :)

aizamia3 said...

oven dah ada.. resepi click2 je.. tapi ntah bila nak mulakan.. ;)

Iza Teratak Usang said...

Assalam..
Masa anak dara dulu memang rajin buat kek oren ni, selalu pulak tu sebab mudah. sekarang ni je malas tahap gaban, banyak yang beli siap...

gadis kaca mata said...

kek oren nie kalau kukus blh x..sbb oven xde..huhu,,hdp bujang katakan..hehe