malam ini aku tanyakan soalan:
nak tanya pendapat kalian..........masakan apa (lunch) yang amat digemari.......... ini khas untuk menu akan datang............ikut selera korang eik....jgn risau...aku terima pandangan kalian
ikutilah......pandangan kawan-kawan facebookku....
.pecalll...sedapp nye ayuuu.
masak tempoyak.. tp takut tekat org johor xleh masuk.. hehehe
kasih elin......sedap kan..........tapi tulah, kak suka masak caru masak mangga ala2 kerabu mangga..buat ganti tempoyak..hehehe
rendang dendeng
pian............dendeng tu bumbunya apa,,.citer ringkas sikit...
peh sedapnya.. terliur ni.. dgr pn xthn..
hahahah...dia nie rendang daging....amat sangat sedap....masak kering la sikit....sedap ayu...tapi pedas la...guna cili kering....
Laksa Sarawak...
elin: tahan air liur sat..hhehehepian........ooo...ayu faham........rendang daging berkuah tapi keringkan kuah kan........mmg ayu guna cili kering dan cili padi,,,,ada guna santan dan kerisik tak?
kumar...........nyami.....
mula2..rebus daging, pastu potong2 perap dgn kicap...(pekat masin)....kalau sekati daging 20 ulas bawang merah, 20 tangkai cili kering, bawang putih 4 ulas, halia 1 inch...semua tu belan dgn air daging rebus tadi....kemudian goreng daging...
tumis barang yg belan tadi...masukkan air jawa sikit...gula n garam sikit....sehingga kuah pekat dan masukkan daging yg digoreng tadi...
cobalah
asam pedas ikan semilang....kuah agak pekat ckit..pehh.....mak mentua lalu belakang x nampak.........klau ikut depan baru le nampak...hehhhhhh
ops...cili belan ng air biasa
cili tu kena up sikit dalam 30 tangkai...nak meletop bubuh cili burung....
masak lemak siput sedut keladiii....ermmmmm makan pula ngan sambal belacan n ulam2 dimaka dengan ikan masin....
pian....terima kasih...siap2x ayu tulis menu tu....md nazri..ikan sembilang memang ikan asam pedas yang wajib dimasak dikedai saya.........selain pari,kaci,mayong.jehan,ibu
salmiza: memang kalau ada musim siput sedut, jual 1 tray pun tak cukup.pekena dengan yang sal sebutkan tu........nyami....berduyu
heheheheheh .x pun kan yuuuuu..ermmmm masak lemakkkk daging salai....sedapppppp...tgk kalau menu tuuu...dekat sini mesti jadi rebutan ramaiiiii...paling simple...sotong goreng kunyit...mcm ayam goreng kunyit....panas2 mesti laku yuuuuuu ditambah bawang besooo letak cili merahhhh,sikit cili hijau.......cuba la...mesti laris...ekekekekek 75% utk i tau..heheheheh
...........mmg sotong grg kunyit dan udang grg kunyit ayu jual menu utk tengahari,.selain sambal udang, sotong kembang...terima kasih yer sbb bantu ayu...sayang awk....75% sampai putrajaya compom basi..hehhehe
i kalau kat campus suke makan daging blackpepper, daging merah, ayam kurma....ayam goreng panas2....hermmmm hehehhe
75 percent masukkk akaun ...ahaksssss.ekekekekekek.pian: nak gak la tu heheheheh .malu2 lak.....pian bg la pulak resepi nasik daging permatang buloh....penah makan dak?mesti ayu x penah mkn..
sal: aku maybe x penah makan...karang habis rahsia resepi org penang....nasi kandar lah ayu.....
adie; terima ksih sbb beri idea.....mmg masakan panas di kedai kak....daging2x masak pelbagaisal..................nak gak......tak pernah dengar nasi daging permatang buloh.............
pian...nak2x resepi
ayu: x ada lah resepi nasi permatang buloh....nasi tu maybe kenq masak kat situ la...
nasi kandar kena cari la dulu...
kerabu magga...
pian.....puas ayu keliling jb cari nasi kandar sebijik kat pelita. bkt mertajam...........alahai tak sama
fadzillah....kerabu mangga ayu mmg buat.terima kasih bantu ayu...............rindu kat awk.................12 tahun tak bersua
betul ayu...pian g sabah, kelantan, kl, selangor, melaka,pahang, terengganu, johor, kedah....Tapi....nasi kandar dia tetap x sama mcm di penang...knp ekk?
nanti balik g la makan....nasik tu dimasak bersama2 daging,badam,gajus,kismis,
ikan baung msk lemak cili api
faizal.............sedapnyTERIMA KASIH KEPADA SEMUA RAKAN-RAKAN ATAS KESUDIAN ANDA MEMBERI KOMEN, BANTUAN ANDA AMATLAH DIHARGAI.....




0 ulasan:
Post a Comment