CITARASA RINDUAN

Thursday, May 24, 2012

Percubaan pertama nampaknya berhasil


Selamat malam sahabat, malam ini teringin benar aku berkongsi pengalamanku mengasingkan tidur antara aku dan anakku Umai, sebenarnya suatu perasaan yang sangat sukar..

Memang kami berdua suami isteri dah berbincang, nak cuba asingkan tidur dengan Umai.. namun, bila tahun berganti tahun,, dan Umai hampir 5 tahun bulan sepetember nanti.. ku rasa semakin berat untuk berbuat demikian.. sebak hanya Allah yang tahu perasaanku

(gambar Umai masa hari jumaat, perjalanan sebelum ke kampungku Mersing.. Makan KFC)

Alhmadullilah, hasil pengkongsian blogger ini. korang boleh klik SINI untuk baca cara beliau mengasingkan tidur beliau dengan anaknya sendiri... akhirnya berjaya juga untuk membiarkan Umai tidur berlainan bilik.

Malam pertama:
Umai ulang alik dari bilikku kebiliknya.. mujur umai satu bilik dengan MIL, jadi dapatlah aku pujuk secara berhemah, kebetulan adik iparku ada.

Malam kedua
Jam 2 pagi, terdengar Umai menangis teresak2, ibu manalah tak bersimpati.. namun, ku kuatkan hati.. Mujur En Zalie tidur tak sedar, kalaulah dia tahu.. pasti Umai dapat tidur dengan kami lagi..

Malam ketiga
Umai sudah kembali normal, menciumi pipi kami, pesan baca doa dan sedekahkan Al Fatihah buat arwah FIL (atuknya), syukur.. moga esok-esok malam.. semuanya seperti sediakala..

PS: korang yang masih mencuba untuk asingkan tidur dengan anak, berfikiran positif, kena tabah dan semangat untuk berbuat sesuatu, mula-mula sukar, seperti menjauhkan anak kita dari menghisap susu dengan puting botol. Namun lama-lama berkat kesabaran, pasti berjaya. 
Ibu manalah yang rela berjauhan dengan anak?, namun untuk kebaikkan ianya wajib dilakukan segera.

16 ulasan:

diana said...

alhamdulillah..
tak pe..memang kena kuat sebenarnya nak buat gini..saya dulu pun kesian jugak dengan anak tapi sekarang rasa tak menyesal la mula dari awal.

Citarasa Rinduan said...

diana:
kalau tak kerana entry kamu.. mmg ayu tiada keyakinan.. thanks ya

ainnoraini said...

anak2 kakain diarang ada beradik semuanya prempuan...umo pun beza 2 ke 3 tahun jer...jadi diarang ni tido berkawan..,suka plk tuu... Tapi masa tu kene la hiaskan bilik tu sikit pas tu beli la cadar kesukaan anak2 kite tu...baru la terujakan nk tido bilik sendiri...

Citarasa Rinduan said...

kak Ain:
tulah, masalah utama ayu sbb umai seorang jer..
lama2 sampai 5 tahun tak gak asing tidur..
hehehe

anak2 kak ain, pasti suka bila cadar mereka sering ditukar

Mat Gebu said...

Alhamdulillah....mencabar sebenarnya kan....tahniah juga utk ayu...

Iffah Afeefah said...

Xde ank lg kak heh

Citarasa Rinduan said...

mat gebu:

syukur alhamdullilah., bila dengar dia teresak2.. lulur hati si ibu


iffah:
insyallah.. boleh kongsi pada sesiapa y dh ada anak

JunAina said...

Perkongsian yang bagus Ayu. Anak2 kalau dilatih mesti mahu cuma sebagai mak kita kenalah tahan hati. Kadang2 tu mak yanglebih2...

Shahriah Abdullah Novelis said...

Salam Ayu cayang akak dapat rasakan macam mana yang Ayu rasa.... Nelly dah ada bilik sendiri.. terus link ke bilik tidur akak... tapi kan tapikan.. hahahhaahaa akak yang ajak dia tidur dengan akak.. :)) memang ada spare katil khas untuk dia... :))

Dah lama tak ada baby.. dialah baby akak Ayu aiii.. hadoii..

teratai said...

Anak2 kak dah besar,bila ada peluang (time ayahnya gi out station),berebut2 nak tidur sekatil dengan kak....tersenyum melihat tingkah laku anak2 w/p dah besar panjang masih teringin nak tidur bawah ketiak maknya:)

Queenie said...

sedangkan sebumbung lagi dirindu...
kan ayu?

umialya/k.tini said...

kena kuatkan smgt, Insya Allah boleh

norhidana said...

selain dr umai yg kene kuat semangat ibu nyer pun perlu kuat semangat jugak...
umai kan dh jd big girl, sbb tu boleh nyer dia tidur asing

Nieda said...

Akak pun ...tapi nasib baik boleh tidur dgn abang2nya. Selamat sikit.

hanginsepoi2 said...

kadangkala, sesuatu perkara memerlukan pengorbanan..hati kene cekal =)

munna said...

bagusnya...munna pun nak latih meya lah lepas ni.....