CITARASA RINDUAN

Wednesday, May 4, 2011

PERHATIAN: Delete Blog sahabat di Bloglist CITARASA RINDUAN...

Untuk makluman sahabatku semua, ku terima mesej amaran dari perisian Anti virusku..
Ada virus malware di bloglist ku...

Oleh yang demikian...
Puas ku atasi dengan terjah ke blog sahabatku semua yang terdapat di bloglistku.. namun ku tidak temui...kerana cara ini yang paling panjang tanpa delete kesemua blog2 di bloglistku semua
Cara lain, ku perlu delete semua bloglist sahabat semua... satu cara yang bagiku amat keterlaluan.. tapi penting untuk pastikan virus ini tak merebak ke blog citarasa rinduan

Adakah caraku sesuai?? Atau perlukan kalian tinggalkan URL kalian, untuk memudahkan aku pastikan tiada virus malware di blog kalian? SEKURANGNYA AKU TAK DELETE BLOG KALIAN yang bersih dari virus DI BLOGLIST AKU??

36 ulasan:

ckLah said...

Salam..
sebab itulah juga, sampai sekarang tiada blog list @Laman Maya ckLah. ckLah hanya bekunjung ke blog lain melalui dashboard atau url di kotak komen saja. Bukan kerana sombong, tapi untuk keselamatan kendiri blog...

eelobor said...

salah satu malware adalah kerana icon "B" pada senarai list blog tuh. kalau boleh cuba buang ikon tersebut

azian said...

kak ayu...
siannya...jahat tul la virus tuh....

Citarasa Rinduan said...

wsalam.. cklah..
rasanya ayu kena buat sesuatu. tapi risiko besar,,sedang penat memikirkan...

akan usaha utk dapatkan juga..
thanks cklah atas cadanganmu

eelobor--
aku tak reti.. ko ken aajarkan nie..

Citarasa Rinduan said...

azian--
dah namanya virus.. pening kak ayu dik

norhidana said...

alamak... mmg pening memikirkan...
dana pun tak tau nk ckp camne ek sbb tak penah kene..
akak bt mana yg ok... kiteorg phm

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

kak ayu
klu kak ayu mls pening..buang jek semua dulu.nnt kak ayu buat semula bloglist.yg pasti bkn dr blog LM kan?keh3..

buang je dulu..jgn risau.ada entri baru LM terjah kak aku nnt.

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Icon "B" jadi punca malware? Apakah itu? Musykil...

padlie said...

saya pun x pernah jumpa kes macam ni.. x tau solusinye..
lgpun sy xde bloglist.. saya guna Geng CSP je sbg bloglist.. :)

Entry terbaru padlie: Eh eh.. Ada orang ngumpat saya la..

Citarasa Rinduan said...

dana--
kak ayu lagi pening dik..
virus tu dah keluar semalam.. kak ayu puas BW ke blog kawan2 kita..
belum temui
pitam kak ayu

LM--
betul kata kamu.. mujurlah blog kamu bebas... sebab tu lah ayu leh keluar masuk..
thanks memahami.. sedang cari altenatif yang lain

kak MM--
icin B, kak perhatikan kat semua blog2 di bloglist ayu... ada icon B kan?? tu puncanya kot......
kak.... kita google tutorial cara nak delete icon B lah.. mana tau..ada jalan terbaiknya

Citarasa Rinduan said...

padlie--
itulah.. bab tgak ada bloglist tu.. rasa pelik sbb dah terbiasa..akan difikirkan keputusan ini

terima kasih yer

Adinda Amy Sensei said...

selamat malam kak ayu....alahai...ada malware ke..ishh...macam2 virus skrg ni kan....blog sy ok ke tak kak...

Citarasa Rinduan said...

amy--
blog awak okey.. semalam kak dah singgah..
selamat malam jua adikku

Ummi said...

Adeeeeiii, belum kojol2 lg ke itu Malware??? Akak punya ada ke...huhuuu

Areef Ibn Naim said...

salam,

kak, icon B tu akak leh buang kat widget bloglist tu... kan ada pilihan sblm kita save...

Cikgu Nurin said...

Macamana nak buang ikon B yg macam eelobor gtau tu ye?

Sunah Mohammad said...

erkkk...selalunya kalau de malware, chrome pun akan detect..dia takkan bagi kita masuk blog akak, dan dari situ gak, chrome gitau blog mana ada malware tu...

azieazah said...

AYU, memang betul. Kak Azie pernah kena viriuus Malware ni sekali dulu. Semua list kena semak satu-satu untuk tahu mana yg bawa virus.

Letih nak kendali. Tapi kena juga buat. Untuk keselamatan.


“Tiba-tiba plak jadi baik?”: Luahan Hati Ini Sangat Panjang...

Citarasa Rinduan said...

kak ummi-
blog kak ayu okey

cikgu azreef--
alhamullilah, berjaya kak ayu delete

cikgu nurin--
nanti ayu ajarkan

sunnah--
mmg betul, tapi malware belum serang blog kak ayu.. just pada salah satu blog yang terdapat di bloglist citarasa rinduan.

dah 3 kali kak buang blog kawan2 yang ada virus..

kak azie--
sangat2 betul tu.....
kalaulah virus tu dah dpat detect kat blog kita.. kawan2 pun kena..

eelobor said...

ayu: kat sini banyak tutorial pasal malware.

http://www.google.com/support/forum/p/Webmasters/label?lid=2fe2a8ee8e37c08e&hl=en

eelobor said...

sebenarnya kalau rajin google dah ramai bloggers yang buat entri antara penyebab kepada malware nie. salah satu adalah kak ina kl. boleh rujuk entri kak ina kat link bawah

http://www.kakinakl.com/2010/09/cara-untuk-membuang-malware-attack.html

ainnoraini said...

selamat malam ayu...
risau la pulak...kite ni dah tak berapa pandai pasal virus ni...

tibe2 tak de sape yg sudi nak dtg rumah kite tu...rupe2nye ade hantu virus...

Citarasa Rinduan said...

eelobor--
bab icon B tu.. aku dah berjaya
thanks sbb sudi bantu.. rasa lega dapat aku tidur lena..
thanks beb

ain--
sangat2 setuju komenmu...
dahlah kita tak ada masa nak duduk depan lappy seharian.. em... macam2

Arizakiah said...

Sebab tula blog akak plain je.....

IMANSHAH said...

owh jgn bunuh daku, kesian blog ku..jangan lah delete

alinac lover said...

alahai..susah jugak kan kak~

cikpuanhady said...

setakat ni saya masuk blog akak ok je..huhu..

blog saya pon ok kan kak?

Blogshop kami :Nak menang souvenir dari Swiss? Meh join MBS GA

Belog kami :Notre Belle Histoire

Areef Ibn Naim said...

salam,

kak, saya dah dpt balik gambar masa gathering kat rmh CMG tu... alhamdulillah, suka sgt, hehehe... nanti sy bg gambar akak nak tu... tp tk cun sgtlah sy amik gambar tu...

Cikgu CTE said...

nanti bila ayu dah tau mcm ne nak settlekan masalah nie, silalah tunjuk ajar kami yea...

Ati Masrif said...

salam ayu,

byk dah dgr pasai cite ni

kalau ada virus tu di blog kita
bagi tahu yek

gedek! said...

Delete lah apa pon yang patot...

Asal jangan delete belog Aku ni...

Okeh?

Yan said...

me too.bg tau ye.

NadiRah said...

akak....jgn DELETE itik nad.... T_T

munna said...

munna blm pernah kena lagi virus ni...sayang ye klu kena delete blog list...

jeBateja said...

kita pun dah buang B dgn bantuan link yg eelobor bg tu....tq kak....tq eelobor....ahakz

gedek! said...

Sori... sebenarnya komen kat atas tu nak tulis :

Asal jangan delete belog 'Ayu' ni...

tapi tertulis :

Asal jangan delete belog 'Aku' ni...


(maklom la, orang tua....)