CITARASA RINDUAN

Monday, May 16, 2011

MAMA JANET tanya citarasa rinduan jawab



Assalamualaikum...

Selamat malam sahabatku semua...

Hari isnin, merupakan hari paling sibuk  daku di citarasa rinduan,, maklumlah kebanyakkan pelanggan yang datang merupakan ibu/mak kepada isi rumah... disebabkan pasar tiada menjualkan bahan basah.. maka kedai makan adalah altenatif terbaik untuk mereka membeli makanan segera. Selain mudah, cepat.. dapatlah kaum ibu gantung kuali dapur.. heheheh

So, aku sibuk kesana kesini... tapikan... ada sesuatu yang ingin ku kongsi dengan kalian...

************************
Ku perhatikan kebanyakkan blogger yang sealiran denganku.. menanyakan soalan-soalan yang berbentuk peribadi... namun, bukan bererti ku tidak mahu menjawab.. Cuma aku tak sempat nak update entry kepada soalan mereka..

***********************
Oleh itu.
Tanpa paksaan aku menjawap soalan kalian...
Antaranya soalan dari mama JANET

Foto Saya

Bekenaan penyakit en zalie...(komen mama janet DAH LAMA.. tak ku temui, ada 13000 komen ko.. pening daku nak cari..hhehehe)

Sebenarnya masalah en zalie berpunca dari kekurangan oksigen, beliau menghidapi OSA( sleep apnea).. selama 5 tahun dimana penyakit ini hanya berlaku ketika tidur,  pernafasan akan terhenti pada 10-15  saat.. penyebab penyakit OSA, en zalie mengalami tekanan darah tinggi

Sehinggalah en zalie terlantar di ICU selama setengah bulan, seminggu di HDW dan 1 ½ bulan di ward. Sekarang en zalie berulang alik ke hospital untuk check up selanjutnya..alhamdullilah, beliau semakin sembuh.. oksigen di badannya 100%, malah aku pulak yang kalah...kadangkala bacaan oksigenku 99%.. hehehe

Ada entry khas ku buat sila klik SINI, AWAS- TIDUR BERDENGKUR BUKAN MEMALUKAN TAPI MENAKUTKAN, IANYA OSA

PS: masih ada lagi soalan yang lain, insyallah... aku akan jawap satu persatu.......

22 ulasan:

Nur Hawa Mohd Zin said...

pertama kali awe dengar penyakit ni kak...takpe..skunk hubby akak nampak macam dah sihat sikit :)

Citarasa Rinduan said...

awe--
OSA mmg new case in malaysia, but singapore ada hospital khas tau.. pesakit akan alami sleep study dahulu.. barulah ada jalan penyelesaiannya sama ada operate or pakai mesin time tidur y dipanggil mesin cpax

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

tidur berdengkur?alamak...kena check ni.mlm ni takmo tido arr..nak tgu encik suami ada dengkur teruk tak.tq ye sis ayu

Citarasa Rinduan said...

LM--
hehehe.. luculah kamu nie..
pesakit ada simptom sepeti
1) ketika duduk, pesakit akan tidur dalam posisi duduk
2) memandu dalam tempoh yang lama, pesakit akan tertidur
3)mudah penat, lelah dan mudah mengantuk.

kak ayu rasa en suami kamu okey..

Sunah Mohammad said...

owh..baru tahu tentang penyakit ni..thanks kak ayu sebab share..boleh jadi panduan untuk semua...

moga en.zalie dan kak ayu sihat sejahtera sentiasa...

Citarasa Rinduan said...

terima kasih sunnah....
amin... amin.. berkat doa kamu.. semoga kami sihat sejahtera.. amin

sarah-najwan said...

baru akak tau jugak
apa sakit suami ayu..

tapi skrg suami ayu da semakin sembuh..alhamdulillah..

Citarasa Rinduan said...

terima kasih kak....
alhamdullilah.. en zalie semakin smbuh...
syukur,

munna said...

first time tahu penyakit en. zalie... takut juga membaca pengalaman ayu dg en zalie

NadiRah said...

owh..baru tau..abg ipar nad berdengkur kuat..ada tekanan darah tinggi jugak..

kakcik said...

Selamat malam Ayu...

kakcik doakan agar kesihatan En Zalie semakin baik dari hari ke hari. InsyaAllah.

Citarasa Rinduan said...

munna--
ayu pun mula2 tak tahu apa tu OSA.. sebab ayu nie jenis tidur mati...
tapi pernah terjaga.. en zalie tak ada nafas.. ayu kejutkan dia...
syukur..semakin sembuh en zalie

nad--
minta abang ipar kamu ke hospital.. check utk ujian sleep study ya

kakcik--
selamat malam, terharunya kakcik singgah sini,. walam takziah ya....

terima kasih atas doa kamu

IMANSHAH said...

insyaallah perancangan Allah adalah terbaik.banyak sabar banyak doa

Citarasa Rinduan said...

cikgu iman--
terima kasih atas doa kamu..
semoga dipermudahkan semuanya..

mungelily said...

uittt berdengkur???
sometimes sy pun berdengkur kak haha ;p tp bl sy letih sangat n xcukup rehat... akan jadi la...


btw,,rindu k.ayu! :)

Citarasa Rinduan said...

rindu kat lily juga...

thanks singgah sini dik....
bab dengkur kalau bentuk badan kurus.. no hal... kalau agak besar sedikit kena hati2 ya.

CT NoArIzAh ArIs said...

Opppsss.. berdengkur???
Ni nk kena bagitau hubby ni dia pun suka dengkur kuat2.

Citarasa Rinduan said...

ct--
kena perhatikan simptom2 yang ada.. if tak teruk, maybe sbb penat,,
kalau time drive dia boleh tertidur maybe yes

Wanita Mutalib said...

yang, masa encik zalie sakit ari tu pun, kte teringin nak tanye, tapi takut sebab ayu tgh penat kan.

so now i know.
harap2 encik zalie semakin sembuh dan sihat selalu.

tapi kak ayu jgnla sakit pulak tau hee.

:)

Citarasa Rinduan said...

eita--
insyallah..... semoga kak ayu semakin kuat dan bersemangat utk kesemua disekeliling kak ayu..
thank sayang......

diana said...

saya pun baru pertama kali tau penyakit ni..
nak google la lepas ni..
sebab suami pun berdengkur jugak..

Mama Janet said...

TK Ayu kerana sudi menjawab soalan yg agak peribadi.Sebab dlm hati sy asyik tertanya2 apa masaalah en zalie....suami sy pun idur mendengkur.kadang2 siap saya tutup mulut dia.Tapi saya anggap sebab dia gemuk ataupun kepenatan