CITARASA RINDUAN

Thursday, May 5, 2011

Sattle kes malware

Assalamualaikum..selamat pagi khamis sahabatku semua.....
Alhamdullilah.. sattle masalah virus malware..
Mujur blogger eelobor ingatkan tentang icon B...dan kebetulan aku dapat tangkap segera...


SEBELUM

SELEPAS
Syukur.....
Bila dah sattle.. baru eelobor bagi link URL kak ina KL,  TENTANG VIRUS MALWARE...
Ini cara atasi, untuk panduan bersama, sila guna pakai yer...dan sebarkan sesama blogger






Cara Mengatasi.
Pastikan anda tidak milih tanda "icon" semasa menetapkan penyenaraian blog rakan-rakan anda semasa "Configure Blog List".
 Pergi ke Dashboard anda pilihDesign -> Page Elements-> My Blog List

Kemudian pastikan anda tidak meletakkan tanda semakan di kotak "icon", biarkan ia kosong. (Lihat gambar sebelah).

Setelah itu barulah anda klik "Save".

Hanya langkah itu saja yang mampu membersihkan blog anda dari dijankiti malware yang terhasil dari fail "favicon.ico" berkenaan.

Setelah selesainya, anda perlu membersihkan "cache" dan "cookies" di browser anda. Dan tutup browser anda.

Buka semula dan cuba buka blog anda kembali. Tanda amaran malware itu telah tiada.

PS: aku copy paste blog kak INA KL.. kredit untuk kak ina, SILA KLIK SINI...TERIMA KASIH

21 ulasan:

Lelord said...

Tq kongsi info

hanees said...

TQ share info kak ayu...kite pon agak sengal dgn IT ni..hehehe

Kakzakie said...

Kakak tak tahu pasal benda-benda ini. Kalau ada masalah kakak panggil budak IT...

Nur Hawa Mohd Zin said...

salam kak ayu,
tq share... :)

azila said...

Ayu..kalo jd kat blog zla rasanya zla xperasan pon..al maklumlah kdg2 berhari2 xjenguk bloggg:)

LinRosly said...

Assalamualaikum Ayu...

Apa kabar ayu...ayu mcm mana nak tahu dekat blog kita ada virus?

Taufiq Arifin a.k.a. Topimagine said...

thankz sis.. nice info.. alhamdulillah setatakat ni blog saya xpernah kena malware lagi :)

gedek! said...

Oh?

Tengkiu sharing...

ainnoraini said...

tq ayu...
sekarang jugak ain buat...

Mama Kembar 3 said...

TQ for sharing kak ayu, dah buat kat my blog dah

Encik MamaT said...

good info.. mungkin ada yang tak tau lagi kan.. hehehe...

Dr Mohd Hafiz bin Dato' Osman said...

Tips yang sangat bermanfaat.. Thanks

[p@kcikLie] : [ mamaDiana] said...

sentiasa berhati2 selalu...tq .

[p@kcikLie] : [ mamaDiana] said...

sentiasa berhati2 selalu...tq .

NadiRah said...

selamat~

emm...nasib bek nad x buat icon tu.. ^^

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

oh tq utk info nih..icon B tu pon boleh sbbkan malware ya..

Yan said...

ALHAMDULLILAH... lega kan..

senyumSOYA said...

bru bley jenguk blog~ heheheh..
nseb baik ok ja blog akak.. heheheh

islam mumtaz said...

saya baru tau kalo di blog ada virusnya.... makasih atas infonya.. salam kenal dari tmn indonesia.....

umialya/k.tini said...

patut le, tq dear

azzey said...

tlg bg tau klu blog sy pon ada ye ayu....virus ni...*lm x dtg sini ...sorry..*