CITARASA RINDUAN

Wednesday, May 25, 2011

Kalau nak simpan air dalam kereta untuk diminum...sebaiknya simpanlah dalam botol kaca..!

Selamat malam sahabatku semua,
Malam ini ingin ku berkongsi dengan kalian tentang bahayanya menyimpan air minuman dalam botol plastik di dalam kereta...
Kredit untuk sahabatku Kak Mulan (ayu, nama kami sama), yang sudi berkongsi info denganku dalam FB
**********************
Air dalam botol plastik di dlm kereta anda, sangatlah berbahaya.
 
Dengan cara inilah Sheryl Crow mengalami kanser payudara. Dia tampil di acara Ellen show dan mengatakan hal yang sama persis. Hal ini telah diidentifikasikan sebagai penyebab paling utama pada kanser payudara,
terutama di Australia ...

Seorang teman yang ibunya didiagnosa mengidap kanser payudara baru-baru ini. Doktor berkata : wanita tidak boleh meminum minuman yang sudah lama berada di dalam Kereta.

Doktor berkata bahwa hawa panas yang memanaskan bahan plastik dalam botol memiliki bahan kimia tertentu yang dapat menyebabkan kanser payudara. Jadi tolong berhati-hatilah dan jangan minum air dalam botol plastik yang sudah ditinggalkan di dalam Kereta, dan kirimkan ke teman-teman wanita Anda.

Informasi seperti ini sangatlah kita perlukan dan kita harus berhati-hati, dan mungkin akan menyelamatkan hidup kita. Hawa panas dapat menyebabkan toksin/racun dari plastik menjadi bocor dan bercampur dengan air dan mereka telah menemukan racun ini pada jaringan payudara. Sebisa mungkin gunakan gelas stainless steel atau botol kaca.

PS: MINTA DIWAR-WARKAN, Biarlah semua orang yang mempunyai isteri atau teman wanita atau anak perempuan mengetahui ini semua.

37 ulasan:

Hansyirah Takezur said...

betul. bahan2 kimia yg ada dlm botol yg bertindak balas ngan air akan memberi impak negatif kepada peminum.

Sunah Mohammad said...

maksudnya bukanlah yang dalam kete je kan kak..botol plastik yang terdedah kepada haba panas, akan bertindak balas kimia...jadi, hati2 lepas ni..huhuhu...

missbby said...

Betul tu ayu..saya dah lama tau, tu pasal dah tinggalkan ni..sekarang bawak botol tupperware je ke mana pergi..

Citarasa Rinduan said...

hansyirah--
betul tu dik, sebelum nie kita tahu ttg tak elok mandi dalam tong, bakal berhadapan dgn kansel kulit..

skrang nie kena hati2 dalam apa jua tindakan kita

sunnah--
betul tu, kak ingat lagi, mcm kamera, album gambar tak boleh bubuh dalam kereta. haba panas akan merosakkannya...
dahulu kak ayu lali, asal masuk kereta.. terus simpan air.. takut haus dalam perjalanan.. now dah tahu.. kena ingat dan ingat

Citarasa Rinduan said...

miss--
alhamdullilah... bagus amalan awak tu.. teruskan ya

bersama kak Es said...

ayu...jenama Tupperware katanya selamat sebab plastik berkualiti.

~kena berhati2 kan

Citarasa Rinduan said...

kak Es--
betul tu.. tupperware bagus.. ayu ada beberapa jenis.. lepas nie nak pakai dalam kereta

Mas said...

terima kasih ayu kerana berkongsi info ni...
macam mas guna botol jenama tapaware....tak boleh juga ke .....
mas kalau keluar jejalan..memang bawa air masak....

MAI a.k.a WAWA said...

scary nye...good info. time kasih share ;)

Admin P@P said...

Salam.

Pernah juga terbaca perihal yang berkaitan. Dan pada setiap botol plastik ada kod / nombor tertentu dengan tafsiran yang tersendiri, sama ada botol tersebut boleh diguna berulang kali atau hanya sekali, air sejuk atau panas dan sebagainya.

Terima kasih info yang memberi lebih kesedaran buat kita semua.

TQ

eelobor said...

ayu jangan ko bawak peti ais sekali masuk kereta eh.... huhuhuhu

ibuintan said...

terima kasih Ayu berkongsi info ini

tu sebab akak sentiasa pastikan air dalam botol dihabiskan dan terus buang botolnya, guna semula botol pun tak elok juga

cik pulau said...

btol kak Ayu..
kalau kat umah memang tak guna btol plastik yang tu..
memang tak elok pun...
papepun, nice sharing..^^,

daddyzkool said...

selalu cakap dgn org rumah kenapa bazir2kan air tu...rupa2nya ada mara bahaya laaa..

munna said...

bagus info ni.. munna mmg suka simpan stock air dlm kereta...

niey_muhaini said...

Sy pun sama hanya guna botol tupperware je. Wlau pun harganya mahal sdkit berbanding botol biasa tp kita tau ia dari bahan yg berkualiti.

Syue Mustafa said...

Thanks for sharing the info Ayu...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum akak ayu...
terima kasih infonya yer.. sungguh berguna sekali... mesti sebarkan kat kekwn n semua org nie kan akak...

Sury said...

Salam..ayu..bagus info nie kadang2 kita tak perasan bekas air...membawa bahaya

wan nurul hezrina said...

salam kenal dr nurul..tq sudi singgah blog nurul.mmg betul plastik banyak bhn kimia.tapi yang minum dalam keta tuh baru dapat infonie dr ayu=)tq sharing..sb tu skang amalan bumi ijau tanpa plastik kat area cnie..

kalau nak hapuskan plastiknie mmg susahkan makan bertahun tahun sb tuh tak bagus..pasnie kena spend wit kat tapuware plak=)

wan nurul hezrina said...

eh minta izin copy ek nak sharing di blog

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Ayu..k.atie nak minta izin copy 'bulat2' n3 ini tuk diletakkan kat blog k.atie yer..malas nk tokoh tambah ayatnya..hihi.TQ

Izan Ishak said...

betul tu, kalau bolhe mmg elakkan bawa botol air plastik apalagi nak tinggalkan dlm kete kan... bahaya...

Sue's said...

sekarang ni memang kena beringat2 la kak ayu... bende memudaratkan ni x baik utk kesihatan...

norhidana said...

tq utk info kak... dana penah gk terbaca psl ni... skrg mmg tak tinggal air mineral dlm kete... akan bwk baru nyer dr umah kalu nk gi mana2... hehehhe

Mama Janet said...

TK kerana berkongsi info

aJa said...

betul betul betul....!!!

so mulai dari hari ini semua org kena guna tupperware...sebab dia guna food grade plastic yg diiktiraf oleh....sapa ek..lupa lah...hahaha....

Sha@Mama Tina said...

Noted..mmg dah lama tak menyimpan air dalam kete lagi dah..

Kakzakie said...

Assalamualaikum Ayu,

Nampak remeh tapi risikonya tinggi. Kakak selalu isi dalam bekas tupperware tapi sekadar utk minum masa dlm perjalanan. Bila balik kemas pastikan dlm kereta tak ada lagi benda makanan/minuman tertinggal.

Suria said...

salam,
mohon share entry..
thanks ;)

azian said...

kak...
thanks for sharing this info...sy mmg dah tau lama tp sy tgok ade je org2 yg buat...mmmm...

Daddy Ziyyad said...

bekas plastik itu pun jangan di recycle pakai..guna sekali atau dua sahaja..lepas tu, buang.

ainnoraini said...

tq sudi dgn info ni...
lepas ni minum sampai habis terus jer buangkannn...tak pyh nak simpan2...bahaya...

MulutPayau said...

Terima kasih atas info......
Selalu juga tinggalkan air dalam keta..dan kdng2 terlupa terus minum..lepas ni kena hati2...

HaSue said...

hubby dah bgtahu dulu dah benda ni..mmg x minum air kalo dah dlm keta tu..kecuali masa dalam perjalanan lg tu duk sejuk kena ekon takpe kot.ehee..


ayu,ni hantarkan cupcake coklat lak utk ayu nih..sedap tauuu..moist! :P

nyanyisunyi said...

kak ida lama dah tahu pasal ni..tu sebab selalu pesan kt kwn2 atau adik2..

alinac lover said...

thanks info ni..yong pon x brani da nk smpn lama2 btol plastik..

rindu akak!