CITARASA RINDUAN

Friday, May 20, 2011

BUJAL X TANYA Citarasa Rinduan JAWAB

Assalamualaikum...

Tempohari blogger bujal, ada tanya aku tentang nasi goreng DIET yang aku masak untuk en zalie...

Dan jawapannya... aku tiak nasi goreng tu,nasi goreng diet sebab aku menggunakan beras perang...ada pelengkap protein dalamnya seperti daging ayam bahagian isi (dada) dan sayuran iaitu bayam merah..




Kalau korang nak tau, blog si bujal nie memang senang nak looding, si bujal pulak, bagi pengamatanku seorang blogger  yang paling peramah sekali di dunia maya... like adik aku pulak, boleh gurau-gurau manja gitu...

Nak kenal dengan beliau, korang patut terjah SINI..... kan??? Kan???

***************************
Tentang beras perang, sebenarnya rasanya amat berlainan sekali dengan beras biasa, sebelum ini aku gunakan beras wangi, harga 10 kilo dalam RM 47- RM 55.. paling enak rasanya, lembut dan wangi..kalau makan.. sure 1 piring penuh nasi putih aku boleh habiskan...lepas makan nasi mesti cari kudapan...dan kalau lauk sedap, aku boleh tambah nasi ko......hheheheh

***************************

Tapi, bila ku beralih kepada beras perang pada tahun lepas (bulan puasa), keinginan aku terhadap beras perang memang berbeza... kalau makan, mmg sikit... Cuma 1 senduk nasi, dan perbezaannya kita akan rasa kenyang sentiasa... dan tak pernah aku makan kudapan lagi....

Keinginan nak makan makanan berlemak, berminyak terus zero.....pernah makan nasi wangi semula, kuantiti nak makan nasi akan terjejas, seperti beras perang, hanya 1 senduk nasi sahaja...

**************************

Alhamdullilah, walau asalnya beras perang ini ku masak untuk en zalie...lama kelamaan, kami sekeluarga menyukaiinya.... dan tahap kolestrol en zalie menurun dengan cepat sekali...
Harganya, amat berbaloi untuk kesejahteraan anda sekeluarga, kan elok mencegah dari mengubati????

PS: kepada pengguna beras perang, anda akan mendapati tahap kolestrol tidak baik di tubuh anda akan mengalami pengurangan yang paling cepat,hanya dengan memakan beras perang sebanyak 5 kilo (anggaran 2 bulan) malah beras perang boleh menghalang pertambahan kolestrol di tubuh anda.. selamat mencuba...

*********

~selingan, maafkan aku... hari ini aku tak sempat nak BW,sibuk hari ini, menyiapakan menu untuk kenduri doa selamat Allahyarham my FIL (HAMIS B HAJI ABU), kenduri diadakan selepas solat maghrib.. KALIAN, ku jemput datang ke rumahku....~

13 ulasan:

kakcik said...

Tekak kakcik masih belum dapat menerima nasi yang dimasak dari beras perang (mana badan tak bulat!).

InsyaAllah, esok malam kakcik dan adik2 akan buat majlis tahlil juga...

azian said...

kak ayu...
sebenarnya sy ade singgah blog bujal beberapa kali dan meberikan komen...juga sy follow blog beliau tapi, sy rasa dia belum dtg ke blog sy lg...hehehhe....

ayat dlm blog dia pendek2 je kan kak....

hihihi (bujal kata ni ketawa manja)

Amni said...

Berapa harganya kak? nak cuba jugak nanti...=)

wahida said...

bujal tu mmg klakar...tapi rasanya dia dah lama tak hapdet kan ayu...

tun_telani said...

Oooo... walaupun tun penah belajar, tp x praktikan pon.. huhu... nnti tun try masak beras perang pulak.. hasben tun makin membulat dh ni. hihi

siti murni said...

brown rice memang baik utk kesihatan. pernah jugak dengar pasal tu..dan harga dia memang mahal kan.

tak sangka brown rice pun boleh dipelbagaikan resipi spt buat nasi goreng..ingatkan masak macam biasa saja...

bersama kak Es said...

wah! beras ni terbaeekk la
patut ayu slim mlim..ekeke

bujal X said...

hihi~malu ah~~

munna said...

mak munna mmg makan gunakan beras perang sebab nak kawal dibetes dia...

Daddy Ziyyad said...

saya tahu beras perang ni bagus utk kesihatan, tapi masih belum terbuka hati nak try makan. Maybe boleh cuba lah resepi nasi goreng beras perang ni

azila said...

Ayu..zla mmg pengguna beras perang tegar..heheh.tp still standby beras biasa, in case ader tamu yg dtg dan tekaknya xdpt terima beras perang ni:)

azieazah said...

Kak Azie pernah amalkan beras perang untuk anak-anak masa kecik dulu. Sekarang dah lupa pula nak amal balik (bleh gitu?)

BUJAL X tuuu? heeeeeee geram pun ada dengan dia tau. Sebab dia memang nakal.
Makcik sayang sama kamu BUJAL!

Semoga kenduri berjalan lancar...

padlie said...

x biasa makan lg beras perang ni..
tak tau rasa camne