CITARASA RINDUAN

Thursday, May 5, 2011

Ada orang putih.......

Majikan..majikan..,majikan kena tolong saya nie...  L (nama pembantu kedaiku) memanggil aku di chasier, ada tanda risau di wajahnya... seperti menghadapi masalah besar

Kenapa?? Aku jawab simple... sebab tanganku penuh dengan beg plastik, dan polistrin makanan pelanggan...

Ada orang putih...jawap L pendek...

Ler, ko layan jerlah... bukan susah pun.... ko kata Good Afternoon., bla...bla......macam tu yer, kamu hafal enggak??...aku ajarkan kepada L... biar dia boleh buat kerjanya seperti biasa..
Korang nak tau apa jawapan L..
>
>
>
>
>
>

Ala...... saya engak ngerti dong, kak ayu jerlah yer layan... saya takut....

PS: Aduh!! Memang payah kalau pekerjaku tak pandai bertutur bahasa English...Hujung-hujung aku juga......rasanya. setiap petang hari jumaat aku kena buat kelas untuk diorang  nie.....heheheh.. 

orang putih ker, orang itam ker... tiba-tiba aku teringat filem P RAMLEE

18 ulasan:

Kakzakie said...

Baru org putih dah gelabah dah L. Kena ajr sikit-sikit Ayu hal-hal cashier guna bahsa inggeris kat dia jadi taklah semuanya Ayu kena buat....

tun_telani said...

hahaha.. haa.. teacher ayu rajin2 wat kelas ye.. nnti senang speaking.. apa kata wat satu hari english day, semua org kene ckp english, br cepat belajar. sure customer semua pelik. hehe

eelobor said...

woooo.... sis ayu spikim inglish beri well. gud...dud...

bujal X said...

takyah malu~~kalau salah pun diorang faham sebab bahasa rasmi negara kita bukan inggeris~~

alinac lover said...

kalo yong ketaq jugak hehhe

senyumSOYA said...

waa... kena buat kelas.. hehehe...
bagos tu akak.. (^^~

Nur Hawa Mohd Zin said...

awe kerja kat imigresen ni kak..macam2 orang yang speaking english slanga pelik :)

Yan said...

Mmg kena bagi kelas lah Yong.. Bagus tu.. At least ada peningkatan dalam kerja kita.. INSYALLAH..

diana said...

sepatutnye kena ada kelas la..
kalau restoran kat kampung2 nun memang tak penting sangt.
tapi bila kat bandar harus la tau sikit2..kan??

Lelord said...

hahhahha x pe ayu wat la class

Black_roses92 said...

itulah pentingnya english education kak.. hehe.. xpe. mybe dia kne blaja slow2 kot.. :)

CT NoArIzAh ArIs said...

Nasib baik majikan serba boleh kan...:)

Cikgu Nurin said...

Hello..bravo,bravo..Ayu can...hi hi hi..


Sambungan semalam...Ayu kenal tak dengan seseorang yg bernama Juliana dari Muar..( arwah )

shahjiehan said...

hehehhe... kesian..akak kene buat kelas utk mereka.. bahasa perbualan BI...

kat langkawi ni...suma kene pndai bi, baik pekerja kedai makan, hotel, teksi, kereta sewa malah peniaga pasar malam pon kene pndai cakap bi...

heeeee

Sha@Mama Tina said...

hehehe...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sepatutnya omputeh tu kena usaha ckp melayu..ayuh martabatkan bhs melayu..

ainnoraini said...

hentam sajer..la ayu..janji bile kite ckp dia faham sudahhh...hehehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hehe..gelabah la pulak pekerja kak ayu tu.