CITARASA RINDUAN

Wednesday, May 11, 2011

Karenah Pelanggan: KES HILANG..

Assalamualaikum, selamat malam semua.. maaf lah ya, seharian aku tak dapat curi-curi online.. buzy ko....

Tiap kali balik niaga, aku suka syer cerita/kisah aku di kedai

Dengan melayan karenah pelanggan yang pelbagai rupa, bangsa dan agama
Dengan melayan karenah pelanggan yang ada baik atau sebaliknya
Dengan melayan karenah pelanggan yang kurang bahasa atau terlebih bahasa

Adat kan?

**********************

Malam ini aku ingin berkongsi tentang kes hilang


·         Kalau kes bapak kehilangan rokok... dah biasa
·         Kalau kes hilang beg duit (selalu melibatkan kecuaian pelanggan)... dah biasa juga
·         Kalau kes hilang handphone..... kerap dan biasa-biasa

Korang bayangkan kalau 1 handphone aku boleh dapat dalam 1 minggu?
Kalau sebulan?? Peeh!!! Boleh jadi perniaga handphone second hand kan??
KAYA!!!!!!
HEHEHHE


Tapi, berbalik pada prinsip kepercayaan dan prinsip kemanusian
Kalau kes hilang handphone apa yang akan aku lakukan adalah

Aku akan cari kenalan pada handphone tersebut
Pilih kenalan seperti RUMAH, HOME atau abang, kutty, sayang, hanny, hubby dan apa-apa nama kenalan yang aku anggap ada kaitan dengan pemilik handphone tersebut..

Selalunya, dalam setengah jam.. handphone  yang hilang pasti bertukar tangan ke pemilik asal..selesai

********************
Tapikan....
Hari nie, kes berbeza..
Mungkin pemilik handhone ini kepunyaan bangsa India
So......
Aku sukar sikit nak faham bahasa india......

3 jam baru aku temui penyelesaian..
Itupun bila pemilik asal perasan akan kehilangan handphonenya

Kalau korang nak tau, antara perbualan aku dengan pemilik handhone ini macam itik dengan kucing.
Di sana tak faham, disini lagilah tak faham...

Dah untuk pengetahuan kalian, handphone itu masih ada di simpanan aku
Bererti masalah belum selesai
Dan aku jenis tak suka serabutkan kepala aku dengan benda2 remeh seperti ini


Jom. sattelkan bersama-sama
1.       Simpan jer hingga pemilik muncul
2.       Jual jer untung gitu
3.       Hantar kat balai polis
4.       Aku pakai lah!!!

Agak-agak mana satu yang sesuai???

PS: tu belum kes bapak hilang bini... hujung2 cari bini kat citarasa rinduan.. hehehe




19 ulasan:

nuwairani ismail said...

salam ziarah...senyum2 sy baca entry ni.mcm2 la org ni kan.harap2 dpt setel la mslh tu ye.

~izan~ said...

hmm cmner tu ek..niat kita dah cukup baik dah nak pulangkan ke pemilik asal,tp byk plak rencahnya huhu...

norinaomar said...

isyk..payah gak tang customer yang tingtong gini..

http://noipunyablog.blogspot.com/2011/05/siapa-yang-memulakan-trend-bertunang.html#comments

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hehe...byk hp klu kita tak jujur kan sis ayu?

❤ C!K MAZ's❤ said...

tersenyum sendiri bila baca entry ni...bagus la ayu kita ni...suka menolong mereka yang selalu pelupa...sebenarnya kadang2 tak perasan barang tertinggal sebab selepas makan perut dah kenyang~
pastu sedap plak lagi la tak perasan...hehe

Queenie said...

kalau hilang akal...camner pulak?
pernah tak org trtinggal akal dia kat kedai ayu?
kalau ada kan...sup kan jer dia..
heh3...

Nur Hawa Mohd Zin said...

awe tak suka amik barang orang sebab takot barang kena amik nanti...walaupun hp baru 1 bulan pakai dah ada orang amik..waaa

Citarasa Rinduan said...

nurwairani ismail--
wsalam, terima kasih kerana singgah ke blog ayu...
itulah.. pening kepala bila ada kes hilang..
kadangkala selipor kanak-kanak, puting, susu.. heheheh

izan--
kalau malay senang sikit. kalau lain2 bangsa?? daku pitam!!

norinaomar--
heheheh,
itulah pasal bila ayu ke kedai lain, ayu kena check kiri kanan. bawah... takut ada apa-apa yang tertinggal...

LM--
rasanya kalau k.ayu niaga HP, sah-sah cepat kaya.. hahahha

cik maz--
hehehhe,
pelbagai ragam dengan karenah pelanggan mmg kadangkala melucukan..
tapi.. kalau kes dompet peeh!!!
kena ke balai polis, kena turun naik mahkamah..
payah...

Q--
hahahah..
jangan tak caya,
ayu ada 3 pelanggan yang hilang akal..
duduk berjam2....
cakap sorang2..
takut!!!!

Awe--
samalah kita....hujung2 kak ayu simpan.. kalau owner datang.. ambillah.. kalau tak, kak bubuh dalam kotak hilang.
dalam tu selain ada wang RM, ada pelbagai barangan hilang

alinac lover said...

heheh bole tertinggal hp ek~ kaya!!

Citarasa Rinduan said...

yong--
kerap sangat...
kadangakala brand pun canggih manggih..
cuma.. tak lama disimpanan..
dalam 1-2 jam pemilik dah ambil..
nie dah 3 hari ko..

nba-Nur said...

Kelakarlah baca entri kat ni.. Betul ke ada kes bapak hilang bini.. (biar betul.. hehe).
Pernah rasa pengalaman hp tercicir dalam bas ekspres.. tapi takde pun yg nak memulangkannya... :( Dah takde rezeki..

Bionic women said...

cakap english ler..cakap alamat jer..pastu mesti dia paham..haha
x pun taip bahasa india..kita tekan jer a ke b ke c..macam kita taip sms biasa..menjadi x agaknya???

cik pulau said...

ahahahaha.. camne tu hilang bini cari kat citarasa rinduan...
kalau ilang laki lak kak??
hehhee..

Kalamhati said...

kejujuran tu sgt penting kan ayu..

sebab kat situlah Allah akan tgk..dan insyaAllah ganjaran lebih besar menanti kita..dr kita juz amik hp yg rega tak seberapa tu..Allah bg ayu keuntungan yg berganda sebab sifat jujur tu..=)

Yan said...

SIMPAN DULU LAH AYU.MANA TAU DIA DATANG NNT. KALAU DALAM MASA 100 HARI DIA TAK DATANG, BUAT LAH APA PATUT..

mungelily said...

sipan sehingga pemilik tu dt balik...hahha pasal bini tuh susah jugak kalo ilang kat citarasa rinduan ahaks!

norhidana said...

untung pelangagan2 akak yg kehilangan sbb dpt pemilik restoren yg jujur mcm akak... kalu org lain harus dh selamat kt kedai hp 2nd hand hehehe...

moga rezeki akak lbh dimurahkan...
tp india tu mmg tak phm ckp mlyu ke kak... pelik nama je org melesia

eelobor said...

nanti kalau ada yang jenis touch screen bagi aku eh....hihihihi

jeBateja said...

cadangan saya ialah....sila pos ke jebat...utk jebat pakai buat harta sendiri....ahakz....kan budak jahat ni....ahakz