CITARASA RINDUAN

Tuesday, April 17, 2012

Ikan Patin masak Lemak cili Padi


Selamat Pagi selasa sahabat.. 
Semalam ku aktif di FB dengan mengunakan maxis mobilem,tapi tak online untuk update blog. Fuh!! gitulah.. ada notebook baru, tapi tak ada line internet, tak guna jugak.. kikikikiki..
Pagi nie nak syer makanan kegemaran orang Negeri Sembilan, malahan menu ini menjadi kesukaan pelanggan setia Citarasa Rinduan.. Ikan Patin masak lemak cili padi versiku...

Bahan-bahannya

Ikan patin seekor, di potong ikut kehendak anda, nak bagi lendir hilang, rendam dengan limau nipis. Baru dibilas bersih
Cili padi segengam **
Lada merah 4 Biji **
Bawang merah 7 biji **
Bawang Putih 5 biji **
Halia sebesar ibujari **
Buah keras 3 Biji **
Kunyit basah 1 biji **
Santan atau susu cair 
Garam sedikit
Ajinamoto sedikit
Gula 1 sudu Teh
Serai 2 batang yang telah dititik
Asam keping 2 kuntum
Air putih 5 Cawan


Cara menyediakan


A) Tumis bahan ** yang telah di blander, masukkan serai, garam,ajinamoto, gula, asam keping. Hingga kering bumbunya.
B) Tuang santan, air. Tunggu sehingga kuah mengelegak, pastikan santan tak pecah. Kalau gantikan susu.. Kaedahnya sama. Bila kuah betul2 mengelegak dan santan masak dengan betul, perlahankan api.
C) Masukkan kepala ikan patin dahulu, baru diikuti isi ikan patin. Nak tahu ikan sudah masak, ikan akan terapung dipermukaan periuk/kuali
D) Sedia untuk di hidang, hias dengan daun kunyit. Selamat mencuba





(Terung bulat, buah tangan dari suami tercinta. Santapan buat tersayang, ku masak goreng kicap tanpa bahan perasa)

PS: Ikan patin Masak Lemak cili padi tu kalau ada tempoyak. Peeh!! terangkat.. Tapi stok tempoyak tak ada.. kita buat apa yang ada jerlah ya..

19 ulasan:

kakcik said...

Sedapnya lauk tu Ayu. :)

_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Gee® said...

Ayu, lama k.gee tak singgah sini... terlior pulak tgk patin masak lemak...

lieynanilaz said...

akak....ikan patin masak tempoyak memang terangkat.....terliur dah ni.

Mamamya said...

ayuuu...akak tgh mengidam nak makan ikan patin masak lemak cili api ni...baru mlm td b'tau kat en.suami suruh dia belikan... klu mak mertua akak masak ikan patin tempoyak..dia x guna bawang.cuma cili api n kunyit hidup n serai jer....katanya masakan asli org negeri mmg mcm tu....tp akak x reti,nak juga letak bawang sebiji dua... :)

norhidana said...

perkh.... dh lama tak lyn ikan patin nih kak... oh indahnye...

dana tak penah la msk terung tu... sedap tak kak?

~~zana@pb~~ said...

Ayu..kalau 4 tahun tak balik semenanjung, 4 tahun la tak mkn patin, susah nak jumpa.

pssst..lauk yg last tu sedap sgt, terung goreng ye?

azam said...

amboi....LAZATNYA....

cuma kureng skit ikan patin

Along Maklong said...

wow.. sedapnya patin masak lemak..
i like u.. hehehe.. nak2 kalau ada tempoyak..

Kakzakie said...

Ikan patin memang sedap masak lemak cili padi Ayu... abang suka masak cara Ayu ni tau...

Pok Amai-Amai said...

Ayu, byknye bahan masuk dlm masak lemak cili api tu....mst sedap. Yummeh!

Sy klu msk lemak cili api, letak cili api dgn kunyit je. Ikut stail mak mentua, org Nogori. Hehehehe...

Oh Oeya said...

Kalau dekat.. mau saya pajak makan tengahari di CR.. hihi..
Nampak sedappppp lauk ni, Ayu :-)

Qaseeh Tolia said...

Saya x makan Ikan Patin tapi nampak macam lps ni kena makan.. Resepi terung bulat tu nampak amat sedappp..Meh singgah shopping Handbag

cinnamon.com said...

Salam Ayu,

lama tak singgah sini.

saya suka ikan patin.

terliur di buatnya.

Rai Ourkizuna said...

salam ayu,

terliur tengok ikan patin tu.. walau pun bukan sangat suka..tapi saya suka masak lemak..

Cik Ecah said...

xpernha mkn k.ayu lauk ikan patin masak lemak cili padi...biasa masak tempoyak jer...:)


kalau ecah suekr yg pedass2 lg best!

miloais milo said...

antara menu kegemaran kalo lunch kat opis...
tho kat rumah jarang masak lauk camni
sebab orang2 kat rumah tak makan ikan....

Izan Ishak said...

ayuuuu... izan tak pernah makan lagi patin masak lemak cili api camni. kalau lah dekat CR ngan batu pahat ni, mmg dah lama lah daku terjah!

Yasminhamid said...

salam.. lama saya tak ke sini. rindunya... ikan patin tu kegemaran suami saya.. tak kira dimasak apa pun..

ishy77 said...

ok, post akak buat sy rindu nk balik kg..ohhh..