CITARASA RINDUAN

Tuesday, April 3, 2012

Petua Sebelum Tidur
1. Jangan tidur bersama jam tangan - Jam tangan boleh mengeluarkan radioaktif. Walaupun jumlahnya tidak banyak, sedikit sebanyak ia boleh mengganggu kesihatan anda.

2. Jangan tidur dengan telefon bimbit - Meletakkan telefon bimbit bersebelahan anda ketika tidur adalah tidak digalakkan. Walaupun ada di antara kita menggunakannya sebagai alat penggera, para saintis telah membuktikan bahawa alatan elektrik dan elektronik termasuk telefon bimbit akan mengeluarkan sejenis gelombang yang tidak elok untuk kesihatan.

3. Jangan tidur dengan mekap yang masih melekat - Jika anda biasa tidur tanpa mencuci solekan muka atau di mana-mana tempat di bahagian kulit, ia boleh mengakibatkan masalah kulit untuk jangka masa panjang. Solekan yang tidak dicuci boleh menghalang kulit daripada bernafas dan mendapat pengaliran udara yang sepatutnya. Anda juga akan mengambil masa yang lama untuk mendapatkan tidur yang lena.

4. Jangan tidur dengan coli - Bagi wanita pula, anda tidak digalakkan tidur dengan memakai bra kerana ia dikhuatiri menyebabkan barah payudara. Memakai coli melebihi 12 jam adalah berisiko.

5. Jangan tidur dengan seluar dalam - Bagi lelaki pula, tidak elok memakai seluar dalam ketika tidur. Seeloknya pakai 'boxer' yang longgar dan selesa.

6. Jangan selalu sangat tidur telanjang - Hal ini juga penting kerana jika pada ketika anda tidur berlaku sebarang kemalangan/kecemasan, ia akan memudaratkan anda.PS: kredit to FB Ensaiklopedia petua melayu lama..

~~tak dapat nak merempit ke blog sahabat yang lain,. Agak letih hari ini, bersilat di CR.. selamat malam sahabat~~

7 ulasan:

Huda said...

thank you ayu for the info..:)

anyss said...

Assalamualaikum,
Hu hu hu petua tido malam...terima kasih

LYAfrina said...

lya kalo muka x bersih.mmg xleh tdo.. apa2 pon..sblum tdo mmg wajib bsuh muka...

tq for sharing...

ibuintan said...

slamat malam Ayu... moga mimpi indah malam ni

[PCL] said...

ingat semua petua yg bagus nih...tq

mas saari said...

memang ikut semua petua ni..

mama maman aka yana said...

yg last pun mmg wajib kena ikut.. aduhai..